prvi posjet

Završio je posjet Francuskoj: Kralj Charles u Bordeauxu se odlučio za simbolični čin

22.09.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Britanski kralj Charles sa suprugom Camillom posjetom Bordeauxu, gdje je s gradonačelnikom posadio hrast, posjetio eksperimentalnu šumu i organski vinograd, u petak je završio prvi posjet Francuskoj

Kralj Charles u središte posljednjeg dana posjeta stavio je pitanje ekologije. U Bordeauxu, umjesto govora radije se odlučio za simbolični čin: uz gradonačelnika Pierrea Hurmica u vrtovima gradske vijećnice posadio je hrast s posebnim lišćem, 'odabran zbog svoje sposobnosti prilagodbe klimatskim promjenama', prema Buckinghamskoj palači.

'Ova sadnja obvezuje vas i mene', izjavio je gradonačelnik. Kralj Charles predložio je u četvrtak u Parizu stvaranje nove antante Velike Britanije i Francuske, posvećene održivosti, bioraznolikosti i klimi.

Ekologija je prioritet za Charlesa još dok je bio princ. Na COP-u u Glasgowu krajem 2021. zatražio je od šefova država da udvostruče napore protiv klimatskih promjena.

Kao promicatelj održivijeg načina života, utemeljio je među ostalim organsku farmu i na kraljevskim imanjima uveo obnovljivu energiju.

Camilla je u petak posjetila udrugu za pomoć siromašnima, dok je Charles pogledao eksperimentalnu šumu u Floiracu. Tamo znanstvenici sa Sveučilišta u Bordeauxu i Nacionalnog istraživačkog instituta za poljoprivredu, hranu i okoliš od 2020. proučavaju utjecaj promjena u okolišu.

Prije odlaska za Veliku Britaniju, Charles je posjetio i imanje na kojem se nalazi organski vinograd. Charles je namjeravao je doći u Francusku još u ožujku, što je trebao biti njegov prvi posjet inozemstvu otkako je kralj, ali je put odgođen jer su tada Francuskom vladali masovni prosvjedi zbog najavljene mirovinske reforme.

  • +5
Kraljica Camilla i Brigitte Macron Izvor: Profimedia / Autor: Andrea Savorani Neri/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia