GASTROAKADEMIJA

Veliki povratak Petre Jelenić u Masterchef

13.12.2012 u 09:13

Bionic
Reading

Kandidati u tjednu slastica ne mogu poželjeti bolju učiteljicu od Petre Jelenić, koja je u šouu gostovala i prošle sezone, u nekoliko izazova

Ivana kaže da bi bilo super da u današnjoj Gastroakademiji sudjeluju interaktivno, budući da je ostalo samo šest kandidata. Nikola, koji inače ne zapisuje u bilježnicu, misli da bi danas mogao zapisati mjere i pomnije pamtiti.

Petra Plantak uvijek zapisuje, ali danas će posebno pratiti. 'Ova Gastroakademija mi najviše treba u životu', rekla je. Kike bi danas voljela naučiti kako se radi souffle. Ova majstorica slastičarstva je zanat, može se reći, doslovno pekla po slastičarnicama u nekima od najboljih hotela u Zagrebu, Savudriji, Dubrovniku te dalekom Dubaiju gdje je sa samo 23 godine postala voditeljica slastičarnice. Jedno vrijeme je radila i u čuvenoj zagrebačkoj slastičarnici Vincek, a trenutačno je freelancer.

Tri kreme i tri biskvita
Kandidatima se ostvarila želja: danas neće pasivno sjediti u Gastroškolskim klupama. Pomagat će u izradi šest osnova slastičarstva: triju krema i triju biskvita. Tri kreme su bavarska, slastičarska i maslac krema, dok su biskviti đenoveški, jaconde i sacher.
Ivana je radila slastičarsku kremu koja se sastoji od 500 ml mlijeka, 45 g gustina, 125 g šećera, 70 g maslaca, 4 žutanjka i vanilije.

Petra Jelenić

'U slastičarstvu nema puno praznog hoda, stvari se rade jedna za drugom', rekla je Petra. Bavarsku kremu je radila Petra Gerić, a sastojci koje je koristila su 500 ml mlijeka, 4 žutanjka, 125 g šećera, vanilija, 35 g želatine i 1 l tučenog vrhnja. Mjere i točnost u gramaži su u slastičarstvu jako važne. Slastičarstvo često zna biti naporno kuharima jer uvijek moraju gledati u papir.

Joconde biskvit je sočan biskvit, primjenjiv za mnogo deserata. Ivana ga nije prije radila. Zanimljiv joj je jer je jednostavan. Dobar je za rolade, kako kaže, te će ih odsad raditi s njim. Ivanu je Petra danas motivirala jer je rekla da je slastičara prilično malo. 'Od nas šestero jedino možda ja volim slastice.', kaže. Bavarska krema je dosta slična kremi koju je radila u Kutiji iznenađenja s dodatkom sira, poznate su joj te osnove. Maslac kremu dosad nije radila te joj je drago da je Petra danas pokazala kako se pravi.

Kuhari moraju znati bar osnove slastičarstva
Petra se u Masterchefu već gotovo udomaćila: ovo joj je četvrti put da gostuje. Kaže da bi većina kuhara danas morala znati nešto o slastičarstvu jer rijetko koji restoran zapošljava slastičara, već slastice priprema kuhar. 'Slastičarstvo kao zanat je dugo godina bilo zapostavljeno i ljude odbija, možda zato što se s kuhanjem više susreću', kaže. Slastičari, kao i kuhari, imaju svoj alat.

Ne mogu bez svojih noževa, palete i slično. Trima osnovnim stvarima u slastičarstvu Petra smatra hladnjak, pećnicu i mikser. 'Bez toga ne možeš', rekla je. 'Jednom kad se usvoje baze, možete se poslije igrati koliko hoćete u slastičarstvu', dodaje. Najviše voli raditi dječje rođendanske torte.

Palfi je Petru zapamtio još od prošle godine i sjajna mu je. Slastičarstvo smatra kemijom. Nije veliki ljubitelj slatkog, ali ga može pojesti. Petri Gerić je današnji interaktivni način učenja izvrstan. Naučila je koje temperature treba ispoštovati u pripremi kreme i još mnogo toga. Ova Gastroakademija joj je bila jako korisna.

Kiki je gostovanje Petre fenomenalno. Voli raditi slastice i kolače te slastičarstvo smatra težim od kuhanja. Danas su joj biskviti bili odlični. Ovo joj je jedna od najdražih Gastroakademija i žao joj je što je zadnja.