ALKA FILM

Vodimo vas na premijeru filma 'Divljaci'

27.05.2022 u 12:57

Bionic
Reading

Hrvatska akcijska komedija 'Divljaci' u hrvatska i srpska kina stiže u isto vrijeme - 2. lipnja 2022. Je li moguće da će jedan hrvatski film postati ozbiljan novi fenomen i u Srbiji?

'Divljaci' dižu prašinu u susjedstvu, kao niti jedan hrvatski filmski naslov do sada - tjedan dana uoči premijere hrvatske akcijske komedije u Srbiji, srpski mediji preplavljeni su pozitivnim reakcijama. Nakon održane projekcije za novinare i kritičare, održana je i press konferencija u Beogradu, na kojoj su sudjelovali glavni glumci Branko Janković i Alen Liverić, redatelj Dario Lonjak, producent Jozo Patljak i scenarist Velimir Grgić, odgovarajući na pitanja oduševljenih medija.

Posljednjih nekoliko desetljeća hrvatske samostalnosti, hrvatski film rijetko bi bilježio ozbiljniju gledanost, dok bi srpski naslovi u hrvatskoj distribuciji redovito postajali ogromni kino hitovi - hoće li 'Divljaci' promijeniti ne samo trendove, nego i percepciju hrvatskog filma od strane hrvatske javnosti? S obzirom da su 'Divljaci' film sniman za publiku - a po reakcijama medija i kritičara, riječ je o kvalitetnom filmu za publiku - upravo bi ovaj film mogao biti pogon promjena. Riječ je o za ove prostore dosta jedinstvenom akcijskom filmu 'nenametljive komedije', autentičnog akcijskog adrenalina i holivudskih obrata, jakih likova i glumačke postave, koju pored Jankovića u ulozi Jasmina i Liverića u ulozi Zolje čine Borko Perić, Dejan Aćimović, Slavko Sobin, Mijo Jurišić i mnogi drugi.

Milja Lukić iz Slovopres.com piše da su 'Divljaci u stvari balkanski vestern, u najboljem smislu tog žanra, mogao bi da se prikazuje i u Holivudu” pa uspoređuje 'Divljake' s najvećim regionalnim hitom novog doba: 'Izuzev u ‘Južnom vetru’, nijedan film iz regiona u poslednjih više od 30 godina nije reprezentativan u scenama akcije, ali evo dostojnog naslednika.'

Slovopres dalje piše: 'Pohvala filmu je i to što je pun obrta, razrešenja su iznenađujuća, i tek na samom kraju sklapa se cela slika. Ukratko, film je napet, nepredvidljiv, s nenametljivim humorom i drži pažnju do samog kraja. Kasting za glumce je odličan, još jedan veliki plus. Role za pamćenje ostvarili su Dejan Aćimović, Branko Janković i Alen Liverić – tim redom (...) ‘Divljaci’ su pun pogodak, i, usuđujem se reći, za dva-tri koplja bolji od svog američkog imenjaka. Sve što je Stounovim ‘Divljacima’ bila mana, ovde je vrlina: scene nasilja nisu tu tek reda radi, da aktiviraju adrenalin i zapanjenost – u Lonjakovom filmu nasilje ima opravdanje i određeno je na suštinski način, borbom za život; neuverljivo postavljeni likovi u ‘Savages’ deluju mi još neuverljivije posle Jasmina, Zolje, Malog, Envera, Ane…'

'Divljaci' bi mogli promijeniti trendove, vratiti publiku u kina i zabaviti ih kao malo koji domaći film do sada - publika u Hrvatskoj i Srbiji u kinima će ih moći gledati od 2. lipnja, a film će pored Zagreba i Beograda imati premijere u Zurichu i Beču te paralelnu distribuciju u šest zemalja, uključujući i Austriju, Švicarsku, Njemačku i Crnu Goru. U Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj “Divljaci” će se prikazivati u čak 40 gradova.

Izvor: Društvene mreže

Čitateljima tportala darujemo 3 pozivnice (vrijede za dvije osobe) na svečanu premijeru filma 'Divljaci' u utorak, 31.05.2022. u 20:00, Cinestar Zagreb, Branimir mingle mall. Dobitnici su Mirna Konevski, Dejan Petrak i Tomislav Vuković.