SP, DOHA

Barakude od starta u petoj brzini; Australci nisu imali nikakvih izgleda

05.02.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Hrvatski vaterpolisti na impresivan su način otvorili nastup na SP-u u Dohi. U prvom kolu skupine A, igrači Ivice Tucka deklasirali su Australce 13:8 (5:1, 4:2, 2:2,2:3), potvrdivši da su se oporavili nakon poraza u finalu nedavnog Eura

Dvadeset dana nakon što su u finalu EURA u Zagrebu izgubili od Španjolske, hrvatski vaterpolisti morali su u pustinjski Katar na poprište Svjetskog prvenstva - i to sve u olimpijskoj godini. Iako su se mnogi pribojavali prvog sraza s Australijom, koja je vrlo opasna reprezentacija, kao i umora i energetskog pražnjenja zbog nedavnog EURA kojemu smo bili domaćini, Hrvatska je nikad lakše došla do pobjede nad Australijom.

Barakude su u Katar došli bez Luke Bukića i Tonija Popadića, dakle, praktički u najjačem mogućem sastavu. Protiv Australije je Hrvatska krenula sjajno, s po dva gola Lorena Fatovića i Rina Burića, jednim Marka Žuvele, te čvrstom obranom, dolazimo zarana do prednosti od 5:1 i to je odvelo utakmicu u mirnije razdoblje.

U drugoj četvrtini ta prednost je narasla na čak 7:1 i 8:2, a dokraja je pao intenzitet, pa je na kraju bilo 'plus 5' za Hrvatsku.

Fatović, Burić, Žuvela, Franko Lazić, Luka Lončar i Jerko Marinić Kragić zabili su po dva gola, a Marko Bijač je imao 11 obrana. 

U drugom susretu skupine Španjolska je s 21:5 svladala Južnu Afriku.

Hrvatska u srijedu igra protiv europskih prvaka Španjolaca, a u petak se sastaje sa Južnom Afrikom.

Izbornik Ivica Tucak je prije početka naglašavao da je glavni cilj Barakuda plasman na Olimpijske igre u Parizu, a to bi ostvarili plasmanom u četvrtfinale ovog SP-a.

Na olimpijskom turniru u Parizu bit će 12 momčadi. Osam sastava je već poznato i to su – Francuska (domaćin), Mađarska i Grčka (finalisti prošlog SP u Fukuoki 2023.), Španjolska (prvak Europe 2024.), SAD (pobjednik Panameričkih igara), Japan (pobjednik Azijskih igara), Australija (predstavnik Oceanije) i Južna Afrika (predstavnik Afrike).

Trenutačno nepopunjena četiri mjesta dat će SP u Dohi odnosno četiri najbolje plasirane momčadi na ovom SP, a koje u ovom trenutku još nemaju olimpijsku vizu.

Hrvatska - Australija 13:8

  • HRVATSKA: Bijač, Anić, Burić 2, Marinić Kragić 2, Fatović 2, Harkov, Vrlić, Lazić 2, Lončar 2, Kržić 1, Vukičević, Žuvela 2, Butić
  • AUSTRALIJA: Porter, Pavillard 2, Poot 1, Power, Merčep 1, Slobodien, Edwards, Berehulak 2, Byrnes, Ford, Maksimović 1, Lambie, Hedges