PORTRET IZBORNIKA

Ante Čačić - od trenera amatera i RTV mehaničara do zvijezda

21.09.2015 u 15:52

Bionic
Reading

Baš kao što se i očekivalo, Izvršni odbor HNS-a u ponedjeljak, 21. rujna potvrdio je ono što se već danima najavljivao - Ante Čačić novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Vijest je službeno objavio predsjednik HNS-a Davor Šuker naglasivši kako je izabran jednoglasnom odlukom Izvršnog odbora HNS-a

Ante Čačić 12. je po redu hrvatski izbornik te je stigao na popis na kojem su još Dražan Jerković, Stanko Poklepović, Vlatko Marković, Miroslav Blažević, Tomislav Ivić (v.d. izbornika), Mirko Jozić, Otto Barić, Zlatko Kranjčar, Slaven Bilić, Igor Štimac i Niko Kovač. Službeno je Čačić 11. po redu ako ne brojimo Ivića...

'Novi izbornik Ante Čačić imenovan je jednoglasno. Razgovarali smo, promišljali smo i mislim da smo izabrali najbolje rješenje. Zadovoljan sam, kao i svim prijašnjim izborima. Kao odgovorna skupina izabrali smo izbornika koji će 'vatrene' voditi na europsko ili svjetsko prvenstvo', kazao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

No dojam je da je Čačićev izbor dočekan s najmanje simpatija, a čemu doprinosi cjelokupno stanje u hrvatskom nogometu i utjecaj jednog čovjeka, zbog čega i predsjednik HNS-a Davor Šuker, proslavljeni golgeter može i smije samo dići ruku.

'Mogu samo kazati da Ante Čačić ima velike kompetencije za izborničku poziciju. Ako smo u nekoliko zadnjih navrata imali izbornike početnike, Bilića, Štimca i Kovača, ne razumijem zašto bi onda bio upitan čovjek s bogatim iskustvom i impresivnim personalityjem', još prije desetak dana izjavio je Zdravko Mamić iako se (i) u to vrijeme trajala potraga za izbornikom.

Daleko od toga da Čačić nema trenerskog iskustva. Danas, uoči svojeg 62. rođendana (rođen je 29. rujna 1953. u Zagrebu), može se pohvaliti da je među prvim hrvatskim trenerima stekao Pro licencu, nakon što je u Zagrebu diplomirao na Kineziološkom fakultetu. Počeci trenerske karijere vezani su uz amaterski Tekstilac iz Zagreba, a zatim je trenirao Inter - Zaprešić, Osijek, Dubravu, Zadar (uveo ih je u 2. ligu bivše države, a '97. ih je spasio od ispadanja iz HNL-a, op. a.), Slaven Belupo, Kamen Ingrad, sesvetsku Croatiju, Dinamo i do ove nedjelje Lokomotivu.

Jedno vrijeme u svojoj karijeri sjedio je i na klupi Libije, ali i slovenski Maribor s kojim je od češkog Plzena ispao u zadnjem krugu kvalifikacija za Ligu prvaka pa je ušao u Europsku ligu.

Hrvatski nogometni izbornici

1990. - 1992.Dražan Jerković
1992. - 1993.Stanko Poklepović
1993. - 1994.Vlatko Marković
1994. - 2000.Miroslav Ćiro Blažević
2000. - 2002.Mirko Jozić
2002. - 2004.Otto Barić
2004. - 2006.Zlatko Cico Kranjčar
2006. - 2012.Slaven Bilić
2012. - 2013.Igor Štimac
2013. - 2015.Niko Kovač
2015. - Ante Čačić

* Tomislav Ivić (v.d. izbornika)


Osvojeni naslov s Dinamom te ulazak s 'modrima' u Ligu prvaka i s Mariborom u Europsku ligu, uz uvođenje Intera i Dubrave u Prvu ligu, uz već spomenuti Zadar u bivšoj državi koji je uveo u 2. saveznu ligu, najveći su trenerski uspjesi ovog trenera.

Od 1994. do 1998. radio je i kao pomoćnik izbornika mlade reprezentacije Martina Novoselca i Ive Šuška.

U prvih 10 kola ove sezone u HNL-u Lokomotiva je pod Čačićevim vodstvom osvojila 13 bodova (četiri pobjede, jedan neodlučeni rezultat i pet poraza), dok je u Europskoj ligi u 1. pretkolu izbacila velške amatere Airbus (3:1, 2:2), a u 2. pretkolu ispala od grčkog PAOK-a (2:1, 0:6).

I dok se neki na njegov račun šale što je svojevremeno radio kao RTV-mehaničar, drugi se pitaju kako to da takav stručnjak čak četiri godine, od 2007. do 2011. nije radio ni u jednom klubu.

Međutim, teško je da će Čačiću taj period bez posla netko zamjeriti, mislimo ovdje na članove Izvršnog odbora HNS-a - jer mu je Zdravko Mamić definitivno odlučio za rođendan, a koji je 29. rujna, pokloniti svoju najdražu igračku - nogometnu reprezentaciju. Sviđalo se to nekome ili ne.

'Recite mi koji je to izbornik, od Bilića, Štimca ili Kovača izabran bez Mamićeva znanja? Nikada mi nije rekao niti jednu riječ. Svojevremeno je Šikiću prigovarao zbog nekih mojih izmjena, ali meni nije nikad rekao ništa. Nikad mi nije ni ušao u svlačionicu. I to što kažete, da vlada hrvatskim nogometom, mislim da ga malo ipak precjenjujete', rekao nam je još prošlog tjedna Ante Čačić, kada je zamolio da službenu potvrdu čekamo do ponedjeljka, 21. rujna.

PREMIJERA PROTIV BUGARSKE

Prvu utakmicu odabranici Ante Čačića odigrat će u subotu 10. listopada, pred praznim tribinama stadiona Maksimir, protiv Bugarska, a tri dana kasnije čeka ih i gostovanje na Malti s kojim će zaključiti kvalifikacijski ciklus.

Dva kola prije kraja kvalifikacija za odlazak na EURO 2016. u Francuskoj, Hrvatska u skupini H zauzima treće mjesto sa 14 bodova, četiri manje od vodeće Italije i dva manje od drugoplasirane Norveške.

Izravni plasman na EURO izborit će dvije prvoplasirane reprezentacije iz skupine, a Hrvatska će u slučaju osvajanja svih šest bodova biti druga ukoliko Norveška ne svlada Italiju u Rimu 13. listopada.

Postoji mogućnost da Hrvatska s dvije pobjede bude i najbolja trećeplasirana reprezentacija te se također plasira na EURO, ali ukoliko ne bude najbolja treća, onda će igrati u dodatnim kvalifikacijama u studenom.