finale protiv Ruuda

[ANKETA] Veliki Rafael Nadal piše povijest Roland Garrosa i tenisa, a jedan podatak je nevjerojatan; to pitanje pokrenulo je raspravu, ali...

05.06.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Veliki Roger Federer je nakon Australian Opena rekao kako su se ranije obojica šalili da su na štakama, a onda je njegov veliki prijatelj Rafael Nadal dohvatio prvi Grand Slam sezone. A tu očito ne misli stati jer je i na Roland Garrosu stigao do finala

Došao je i taj zadnji dan drugog Grand Slama sezone, Roland Garrosa. Na rasporedu su preostala dva finala. U ženskoj konkurenciji parova obračunat će se Amerikanke Coco Gauff i Jessica Pegula protiv Francuskinja Kristine Mladenović i Caroline Garcije, a nakon njih slijedi veliki finale muške konkurencije između 'kralja zemlje' i petog tenisača svijeta Rafaela Nadala i osmog na svijetu, Norvežanina Caspera Ruuda (15.00 sati).

O Norvežaninu je bilo manje-više sve rečeno uoči meča s Čilićem, a što reći o Nadalu? Koje epitete iskoristiti za ovog 36-godišnjeg velikana?

Veliki Španjolac je rekorder po broju Grand Slamova s čak 21 naslovom (od čega 13 na Roland Garrosu!) i bez premca je najveći igrač svih vremena na zemljanoj podlozi, a u nedjelju ima priliku dohvatiti i 14. Roland Garros te ukupno 22. Grand Slam.

36 je za njega magična brojka

Uz broj godina koji ima, čovjek je osvojio 36 Masters 1000 turnira u pojedinačnoj konkurenciji, a pritom mu je polufinalni meč protiv Alexandera Zvereva bilo 36. polufinale nekog Grand Slama u karijeri, a finale protiv Ruuda bit će 29. po redu! Čedesni brojevi! Može se pohvaliti i s tri Mastersa u parovima u usporedbi s velikim rivalima Rogerom Federerom koji ima jedan i Novakom Đokovićem koji nema nijedan. Zaista nevjerojatan podatak!

Član je najvećeg rivalstva u povijesti tenisa protiv Novaka Đokovića koji vodi u međusobnom omjeru 30-29, a isto tako je i jedan od dvojice tenisača koji su igrali najspektakularnije mečeve u povijesti tenisa. Drugi je Roger Federer. Iako je protiv Federera odigrao 15 mečeva manje nego protiv Đokovića, mečevi kakve je su on i veliki Roger igrali, nitko nikad nije.

'Mojem prijatelju i velikom rivalu Rafaelu Nadalu iskrene čestitke na tome što si postao prvi čovjek s 21 Grand Slam titulom. Prije nekoliko smo se mjeseci šalili kako smo obojica na štakama. Nevjerojatno. Nikad ne podcjenjujte velikog šampiona. Tvoja nevjerojatna volju za radom, predanost i borbeni duh su inspiracija za mene i brojne druge diljem svijeta. Ponosan sam što dijelim ovu eru s tobom i počašćen sam što sam sudjelovao u tome da te guram i tjeram da postigneš više. Baš onako kako si i ti mene u posljednjih 18 godina. Siguran sam da ćeš ubilježiti još postignuća, ali za sada uživaj u ovome', napisao je krajem siječnja Federer na Instagramu nakon Nadalovog velikog preokreta protiv Rusa Daniila Medvedeva u finalu ovosezonskog Australian Opena.

Može li itko ostvariti ovakve rezultate kakve je veliki Rafa ostvario? Naravno na može, ali može li itko ovakve rezultate ostvariti pod cjeloživotnim problemima s ozljedama, stopalom i koljenom? Jako teško, gotovo pa nemoguće. U našoj anketi pitamo vas jednostavno pitanje - je li Rafael Nadal najveći tenisač svih vremena? Naravno, to pitanje pokrenulo je raspravu, a zapravo pravog odgovora nema.

I ne samo to, ovaj čovjek je u usporedbi s Federerom i Đokovićem zbog ozljeda propustio najviše Grand Slamova, najviše Mastersa i drugih većih turnira, i opet je u samom vrhu.

Mnoge teniske sladokusce te fanove Federera i pogotovo Đokovića Nadal poprilično iritira s odugovlačenjem vremena prilikom servisa i raznim nehigijenskim potezima prilikom tapkanja loptice na servisu, a i posve su sigurni da se dopingira jer inače ne bi ostvario velike rezultate s ovakvim ozljedama i genetskim problemima zbog kojih mu se često nagovještavao kraj karijere, a i sumnja se da ga neće biti na ovogodišnjem Wimbledonu.

No, bez obzira na sve, neuništivom Rafi treba se nakloniti na svemu što je pokazao i s razlogom ga mnogi smatraju najvećim svih vremena. Ili će Đoković svima pokazati da to i nije baš tako...

  • +9
Marin Čilić - Casper Ruud, polufinale Roland Garrosa 2022. Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON