IJF GRAND SLAM

Barbara Matić punih ruku iz Tbilisija; uzela zlato i postala svjetski br. 1

23.03.2024 u 17:05

Bionic
Reading

Najbolja hrvatska džudašica i dvostruka svjetska prvakinja, Splićanka Barbara Matić, pobjednica je IJF Grand Slama u glavnom gruzijskom gradu Tbilisiju, a tim je naslovom preuzela i 'broj 1' na svjetskoj ljestvici u kategoriji do 70 kg.

Matić je u finalu pobijedila Nizozemku Sanne van Dijke, koju je time skinula s vrha ljestvice.

'Stvarno sam presretna! Nisam se s njom dugo borila, sigurno nekih četiri godine, ako ne i više, nekako smo se mimoilazile cijelo vrijeme i baš mi je drago da smo se napokon borile i da sam pobijedila. Zadovoljna sam cijelim danom i finalnom borbom', izjavila je Barbara Matić koja se s Nizozemkom nije borila od 2019., a današnjom je pobjedom smanjila prednost van Dijke u međusobnim dvobojima na 3:2.

Matić je u jutarnjem dijelu programa nanizala četiri pobjede. Kao druga nositeljica je prvom kolu savladala Brazilku Luanu Carvalho, u drugom je bila bolja od Uzbekistanke Šokiste Nazarove, a potom je nastavila niz pobjedama protiv Nizozemke Hilde Jager i Njemice Giovanne Scoccimarro.

'Dojmovi su jednostavno savršenstvo, ova četiri meča, sve ljepši jedan od drugoga i na kraju završiti ovako u borbi između broja 1 i broja 2 s lijepim 'ipponom'. Nema što nego biti ponosan i samo ostati zdrav do kraja i doći do krajnjeg cilja – olimpijske medalje', izjavio je izbornik ženske reprezentacije Vladimir Preradović.

Današnje zlatno odličje je nastavak odličnog niza 29-godišnje Splićanke, koja se od kolovoza prošle godine sa svih turnira Međunarodne džudo federacije (IJF), ukupno njih sedam, vraćala s odličjem. Osvojila je tri zlata, jedno srebro i tri bronce te ubilježila 29 pobjeda i četiri poraza.

Današnja je pobjeda Barbari Matić donijela još 1000 bodova, prvo mjesto na svjetskoj ljestvici i mjesto prve nositeljice na olimpijskom turniru u Parizu.

Uz Matić je u subotu u Tbilisiju nastupila i Katarina Krišto u kategoriji do 63 kg, ali je izgubila već u prvom kolu od Korejke Jisu Kim.

Posljednjeg dana natjecanja na tatami će od hrvatskih predstavnika izaći Zlatko Kumrić (-100 kg), Karla Prodan (-78 kg) te Tina Radić i Helena Vuković (+78kg).