AKCIJA RIO

Aco Petrović: Odradili smo sve što je bilo planirano

12.06.2016 u 16:58

Bionic
Reading

Izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović izjavio je u nedjelju kako pripreme za nastup na kvalifikacijskom turniru za odlazak na Olimpijske igre u Torinu (4-10. srpnja) u Svetom Martinu na Muri teku prema planu.

"Moram priznati da smo odradili sve ono što je bilo planirano, a s druge strane, ekstremno sam zadovoljan s onim što smo uspjeli dobiti. Istovremeno radimo na tri različite stvari, a to je kondicioniranje igrača s obzirom da su došli u različitom stanju, tu prije svega mislim na ovu četvorku koji nisu imali trenažni proces 40-45 dana. Za razliku od ovih drugih koji su netom završili svoje obaveze i oni su u dijametralno suprotnom kondicijskom stanju. To niveliramo i mislim da polako, iz dana u dan ova četvorka sve bolje izgleda. S druge strane, ono što me posebno raduje je to da smo kroz četiri večernja treninga uspjeli dobiti već onaj jedan kostur kako bi trebali izgledati u napadu i osnovne postavke u obrani. Za sada je sve blago rečeno i iznad očekivanja", rekao je Petrović.

Najveću stanku imali su naši NBA igrači Bojan Bogdanović i Mario Hezonja, pa se izbornik posebno osvrnuo na njihov izgled na treningu.

"Rade na gornjoj granici svog limita, ali je ipak vidljivo da nikakav individualan rad ne može nadomjestiti timski rad. Jer vježbe koje radite individualno su bitno drugačije i fizička sprema nije identična onoj kada radite košarkaške stvari u okviru tima, to je vidljivo. Međutim, iz dana u dan ide na bolje, s tim da se pojavljuju krize što je normalno. Svaka tri-četiri treninga igrače hvataju te krize, no svakim novim treningom one nestaju i idemo i probijamo svaki sljedeći prag. U svakom slučaju, u ovih sedam, osam dana očekujem da ih dovedemo do toga, kada nam se priključe svi ostali igrači koji nam nedostaju, da možemo biti na nivou da smo svi na istoj razini. Isto tako ove tri pripremne utakmice koje imamo, trebale bi biti taj filter da vidimo točno gdje smo. Utakmice su ipak pravo mjerilo za razliku od treninga".

Već se nekoliko puta naglašavalo kako je ovaj pripremni period specifičan i različit od svega što reprezentacije prolaze upravo zbog njegove kratkoće.

"Moramo biti svjesni da su pripreme svih ovih proteklih godina bile bitno drugačije od ovih današnjih iz jednog razloga, što je ovdje puno manje vremena. Ciljano je puno manje utakmica. Respektiramo svakog protivnika, no mi u ovom trenutku imamo zagarantirane dvije utakmice. To su utakmice 5. i 6. srpnja i to je što zasada imamo. Vjerujemo u to polufinale, nadam se i finale, ali moramo respektirati sve, biti maksimalno spremni. Zato je važan onaj segment da je ovo bitno drugačije od ostalih priprema. Nitko nikada prije nije od prvog dana radio na šutu kroz kretnje i na statičkom šutu. Mi to moramo raditi jer već za tri tjedna moramo biti šuterski spremni".

Reprezentaciji se još uvijek nisu priključili Dario Šarić, Krunoslav Simon, Leon Radošević i Justin Hamilton zbog klupskih obveza, ali i oni bi vrlo brzo trebali staviti na raspolaganje izborniku. Izbornik se nada kako bi 16. lipnja mogao na treninzima imati trojac Hamilton - Radošević - Šarić, no zasada je klupska sezona završila samo za Hamiltona, dok je Šarićeva ekipa u subotu upisala pobjedu, a čeka se rezultat Radoševićevog Bamberga u nedjelju.

"Ovog trenutka 16. lipnja sigurno stiže Hamilton, dok ova trojica, odnosno njihova natjecanja sa sadašnjim trenutkom traju. Prema tome, treba očekivati recimo završetak serije Bamberga danas kako bi se dogovorili s Radoševićem, tako da njega i Hamiltona dobijemo isti dan. Što se tiče Simona i Šarića, njihova serija ide dalje, prema tome, adaptiramo se prema rezultatima njihovih serija".

Stojko Vranković, legendarni bivši hrvatski reprezentativac s reprezentacijom prolazi kroz sve situacije, ponajviše s centrima. Koliko je to važno za izbornika?

"Stojka doživljavam kao integralni dio reprezentacije. Mislim da ga pogotovo centri doživljavaju na način na koji ga trebaju doživljavati, jer onih par savjeta ili sve ono što im kaže njima sigurno mogu puno pomoći.