TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Zbunjeni HTV jedno najavljuje, drugo prikazuje

22.04.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Hrvatska televizija bila je najavila da od travnja počinje s prikazivanjem druge sezone serije 'Domovina' i s prikazivanjem serije 'Top of the Lake'. Umjesto obećanoga, sinoć su počeli s ponovnim prikazivanjem prve sezone 'Domovine', a kada će na red doći 'Top of the Lake' - ne zna se

Već sam napisala da mi je drago što je HTV na svojem prvom programu ponovno pronašao mjesta za prikazivanje dobrih stranih igranih serija. Bilo bi još bolje da je riječ o dobrim domaćim igranim serijama, ali toga trenutačno očito baš i nema pa eto, barem nešto.

Prikazivanje hvaljene američke serije 'Domovina'koje je počelo sinoć, izvrsno se uklapa u taj plan jer je riječ o sjajnoj seriji s napetom pričom o naredniku Nicholasu Brodyju, koji nakon osam godina u Al-Kaidinom zarobljeništvu dolazi kući, gdje ga pak CIA-ina sposobna, ali mentalno poremećena operativka Carrie Mathison sumnjiči za to da je ubačeni špijun. Osim što su Clare Danes i Damien Lewis, koji glume Mathison i Brodyja opetovano (i opravdano) nagrađivani za svoje uloge, ova je američka adaptacija izvorno izraelske serije važna i zato što je na intrigantan način personificirala američki rat protiv terorizma, na više razina zamućujući i problematizirajući postavku tko je u toj borbi 'mi', a tko 'oni'. Po mojem osobnom mišljenju, to je izvrsno činila do pred kraj prve sezone, u drugoj se prilično izobličavajući, ali ipak - riječ je vrijednom televizijskom ostvarenju koje zaslužuje da ga se prikaže domaćem gledateljstvu.


Domaće je gledateljstvo, međutim, prvu sezonu već gledalo. Prikazao ju je HTV, koji je zbog toga krajem veljače najavio prikazivanje druge sezone 'Domovine', i to ne samo u nekoj objavi za javnost koju je poslao novinarima, nego na svojim službenim stranicama (vidi sliku dijela stranice uz članak). Uz tu najavu, gledateljima je i obećano prikazivanje još hvaljenije serije 'Top of the Lake', a sve je to najavljeno za 7. travnja.

Foršpan za drugu sezonu 'Domovine'

Jučer je, kao što svi znamo, bio 21. travnja, serije 'Top of the Lake' u HTV-u programu nema ni u tragovima, a što se 'Domovine' tiče, HTV je u kasnovečernjem terminu mrvo-hladno počeo ispočetka prikazivati prvu sezonu te serije. Pritom je najava o početku prikazivanja druge sezone, kao i ona da 'Top of the Lake' počinje 7. travnja i dalje stajala na službenim web-stranicama HTV-a.

Sama činjenica da se prva sezona 'Domovine' prikazuje još jedanput nije toliko problematična - 'ponavljanje gradiva' prije prikazivanja daljnjih sezona pokazalo se kao dobar postupak u slučaju još nekih dobrih stranih serija, kao, primjerice, 'Borgena'. No vrlo očita neusklađenost najava sa stvarnim programom - i nestajanje serije 'Top of the Lake' iz travnja - pokazuje da na HTV-u, ili barem među onim HTV-ovcima koji odlučuju o sastavljanju programa, baš i ne vlada prevelik red i da

cijela spika s uvođenjem dobrih stranih serija u prvi program možda i nije tako promišljena i dobro isplanirana.

Foršpan za seriju 'Top of the Lake'