BROJEVI NE LAŽU

Balotelli se preporodio dolaskom u Milan!

09.05.2013 u 08:32

Bionic
Reading

Silno nadareni, ali beskrajno problematični Mario Balotelli u ubitačnoj je formi otkako je krajem siječnja iz Premiershipa preselio u Serie A

AC Milan je za talijanskog napadača Manchester Cityju isplatio 20 milijuna eura, a Mario je na godišnjoj plaći od okruglih 4 milijuna: mnogi su se pitali je li mudro uložiti toliki novac u igrača koji ne pokazuje nikakvu želju da promijeni ponašanje i uozbilji se, ali on ih je vrlo brzo počeo razuvjeravati i to silovitim tempom.

Popularni portal WhoScored.com, koji se uglavnom bavi nogometnom statistikom, objavio je analizu u kojoj predstavlja 10 igrača u pet glavnih europskih liga koji su ostvarili najveći pozitivni pomak u formi u odnosu na prvi dio sezone. Uspoređivao se učinak u 2012. (utakmice od početka ove sezone) i onaj u 2013., a uvjet je bio da igrač mora imati najmanje 10 ligaških nastupa i u jednom i u drugom razdoblju. Uvjerljivo na prvom mjestu je – Mario Balotelli!

U 14 nastupa tijekom prvog dijela sezone u Premier ligi zabio je samo jednom, a u prvih 10 utakmica u Serie A čak devet puta – sinoć je protiv Pescare još dvaput pogodio mrežu, što njegov golgeterski učinak u Milanu podiže na 11/11! Treba napomenuti da je u Cityju u pravilu bio mijenjan i samo je jedan jedini put proveo svih 90 minuta na terenu, ali svejedno fascinira podatak da mu je u Engleskoj trebalo 589 minuta za jedan pogodak, a u Italiji samo 88...

Udvostručio je prosječni broj udaraca na gol tijekom utakmice, a njegov postotak učinkovitosti podigao se s mizernih 2,9% na 15,5%. Dramatično je povisio i broj ključnih dodavanja i driblinga, a sveukupno je njegova prosječna ocjena (koju WhoScored dodjeljuje za svaku utakmicu na temelju individualne statistike) skočila sa 6,36 na 7,99 – a sve to prije nego što je uračunata spomenuta utakmica s Pescarom.

No da nije sve baš tako bajno i sjajno svjedoči činjenica da je Balotelli u tih 11 utakmica uspio skupiti već stvarno impozantnih šest žutih kartona.