KLADITE SE PAMETNO

Arsenal se vadi za petardu, Moyes mantra o velikom klubu

12.02.2014 u 10:46

Bionic
Reading

Arsenal je na Anfield u subotu došao kao lider, a otišao posramljen s pet lopti u mreži i porazom 1:5. Tako je započela serija vrlo teških utakmica za londonski klub, koja će se nastaviti danas protiv Mancheter Uniteda, pa za vikend u FA kupu opet protiv Liverpoola, a za kraj dolazi Liga prvaka i prvi oglea osmine finala s europskim prvakom Bayernom

Bit će to sudar s istinom u kojem će se tražiti mnogi odgovori o (ne)mogućnosti Arsenala da ove godine prekine trofejni post. U Liverpoolu nije bilo dobro, ma o čemu se govorilo, a posebno je u oko upadala sporost i neokretnost zadnje linije Arsenala za koju su napadači Liverpoola bili prebrzi i praktički nezaustavljivi.

Taj problem se isticao još početkom sezone, ali protiv slabijih rivala moglo ga se pokriti, no protiv najboljih se slabosti lako kažnjavaju i skupo plaćaju. Petica u mreži u pravilu se psihološki negativno odrazi, ali dobro je za Wengerov sastav što je i Manchester United u krizi kojoj se ne nazire kraj, te i gosti na Emirates dolaze s mnogo upitnika i nepovjerenja u svoju formu i mogućnosti.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


'Svaki poraz donosi teške trenutke, ali ako se sjetimo početka sezone i poraza doma od Aston Ville, malo tko je mogao zamisliti da ćemo biti na mjestu na kojem smo sada. Isto tako, nakon tako velikog razočaranja kao na Anfieldu sjedneš se i zapitaš - treba li za sljedeću utakmicu promijeniti pet ili šest igrača? Nakon jedne utakmice ipak ne jer svi ti igrači su dosad pokazali da zaslužuju novu priliku i pokušaj vraćanja stvari na pravo mjesto', analizira situaciju strateg Arsenala Arsene Wenger, koji za sve teži dio sezone ima i dosta muka s izostancima, pa se poduljoj listi priključio stoper Vermaelen, a Flamini odrađuje posljednju i treću utakmicu suspenzije.

'Koliko god bila zahtjevna utakmica s Manchester Unitedom je dobra prilika za ono što nam treba nakon poraza od Liverpoola, a to je jedna velika pobjeda. Vjerujem da možemo do nje', smatra Wenger, koji posebno naglašava da bi Mesut Özil trebao više tražiti gol i pucati prema vratima suparnika.

'Özil je naš kreator igre, ali ponekad imam dojam da opsesivno želi dati dobar pas i uposliti suigrača, a posve zaboravi da ima ili može izboriti poziciju za udarac. On mora sa svoje pozicije iza špice davati više golova, a naš je problem što svaka tri dana igramo utakmicu i nemamo dovoljno vremena za uigravanje na treninzima', smatra Wenger, a Nijemac ima već 10 asistencija za gol ove sezone, dok je u 20 ligaških nastupa dao samo četiri gola.

Manchester United je izgubio od Arsenala samo jednu od zadnjih 13 utakmica u svim natjecanjima i to 2011. prvenstvenu u Londonu 0:1, ali nakon dugo godina na Emirates ne dolazi niti kao favorit, niti kao momčad koja se bori za naslov prvaka. David Moyes iz kola u kolo dokazuje da nije ni sjena Alexa Fergusona, a nakon remija 2:2 s Fulhamom u nedjelju ismijao ga je čak i trener posljednje momčadi u ligi.

'Kada sam vidio Moyesov plan za utakmicu ostao sam iznenađen činjenicom koliko je jednostavan i svodi se da treba raširiti igru i ubaciti loptu u kazneni prostor. Ako ste dobro organizirani i vratar je dobro postavljen da na vrijeme izleti i pokupi takve lopte, onda se vrlo lako braniti. Ponekad je potrebno malo više kreativnosti da bi probili neku momčad. Bili smo čvrsti na bokovima jer smo znali da će United pokušati ubaciti loptu. Na kraju smo imali i malo sreće, no bilo se lagano braniti na Old Traffordu', rekao je strateg Fulhama Rene Meulensteen i ponizio Moyesa da nije mogao više. Strateg Uniteda se pak opet pozivao na lošu sreću i čak 31 udarac na vrata suparnika, te rekordni 81 centaršut (samo 18 pronašlo suigrača), ali previše toga ne štima u igri branitelja naslova da bi sreća bila faktor neuspjeha.

Nema tu prije svega ideje u igri, Rooney i Van Persie se teško vraćaju u formu nakon ozljeda i u ovom trenutku je jako teško prognozirati što će se s Unitedom događati u nastavku sezone. Po kvaliteti igrača uspon bi se morao dogoditi, ali po (ne)kvaliteti igre moguć je i obrnuti scenarij.

'Ako stvari radite na pravi način, uvjeren sam da će i sreća promijeniti stranu jer smo protiv Fulhama apsolutno dominirali i zaslužili pobjedu koja nam je izmaknula u zadnjim sekundama. Mi smo ove sezone već pobijedili Arsenal i na Emirates dolazimo kao velika momčad koja opet može do tri boda', naglašava Moyes kojem je upitan nastup veznjaka Cleverleya i u ulogu zadnjih veznih opet će Fletcher i Carrick, a dvojba ostaje oko Januzaja ili Younga na lijevoj strani. Jonesa i Evansa nema u obrani, pa se na stopersko mjesto već vratio Vidić, iako na ljeto prelazi u milanski Inter.

'Od igrača želim da mi danas pokažu zašto su šampioni i da imaju u sebi onaj borbeni i pobjednički duh ovog kluba. Bude li tako ne moramo se bojati Arsenala', zaključio je strateg gostiju David Moyes, ali njemu vjerovati u ovakvoj situaciji nije najbolja odluka.