2. srpnja

Zadnja subota ovogodišnjeg Ljeta u MSU večer je za pamćenje

  • Autor: L.P./Promo
  • Zadnja izmjena 28.06.2022 16:10
  • Objavljeno 28.06.2022 u 16:10
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tajana Dedić Starović

Nastupaju: Sara Renar, Ana Kreitmeyer, Zrinka Užbinec; izložbe: Tužne pjesme rata, Novi talas – Paket aranžman; film: Cyrano

U subotu 2. srpnja završava ovogodišnje, 9. Ljeto u MSU. Opsežni program zadnje večeri uključuje koncert kantautorice Sare Renar, performans 'O rozoj budućnosti' (Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec), projekciju filma Cyrano, izložbu 'Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol', te gostujuću izložbu 'Novi talas u Beogradu – Paket aranžman 1981 – 2021'.

Program 2. srpnja 2022.

  • 11-18 sati – izložba: Tužne pjesme rata
  • 11-20 sati – izložba: Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021)
  • 17.30 sati – film: Cyrano
  • 20:00 sati – performans: O rozoj budućnosti
  • 21:00 sati – koncert: Sara Renar

O izvođačima i programu

Sara Renar, koncert

Nagrađivana zagrebačka kantautorica i pripada skupini najpriznatijih glazbenih imena nove generacije u regiji. Iza sebe ima pet samostalnih diskografskih izdanja u kojima potpisuje tekst i glazbu.

U posljednje tri godine Sara je zabilježila oko 250 koncertnih nastupa diljem Europe i regije. Osim vlastite autorske glazbe, surađivala je na projektima kazališne skupine Montažstroj i umjetničkog kolektiva SKROZ , česta je suradnica književnih manifestacija 'Goranovo proljeće', 'Tko Čita?', 'Sjećanje na Tina' i 'Doručak kod Krleže', surađuje sa svjetski priznatim DJ imenima (Insolate, Hibrid) te radi glazbu za multimedijske projekte.

Dobitnica je raznih europskih priznanja i stipendija, uključujući projekt Europske Unije za potporu mladih glazbenika 'European Music Incubator', europsku potporu za mobilnost umjetnika i-Portunus te OneBeat Balkan umjetničku rezidenciju.

Kritika je odlično recenzirala sva dosadašnja izdanja i live nastupe koji su Saru stavili u sam vrh nove muzičke scene u regiji.

Ana Kreitmeyer i Zrinka Užbinec: O rozoj budućnosti, plesna izvedba

Prilagodba je strategija tijela u odnosu na proces mijene, na trenutak izmicanja uspostavljene matrice unutar koje bivamo, na suočavanje s nestalnošću. U koreografskom istraživanju O Rozoj Budućnosti, izvedba zadatak prilagodbe promišlja kroz adaptabilnost tijela u prostoru i širem okviru temporalnosti.

Tijelo izvođačice pregovara sa zadatošću prostora kao poljem zajedničkog bivanja. Elementi u prostoru i sam prostor su-koreografiraju izvedbu, uspostavljajući polje objektivnosti u kojem su pozicije i odnosi tijela, koreografije, glazbe, svjetla, izvođačice u kontemplativnoj ravnopravnosti. Izvedba se održava u dvorani Gorgona, 2. srpnja s početkom u 20 sati. Ulaznice moguće kupiti na recepciji Muzeja po cijeni od 40 kn (samo za izvedbu) ili 79 kn (za cijeli program Ljeto u MSU). Broj ulaznica je ograničen, rezervacije moguće putem e-mail adrese recepcija@msu.hr.

Cyrano, film

Romantični mjuzikl, 123 minute, Velika Britanija, Kanada, SAD, 2021.Redatelj: Joe Wright; Glume: Peter Dinklage, Haley Bennett, Kelvin Harrison, Ben Mendelsohn

Bezvremenska priča nagrađivanog redatelja Joea Wrighta o ljubavnom trokutu, uz pregršt emocija i lijepu glazbu. Bazirana je na kazališnoj predstavi s kraja 19. stoljeća o Cyranu de Bergeracu, francuskom pjesniku koji je živio i stvarao u 17. stoljeću. Cyrano je čovjek ispred svog vremena, koji zadivljuje žestokom igrom riječi na verbalnom natjecanju i briljantnim mačevanjem u dvoboju. Nesiguran u svoj fizički izgled, uvjeren je kako nije dostojan ljubavi odane prijateljice, blistave Roxanne. Cyrano tek treba izjaviti svoje osjećaje prema Roxanne, ali ona se na prvi pogled zaljubljuje u drugog muškarca.

Tužne pjesme rata / Zbirka kao glagol, izložba

'Tužne pjesme rata', prva izložba u novom kontinuranom MSU ciklusu 'Zbirka kao glagol', predstavlja djela iz fundusa Muzeja koja odgovaraju na trenutačnu društvenu, političku i kulturnu situaciju. Izložba izražava želju za iskazivanjem solidarnosti i empatije s Ukrajinom, zemljom koja proživljava ono što je ove prostore obilježilo ratnih devedesetih. Izložba je naziv dobila prema zvučnom radu litavskog umjetnika Deimantasa Narkevičiusa, koji je nastao 2014. u vrijeme prvih protesta, nemira i stradanja upravo u Ukrajini, na kijevskom Trgu nezavisnosti. http://www.msu.hr/dogadanja/zbirka-kao-glagol-tuzne-pjesme-rata/922.html

Novi talas u Beogradu – Paket aranžman (1981-2021), gostujuća izložba Na albumu 'Paket aranžman', u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas Croatia Records), u veljači 1981. godine prvi put zajedno su se predstavile tada najtalentiranije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pjesama, od kojih su skoro sve trenutačno postale klasici.

'Paket aranžman' bio je, naime, prvi primjer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pjesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih 'novotalasnih' bendova, ali i cijele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvijek promijenila društvena shvaćanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svijetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četvero uglednih fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju 'Paket aranžman'. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu prije i poslije snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Više o programu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!