BRILJANTNA UTAKMICA

Alonso potvrdio da je među najkorisnijima u Europi

04.04.2013 u 20:04

Bionic
Reading

Xabi Alonso odigrao je još jednu maestralnu utakmicu protiv Galatasaraya, vjerojatno bio ključni igrač u Mourinhovoj postavci, još jednom potvrdivši da je upravo on jedno od najvažnijih oružja koje Real Madrid ima u svom arsenalu.

Turski imperator se zaletio - Fatih Terim je prije gostovanja na Bernabeu zaključio kako i 'šestogodišnjo dijete zna način na koji Real igra'. Ispostavilo se da je sve što je napravio u pripremi utakmice bilo ustvari kopanje vlastite jame, obzirom da je Mourinho iskorisio apsolutno sve što mu je Turčin ponudio. Portugalac je, kako smo već objasnili u taktičkoj analizi, dopustio Terimu da napadne, a onda eksploatirao sve moguće rupe koje su se otvorile. Međutim, za takav plan ključno je bilo odigrati dobro, odnosno prije svega disciplinirano, u obrani. I, priznati će kasnije Mou, smirena i dobro organizirana obrana je i dobila ovu utakmicu, na kraju krajeva i izborila plasman u polufinale.

U ovakvom sustavu bilo je ključno umanjiti opasnost koju stvaraju Didier Drogba i ove sezone sjajnog Buraka Yilmaza, a način da se to napravi - pokazale su to i utakmice Galatasaraya sa Schalkeom - bila je neutralizacija Sneijedera u vlastitoj trećini terena. Upravo zato su Khedira i Xabi Alonso veći dio prvog poluvremena proveli striktno markirajući Nizozemca, kojeg je Terim na poluvremenu bio natjeran ostaviti u svlačionici.


Međutim, učinak Xabija Alonsa ne završava se na napravljenom u defanzivnom dijelu veznog reda. Štoviše, njegova uloga i u igri prema naprijed bila je gotovo pa savršena. Ili kako je jedan kolega ustvrdio na Twitteru, sa Alonsom je jedina negativna stvar činjenica da je nemoguće da napadači sva njegova briljantna dodavanja pretvore u golove. Baskijac je početna točka gotovo svakog Realovog napada - sjajno se otvara u prostoru, u stanju je iznijeti loptu u neutralno polje, otvoriti kontranapad dugom loptom, ili na vrijeme izbaciti Özila i stvoriti mu priliku da praktički bira između više alternativa, kako su uostalom domaći i došli do prvog gola.

Među najboljima

Xabi Alonso je u ovom trenutku, a utakmice od srijede je to samo potvrdila, jedan od najkorisnijih igrača u europskom nogometu. Mozak momčadi, trener na terenu, igrač koji jednim potezom može promijeniti tijek utakmice i prevagnuti

Brojke kažu da je Alonso imao najviše točnih pasova, da je najviše kombinirao sa u srijedu izuzetnim Contreaom, da je imao najviše pokušaja dodavanja u završnoj trećini terena, stvorio tri šanse, asistirao za pogodak, bio najaktivniji Realovac kada su u pitanju dueli na zemlji, nakon Varanea i u zraku… Ukratko, Alonsa je još jednom bilo posvuda i to kada je najviše trebalo.

Xabi Alonso je u ovom trenutku, a utakmice od srijede je to samo potvrdila, jedan od najkorisnijih igrača u europskom nogometu. Mozak momčadi, trener na terenu, igrač koji jednim potezom može promijeniti tijek utakmice i prevagnuti, ali i igrač koji je u stanju devedeset minuta diktirati igru svoje momčadi i držati je na visokom nivou. Sve to uz ogroman doprinos u defanzivi, baš kao što je to bilo protiv Galatasaraya.

Alonsove vrijednosti Mourinho je itekako svjestan. Portugalac iz nekadašnjeg igrača Liverpoola izvlači maksimum, ali samo kada je to baš nužno. Specijalni svoje najjače oružje drži umotano u pamuk i lansira ga samo kada je to najpotrebnije. Zato je Alonso u 2013. u Primeri odigrao tek 400 minuta - jedva 37% Realovih u ovoj godini), startavši tek u četiri utakmice, dok je s klupe ulazio još dva puta. S druge strane, odradio je pet utakmica u Kupu kralja i još tri u Ligi prvaka, tamo gdje su trofeji još u igri. Jer Mourinho je svjestan da samo s spremnim i zdravim Xabijem Alonsom Real može dovesti do trofeja...