BAKU

Aurel Benović osigurao nastup u finalu SK-a, ali i uzeo mnogo bodova za Igre u Parizu

07.03.2024 u 17:54

Bionic
Reading

Aurel Benović imao je sjajan prvi dan kvalifikacija na Svjetskom gimnastičkom kupu u Bakuu. 23-godišnji Osječanin sa šestim rezultatom na parteru plasirao se u finale i već sada je osvojio mnogo bodova u poretku kvalifikacija za Olimpijske igre.

U subotnjem finalu Benović može još značajno popraviti svoj konto i zadržati nadu da će u srpnju i kolovozu biti dio olimpijske smotre. Nadomak finala ostala je Sara Šulekić na dvovisinskim ručama. 18-godišnja članica ZTD-a Hrvatski sokol završila je na nesretnom devetom mjestu i bit će prva rezerva u finalu. Unatoč tomu, i Šulekić je osvojila važne bodove u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Aurel Benović nastupao je u šestoj rotaciji današnjih kvalifikacija na parteru. Kao što je i najavio početna ocjena vježbe bila je 6.1. Sama izvedba bila je dobra, kvalitetna, no ne bez pogrešaka. Osječanin može i bolje, viđali smo to na prijašnjim velikim natjecanjima. Konačna ocjena bila je 14.166. To je još jedna potvrda njegove kvalitete – da i uz pogreške na ovako jakom turniru Svjetskog kupa može izboriti finale. Po završetku svog nastupa Benović je bio treći, kasnije su bolje ocjene dobili Kazahstanac Milad Karimi, Koreanac Sunghyun Ryu i Filipinac Carlos Edriel Yulo. U konačnici je zauzeo šesto mjesto među 53 gimnastičara koji su ovog četvrtka nastupili na parteru.

U poretku kvalifikacija Koreanac Sunghyun Ryu uvjerljivo je vodeći i siguran je za nastup u Parizu. I drugo mjesto osigurava Olimpijske igre. Aurel Benović ima nekoliko konkurenata za tu poziciju. Bugarin Penev, Francuz Osberger, Irac Cunningham danas nisu bili među najboljih osam i nećemo ih gledati u finalu. Bjelorus Yahor Sharmakou i Brazilac Yuri Guimaraes gimnastičari su koji 'prijete' Benoviću i na njih ćemo obratiti posebnu pozornost.

'Mogu reći da sam zadovoljan kako sam odradio svoju vježbu. Drago mi je što sam i dalje u igri za Olimpijske igre u Parizu. U finalu se nadam da ću popraviti neke greškice koje sam imao sada u kvalifikacijama i da će izvedba biti nešto bolja i da ću na kraju biti bolje plasiran. Okrećem se sutra kvalifikacijama na preskoku gdje se nadam uz dobra dva skoka da ću isto uspjeti ući u finale', pojasnio je Benović.

Nakon Kaira i Cotbussa, Sara Šulekić odradila je još jednu odličnu vježbu na dvovisinskim ručama. Do finala su joj nedostajale 34 tisućinke, u konkurenciji 51 gimnastičarke završila je deveta. Dobar rezultat, no ostaje žal za nastupom u finalu. Šulekić je osvojila 16 bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

'Završila sam deveta, uopće mi nije žao jer sam odradila opet svoju najtežu vježbu, što mi je bio i cilj i jako sam sretna zbog toga. Za olimpijske bodove sam ukupno peta. Nakon finala u Bakuu, odlučit ćemo hoćemo li ići na zadnji kvalifikacijski Svjetski kup u Dohu', rekla je Šulekić.

Sutra je na rasporedu drugi dan kvalifikacija. Aurela Benovića očekuje nastup na preskoku, disciplini u kojoj je napravio veliki napredak u posljednjih godinu dana. Filip Ude se želi vratiti u 'utrku' za nastup na Olimpijskim igrama nakon što u Cottbusu nije osvojio bodove na konju s hvataljkama. Čakovčanin više nema pravo na 'loš dan'. Na međunarodnu scenu nakon pet mjeseci i osvojenog svjetskog srebra u Antwerpenu vraća se najbolji hrvatski gimnastičar Tin Srbić. Za razliku od Benovića i Udea, Srbić u azerbajdžanskoj prijestolnici nastupa bez pritiska – već je osigurao vizu za Olimpijske igre. Srbić i njegov trener Lucijan Krce izabrali su Baku kao prvu stanicu u pripremi za nastup u Parizu,sve je podređeno onome što će se događati krajem srpnja i početkom kolovoza u kultnoj dvorani Bercy.

I tri hrvatske gimnastičarke u sutrašnjim kvalifikacijama traže dobar rezultat. Tina Zelčić na gredi želi ponoviti lijepu izvedbu iz Cottbusa. Osim Zelčić, Hrvatsku će na gredi predstavljati i Erin Bakran kojoj će ovo biti drugi nastup u Svjetskom kupu nakon prošlogodišnjeg debija u Parizu. A Baku će u posebnom sjećanju imati 15-godišnja Mila Prpić, Riječanka sutra na parteru debitira u natjecanjima Svjetskog kupa.

Drugi kvalifikacijski dan traje od 9.00 do 15.30 sati po hrvatskom vremenu.