dao im je drogu prije napada

Zvijezda serije 'Lude sedamdesete' osuđena na 30 godina zatvora za dvostruko silovanje

07.09.2023 u 22:18

Bionic
Reading

Američki glumac Danny Masterson bio je zvijezda serije koja se prikazivala tijekom vremena kada su se dogodili njegovi zločini početkom 2000-ih

Tužitelji su tvrdili da se 47-godišnji glumac oslanjao na svoj status prominentnog scientologa kako bi izbjegao odgovornost.

U četvrtak je sutkinja Charlaine Olmedo dopustila svojim žrtvama da pročitaju izjave na sudu prije izricanja presude. Bivša scijentologinja i glumica Leah Remini prisustvovala je izricanju presude i tješila žene prije i nakon što su pročitale svoje izjave. 'Voljela bih da sam ga ranije prijavila policiji', rekla je jedna od žena.

  • +3
Danny Masterson Izvor: Profimedia / Autor: Anna Webber / Getty images / Profimedia

Masterson je šutio tijekom cijelog saslušanja. Dok je sudac čitao njegovu presudu kaznu - najvišu dopuštenu kaznu njegova supruga Bijou Phillips viđena je kako se slama u suzama u sudnici.

Masterson je proglašen krivim u svibnju na ponovljenom suđenju nakon što prva porota nije mogla donijeti presudu 2022. godine. Osuđen je nakon što su tri žene svjedočile da ih je seksualno napastvovao u svom domu u Hollywoodu od 2001. do 2003. godine - na vrhuncu svoje televizijske slave. Porota je čula svjedočenje da im je dao drogu prije nego što ih je napao. Proglašen je krivim za silovanje dvije od tri žene. Optužbe treće optuženice proglašene su nevažećima, a tužitelji su rekli da nemaju namjeru ponovno suđenje u tom slučaju.

Nakon što je osuđen, Masterson je prebačen u zatvorski pritvor. Prvi put optužen za silovanje 2017. tijekom vrhunca pokreta #MeToo. Porekao je optužbe i rekao da je svaki od susreta 'bio sporazuman'. Optužbe su uslijedile nakon trogodišnje istrage policije Los Angelesa. Tužitelji nisu podigli optužnice u još dva slučaja zbog nedostatka dokaza te roka zastare. Tijekom suđenja, tužitelji su tvrdili da je Scijentološka crkva pomogla u prikrivanju napada - što je ista kategorički odbacila.

U vrijeme napada, Masterson i sve tri žrtve bile su dio Scijentološke crkve. Nekoliko je žena reklo da su im trebale godine da istupe jer su ih dužnosnici te crkve odvraćali od prijave silovanja policiji. Dužnosnici su rekli jednoj žrtvi da će je izbaciti iz Crkve ako ne potpiše sporazum o šutnji i prihvati isplatu od 400.000 dolara (oko 320.000 funti), prema tužiteljima.

Tijekom suđenja sudac Olmedo dopustio je objema stranama da raspravljaju o dogmi i praksi scijentologije, što je izazvalo bijes religijske zajednice. U svom priopćenju nakon presude u svibnju, Crkva je rekla da ne postoji 'ni trunka dokaza koji podržavaju skandalozne tvrdnje da je Crkva uznemiravala optuženice', javlja BBC.

Inače, na izricanju presude u četvrtak bila je i Jessica Barth, koja je utemeljila organizaciju Voices in Action na tragu pokreta #MeToo. Gospođa Barth bila je jedna od prvih žena koja je javno optužila Harveya Weinsteina za zlostavljanje a njezina neprofitna organizacija radi na poticanju drugih da istupe i prijave zlostavljanje. Prije saslušanja, sudski službenik je odbio zahtjev Mastersonovog 'obrambenog tima' za novim suđenjem.