nagradnjače

Vodimo vas u Kino Europa na poljsku dramu 'Sjedinjene države ljubavi'

14.07.2017 u 11:39

Bionic
Reading

Sredinom srpnja na redovni program zagrebačkog kina Europa stiže novo filmsko osvježenje. Poljska drama 'Sjedinjene države ljubavi' bila je jedan od najzapaženijih filmova na prošlogodišnjem Berlinaleu

Portret četiri žena u provincijskom gradiću prati njihove ljubavne čežnje i potragu za srećom. Agati je privlačan svećenik te ga potajno promatra. Iza je učiteljica koja je u dugogodišnjoj vezi s oženjenim liječnikom. Profesorica ruskog jezika Renata želi blizak odnos s mladom susjedom Marzenom koja predaje sport i ples, dok Marzena sanja o svjetskoj manekenskoj karijeri.

Mladi redatelj Tomasz Wasilewski prikazuje pad komunizma kroz intimnu priču o četiri naizgled sretne žene koje nastoje pronaći svoje mjesto u novom poretku. Elokventnim kadriranjem i sklonošću apsurdu (koji podsjećaju na austrijskog majstora Ulricha Seidla) stvara intimni prikaz nedavne tranzicijske prošlosti. Film je u Berlinu osvojio nagradu za najbolji scenarij i nominaciju za najbolji film.

Kino Europa čitatelima tportala daruje 1x2 ulaznice za projekciju filma Sjedinjene države ljubavi (utorak 18.7. u 17:15 h (dvorana Müller)), a dobitnik je Mirela Matijević Erceg.