hoće li uspjeti?

Aco Petrović sazvao konferenciju za medije i svi se sada s pravom pitaju je li ovo posljednja prilika za spas Cibone?

18.06.2022 u 15:45

Bionic
Reading

Situacija više nego loša, Cibona bi kao klub u sljedećih nekoliko dana jednostavno mogla nestati kao je nikad nije ni bilo. Stečaj je, realno gledajući, nemoguće izbjeći, no možda ipak postoji nada za spas jednog od najvećih europskih košarkaških klubova. Sve bi moglo biti puno jasnije već u ponedjeljak

Aleksandar Aco Petrović i Saša Pavličić Bekić za ponedjeljak (20. lipnja, 13 sati) su sazvali veliku konferenciju za medije u Ciboni. Tema je samo jedna - predstavljanje plana za pokušaj spasa jednog od najvećih i najtrofejnijih europskih košarkaških klubova u povijesti.

Da, svima je sad već poznato da je Cibona na rubu gašenja. Početkom sljedećeg tjedna klub će biti 60 dana u blokadi, a to silom zakona znači odlazak u stečaj.

Problem? Cibona nema imovine, više nema ni igrače jer su oni koji su prije samo nekoliko dana osvojili prvenstvo slobodni. Razlog? Više od tri mjeseca nisu primili plaće i zato jednostrano mogu raskinuti ugovor s klubom i potražiti novi.

Dakle, od Cibone više nije ostalo ni 'C'. Jer Cibona kao klub više nema ništa, tijekom godina je ostala doslovno bez svega - političkim igrama i igricama oduzete su joj sve nekretnine koje je imala u svom vlasništvu (dvorana i poslovni prostori u Ciboninom prolazu, nekretnine na Tuškancu...). A uzeo ih je Grad Zagreb koji se nekoliko puta ukazao kao 'spasitelj' i u zamjenu za otpis dijela dugova uzeo Cibonine nekretnine. Pa su tako 'vukovi' posljednjih godina doslovno podstanari u svojoj dvorani koja je sada u vlasništvu Grada Zagreba.

Na žalost, to je Ciboni u ovom trenutku najmanji problem. Prvo treba spasiti klub od gašenja, a tu se aktivno još jednom uključio Aleksandar Aco Petrović. Legenda Cibone i hrvatske košarke prvo je iznio ambiciozan plan kako prikupiti novac za Cibonu.

'Emocije ne mogu spasiti Cibonu. Financije da. Idemo nas 2000 koji su financijski u stanju uplatiti po 5000 eura i tako pokrivamo dug i imamo solidan budžet za sljedeću godinu. Isti ti ljudi bi birali Skupštinu, Upravni i Nadzorni odbor. A grad neka radi po svome!, napisao je Aco Petrović.

  • +10
Cibona slavi 20. naslova hrvatskog prvaka Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic

Tako bi se prema Petroviću skupilo 10 milijuna eura da se saniraju dugovi i da na računu bude novac za funkcioniranje kluba.

Nešto kasnije, kako bi pojasnio svoju ideju, dodao je:

'Naravno da ne mislim samo na fizičke osobe već i na poslovne subjekte te na grad i državu. Ako u 10 dana ne uspijemo sakupiti potreban novac, istima će, naravno, novac biti vraćen na račun.'

I čini se kako je njegov plan zaživio u manje od 24 sata od objave. Zato su Aco Petrović i njegov suradnik, zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić za ponedjeljak (20. lipnja, 13 sati) sazvali konferenciju za medije na kojoj će prezentirati svoj plan za spas Cibone.

‘U ponedjeljak imamo konferenciju za medije gdje ćemo dati detalje ove ideje, postupka i rješenja. Znate da nemamo puno vremena. Od grada ne očekujemo ništa, o nekim stranim investitorima ne znamo ništa, mi smo tu. I mi ćemo dati sve od sebe da spasimo Cibonu. Zapravo, vjerujemo u Cibonin spas', kazao je Saša Pavličić Bekić za Dnevno.hr.

Kako će sve završiti? Optimizma ima, ali u minimalnim količinama. Realnost je takva da se svi pravom pitaju je li ovo posljednja prilika za spas Cibone? Ili je kasno za bilo kakav pokušaj...