10. srpnja

Vodimo vas na koncert Bože Vreće u Trogiru

07.07.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Božo Vrećo uoči koncerta u Trogiru: Svaki povratak Dalmaciji povratak je mojim korijenima

Jedna od najvećih bosanskohercegovačkih zvijezda današnjice, Božo Vrećo, krenuo je s pripremama za koncert u Trogiru, koji će se održati u kuli Kamerlengo 10. srpnja. Ovaj neprikosnoveni umjetnik ne skriva ljubav prema našoj obali, stoga ga koncerti u Dalmaciji osobito raduju. 'Radujem se jer će to biti magična noć. Svaki moj povratak Dalmaciji je vraćanje iskonu, Ilirima i pripjevima Ilirskim koje izučavam kako bi ih uglazbio, polifoniji i, dakako, tom najdivnijem mitskom moru koje inspirira i nadahnjuje i nadrealnom otočju kome se uvijek i svake godine svim srcem vraćam. Povratak je to i mojim krojenima s očeve strane, krvnim vezama u mojoj obitelji Italije i Dalmacije, ispjevavanje tragičnih sudbina i ljubavi kroz sevdah koji pišem, dišem i skladam' reko je Božo Vrećo, te otkrio što priprema za 10. srpnja u Trogiru.

'Bit će to katarza ljubavi, a predstavit ću i dvije nove pjesme s albuma Sevdahology koji bi se trebao otvoriti javnosti krajem godine. I, dakako, za to vrijeme u Dalmaciji i voljenom Splitu pronaći ću neke nove mistične i drevne detalje povijesti za moje nove stihove i pjesme', najavio je Vrećo.

Inače, Vrećin pristup je, kako pišu svjetski mediji poput francuskog ARTE-a, američkog New York Timesa i španjolskog El Periodica, katarzičan, transverzalan i unikatan. Spomenuti mediji nazivaju ga i 'ikonom slobode, anđeoskim glasom koji miluje duše i otvara srca'. O njegovoj popularnosti i kvaliteti najbolje govori činjenica da su ulaznice za koncert krajem prošle godine u Sarajevu rasprodane u samo sedam sati.

Vrećo pjeva o ljubavi, čežnji i razdvojenosti, o tuzi, melankoliji i samoći. Svaki Božin stih je poput ispovijedi i priznanja ljubavi, otud i magija na njegovim koncertima. Surađuje s osebujnim umjetnicima svjetskoga glasa uz koje je napisao i nove sevdah tekstove koje njegova sve šira i brojnija publika naprosto obožava, od Lelije pa sve do Sabe.

Božu Vreću zaista krasi nesvakidašnji opus jer marljivo radi na glazbi i istraživanju baleta i opere te na dokumentarnim filmovima o sevdalinci, kojoj ujedno daje svoj avangardni doprinos. Dakako, proučava i mističnosti balkanske autohtone monofone i polifone glazbe.

Njegovi su koncerti potpuno sufi trans koji sevdah izvorno potpuno oslobođen nosi u sebi. U ljudima oslobađa sve potisnute emocije te time izaziva suze na koncertima, kao i neke nadnaravne energije koje se pretaču od osobe do osobe i zajedno čine val ushićenosti, ljubavi i katarze.

Ulaznice za koncert možete nabavit u sustavu Eventima ili Adriaticketa.

Dualnost kojom ovaj nesvakidašnji umjetnik zrači čini ga jednim od najznačajnijih interpretatora modernog karasevdaha koji žanrovski zalazi i u sfere jazza, bluesa, spiritualnog i polifonog.

Film 'Maldita – Ljubavna pjesma Sarajevu' u čijem je fokusu bh. umjetnik Božo Vrećo, ove je godine osvojio najprestižniju španjolsku filmsku nagradu Goya.

Čitateljima tportala darujemo 2x2 ulaznice za koncert Bože Vreće (10. srpnja, 21:00, Kula Kamerlengo, Trogir), a dobitnici su Kristijan Vuletić i Ivica Vulas.