in memoriam: mirko miočić

Zbog njega su se mijenjala pravila, a on je živio samo za kvizove

Mirko Miočić

Mirko Miočić

Izvor: Pixsell / Autor: Filip Brala/PIXSELL

Zaljubljenik u kvizove postao je još kao riječki srednjoškolac, a sa samo 16 godina prvi put prijavio se u jedan i odmah osvojio visoko drugo mjesto. Na HRT-u ne postoji kviz u kojem nije sudjelovao, mnogi su natjecatelji popularnog 'Milijunaša' tražili da im upravo on bude 'joker zovi', a posljednji kviz u kojem je s guštom odigrao ulogu lovca bila je 'Potjera'. Nadao se da će se od jeseni vratiti u tim, no bolest je bila jača od njega

Iako se nadao da će se od jeseni vratiti u ekipu HRT-ova kviza 'Potjera', bolest je bila jača. Zbog komplikacija, nastalih upalom pluća, jedan od najpoznatijih hrvatskih kvizomana Mirko Miočić preminuo je danas 15. svibnja u 61. godini života u zadarskoj Općoj bolnici.

Zadnja emisija 'Potjere' u kojoj je nastupio Mirko Miočić

Autor: Youtube

Mirko Miočić rođen je 23. srpnja 1956 godine u Rtini, malom mjestu nedaleko od Paškog mosta, a želja za znanjem i upijanjem raznih informacija rodila mu se još u srednjoj školi. Prvi kviz u kojem je sudjelovao sa samo 16 godina bio je 'Tri, dva, jedan, ali vrijedan', u kojem je riječki gimnazijalac osvojio visoko drugo mjesto.

Prijavio se i u legendarnu 'Kviskoteku', koju je vodio Oliver Mlakar, i pobijedio je u tri emisije, no u konačnici 1986. u velikom finalu bolji od njega bili su Radoslav Dodig i Robert Pauletić. Nema kviza koji se emitirao na HRT-u, a da se Miočić nije prijavio. 'Tri, dva, jedan, kreni', 'Diplomac', 'Izazov' samo su neki od njih, no najviše mu je smetalo to što u kvizu 'Tko želi biti milijunaš' nikako nije mogao prijeći prvi prag - najbrži prst.

Kada je na kraju ipak uspio, na svoju veliku žalost, iako je bio uvjeren da će ga osvojiti, milijun kuna nije mu sjelo na račun, već samo 32 tisuće. Unatoč svemu, tijekom prvih godina tog popularnog kviza, koji je vodio Tarik Filipović, upravo je Mirko Miočić bio 'joker zovi' za više od 50 natjecatelja.

Upravo zbog njega uredništvo hrvatske inačice kviza moralo je izmijeniti pravila, u kojima je od onda stajalo da se ista osoba može u ulozi 'jokera zovi' naći najviše tri puta u sezoni.

'Pasionirani sam kvizoman ili, kako je rekao Lazo Goluža, 'vitez uzaludnog znanja'. Od specifičnih znanja kojima čovjek pobjeđuje u kvizu drugdje u životu nema velike koristi. Ali neki ljudi su za to nadareni, imaju bolju moć koncentracije, bolju memoriju. Ja sam jedan od takvih', rekao je prije 14 godina u intervjuu za tjednik Nacional.

Mirko Miočić

Mirko Miočić

Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot HRT

Godine 2013. postao je jedan od lovaca kviza 'Potjera' i u njemu bio sve do ožujka 2016. godine, kada se morao povući iz zdravstvenih razloga. Tada je odvezen u zadarsku bolnicu, u kojoj su mu zbog komplikacija amputirali potkoljenicu jedne noge i stopalo druge noge, nakon čega su ga premjestili u Zagreb kako bi se odlascima na tretmane u barokomoru što prije oporavio.

Dok je boravio u bolnici, neka očito zlonamjerna osoba plasirala je vijest o njegovoj smrti koju su prenijeli mnogobrojni mediji. 'Pa naravno da sam se šokirao kad sam vidio da su na televiziji objavili da sam preminuo. Pa tko ne bi? Ja sam za to saznao od prijatelja koji me nazvao. Možete misliti kako je mojima bilo kad su to čuli', izjavio je krajem travnja prošle godine za Večernji list Mirko Miočić te dodao: 'Ali znate kako kažu, kad nekome naprave takvo što, onda taj živi još jako dugo. Za Marka Twaina napisali su da je umro, pa im je on vratio rekavši im da su malo preuranili.'

Tada su ga u bolnici posjećivali i njegove kolege iz 'Potjere', Dean Kotiga i Morana Zibar, kao i voditelj Tarik Filipović. Svima je bila velika želja da se Mirko što prije oporavi i vrati na svoju poziciju lovca. Prije tjedan dana 'Potjera' je slavila jubilarnu 500. emisiju. Budući da zbog zdravstvenih problema nije mogao biti s njima, Mirko Miočić javio im se putem telefona.

'I ja to jako želim. Ali sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje. Bude li sve u redu, volio bih od jeseni opet ući u 'Potjeru'. Ali o tom potom. Dotad ću gledati kviz, pratiti natjecatelje i lovce, a posebno genijalnog Krešu Sučevića Međerala, koji je u kviz ušao kao moja zamjena i sjajno se snašao', rekao je tada Miočić.

'Bilo je to posebno iznenađenje. Posljednji put u našem kvizu nastupio je u 324. emisiji, a to je bilo prošle godine na Međunarodni dan žena. Mirko je čestitao svima na obljetničkoj emisiji i pozdravio cijelu ekipu 'Potjere', a posebno Tarika i svoje kolege lovce. Tarik i Dean uzvratili su mu iskrenim željama za što skorijim ozdravljenjem i zaželjeli da upravo on bude na lovačkom mjestu u obljetničkoj tisućitoj emisiji', rekao je urednik kviza Igor Grković.

Nažalost, želja svih nije se ispunila. Mirko Miočić je 7. svibnja teško narušenog zdravlja primljen u zadarsku Opću bolnicu. Nakon svih zdravstvenih problema, koje je uzrokovao dijabetes, Mirko je dobio i upalu pluća, od koje je danas nešto poslije podneva preminuo na Odjelu interne na Odsjeku za gastroenterologiju. Vijest o njegovoj smrti prvi je donio zadarski portal 057info.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!