MOŽE LI?

Arsenal u lovu na pothvat koji nikome u povijesti nije uspio!

16.03.2015 u 14:20

Bionic
Reading

Nakon neočekivanog trijumfa u Londonu (3-1), nogometaši Monaca korak su do prvog plasmana u četvrtfinale Lige prvaka u posljednjih 11 godina, dok Arsenal u uzvratnom dvoboju u utorak mora učiniti nešto što do sada nije uspjelo niti jednom klubu u povijesti ovog natjecanja - proći dalje nakon poraza od dva razlike na domaćem terenu

Do sada su samo dvije momčadi u Ligi prvaka uspjele proći nakon što su izgubile prve utakmice na svom terenu. No, obje su izgubile s pogotkom razlike. Ajax je 1996. u Amsterdamu izgubio od Panathinaikosa 0-1, no u Ateni je slavio 3-0, dok je Inter 2011. u Milanu izgubio od Bayerna 0-1, a u Munchenu je pobijedio 3-2. Poraz od dva gola razlike na domaćem terenu nitko nije nadoknadio. Zanimljiv je podatak kako je Monaco posljednji put kod kuće u Europi izgubio s tri razlike prije 40 godina i to od Leeds Uniteda.

'Vjerujem kako to neće uspjeti niti Arsenalu. Znam da neće biti lako', kazao je Monacov veznjak Joao Moutinho, dodavši: 'Niko nije vjerovao u nas, ali smo u Londonu odigrali sjajno. Zaslužili smo prolaz dalje.'

Posljednji put Monaco je izborio plasman u četvrtfinale Lige prvaka 2004. godine kada je stigao do finala u kojem je izgubio od Porta. Tada je jedan od ključnih igrača Monacove momčadi bio hrvatski napadač Dado Pršo. Ovoga puta u jednoj od naslovnih uloga je vratar hrvatske vrste Danijel Subašić. U posljednjih 15 susreta u kojima je branio Subašić je primio svega tri gola, a ove sezone momčad iz Kneževine je u samo jednoj utakmici primila više od tri gola, protiv Bordeauxa (1-4) na početku sezone.

'Bilo bi pogubno kada bi se opustili. Arsenal je preozbiljna momčad', dodao je stožerni igrač Monacove obrane Ricardo Carvalho. Monaco je posljednjih osam domaćih europskih utakmica bez poraza, a zadnji poraz na Louis II doživio je 2005. od PSV Eindhovena.

Utakmicu na stadionu Louis II obilježit će i povratak Arsena Wengera koji je vodio Monaco od 1987. do 1994. godine. Iz Kneževine je preselio u Japan gdje je jednu sezonu vodio Nagoya Grampus Eight, a od 1996. je za kormilom londonskih 'topnika'.

'Momčad je u uzlaznoj formi. Nakon poraza od Monaca ostvarili smo četiri uzastopne pobjede i postigli devet golova. Dečki su dobili dodatno samopouzdanje i usprkos minusu od dva gola vjerujemo u prolaz', poručio je Wenger.

Oba trenera imat će velikih briga oko sastava. Momčad iz Kneževina na listi ozlijeđenih igrača ima šest igrača, a Arsenal čak sedam. Kod domaćina sigurno neće nastupiti Andrea Raggi (koljeno), Tiemoue Bakayoko (tetiva koljena) i Lacina Traore (koljeno). Pod znakom pitanja su Yannick Ferreira-Carrasco koji ima problema s ozljedom gležnja, te Geoffrey Kondogbia kojeg muči bedreni mišić. Jeremy Toulalana je odradio suspenziju, ali i zaradio ozljedu bedrenog mišića pa i on 'visi'. Kod Arsenala 'out' su Mikel Arteta (gležanj), Abou Diaby (zadnja loža), Alex Oxlade-Chamberlain (tetiva) i Mathieu Debuchy (rame). Pod velikim znakom pitanja su i Gabriel zbog problema s tetivom, Tomaš Rosicky kojeg je oborila viroza, te Jack Wilshere zbog ozljede gležnja.

Vjerojatni sastavi:

MONACO: Subašić - Abdennour, Kurzawa, Toure, Fabinho - Toulalan, Joao Moutinho, Kondogbia - Bernardo Silva, Martial - Berbatov
ARSENAL: Ospina - Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal - Coquelin, Ramsey - Cazorla, Ozil, Sanchez - Giroud