UZ HAJDUKOV ROĐENDAN

100 godina slave i ponosa – a što sutra?

14.02.2011 u 13:05

Bionic
Reading

Split i cijela Dalmacija spektakularnom su proslavom obilježili prvih 100 godina Hajduka, no pitanje je što navijače 'bilih' očekuje u narednih sto godina njihova kluba

Svega je bilo u prvih 100 godina 'majstora s mora'. I povijesnih odluka i velikih utakmica i velikih pobjeda i poraza, i radosti i suza, i trofeja, slavlja, ljubavi. Svega je bilo, i sve je začinjeno spektakularnom proslavom, kakve se ne bi posramili ni najveći klubovi na svijetu. Hajdukovi navijači još jednom su potvrdili kako su najveća vrijednost i najveća snaga kluba, snaga koja ga uostalom već neko vrijeme i održava na površini.

Hajduk više nije moćan klub, kakav je bio 50-ih, 70-ih ili 90-ih, Hajduk je danas dovoljno dobar da zadrži poziciju druge momčadi u HNL-u i da se koji put, spletom sretnih okolnosti, dokopa trofeja i plasira u skupinu Europske lige.


Hajduk je nakon preoblikovanja jedini privatni klub u Hrvatskoj, koji se itekako mora brinuti za preživljavanje. Još jedan krivi korak koštao bi ih stečaja i svega onoga što stečaj nosi sa sobom. I stoga čelni ljudi kluba moraju više računa voditi o financijama nego o rezultatima, moraju planski proizvoditi i prodavati igrače kako bi klub preživio. I to je zatvoreni krug iz kojeg nema izlaza. Ustvari, ima: jedini je izlaz da Splićani pronađu bogatog investitora koji bi uložio vlastiti novac, kupio većinski paket dionica i uložio sredstva u klub. Tek tada bi Hajduk mogao zadržati vlastite zvijezde, te bi dugoročno mogao računati na bolje rezultate. Sve dok se to ne dogodi, bit će osuđeni na prosječne utakmice u nezaboravnom dekoru Poljuda.