DUBRAVKO MERLIĆ

U 'Supertalentu' želim biti dežurno gunđalo i motivator

  • Autor: Igor Tretinjak
  • Zadnja izmjena 07.09.2010 09:15
  • Objavljeno 07.09.2010 u 08:00
Dubravko Merlić

Dubravko Merlić

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV

Druga sezona 'Supertalenta' započinje 17. rujna u 20 sati na Novoj TV, a najavu smo prepustili predsjedniku žirija Dubravku Merliću
Nova TV

Nova TV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TV

Bogatiji za jednu sezonu, krenuli ste u novu supertalentiranu avanturu. Što vas je na početku dočekalo? Kakav je dojam nakon prvog susreta s kandidatima?

Jako me zanimalo kakvi će kandidati biti ove godine. Za razliku od prve sezone, ovaj put sam imao jasnije kriterije za pojedine tipove kandidata, pa sam već nakon prve ovogodišnje audicije u Osijeku mogao procijeniti kvalitetu kandidata. Kako su audicije odmicale, postali smo svjesni da su neki gradovi bili bolji od prve sezone, a da je Zagreb ponudio čitavu lepezu fenomenalnih i zanimljivih kandidata. Ukupan dojam je da će druga sezona 'Supertalenta' biti jednako kvalitetna kao i prva, ali će biti i drukčija. Zašto – to će naši gledatelji vidjeti.

Ekipa u žiriju je jednaka. Hoćete li zadržati svoje prošlogodišnje pozicije (vi ste strogi, Enis Bešlagić duhovit i vrckast, a Nina Badrić najmekša članica žirija), ili će doći do promjena?

Nas troje se tako dobro razumijemo da je bio pravi užitak ponovno sjesti za stol i ocjenjivati kandidate. Tijekom audicija zadržali smo naše pozicije, ali su se događala i mala iznenađenja. Svatko od nas je znao ponekad iznenaditi ostale članove žirija. Moram priznati da je to bilo vrlo zanimljivo i zabavno.

Je li lakše biti dežurno gunđalo ili pozitivac i motivator?

Ja pokušavam biti i dežurno gunđalo i motivator. Gotovo nikad ne odbijem nekog kandidata a da ne objasnim zašto to radim. Ove se godine prijavilo nekoliko kandidata koje nismo pustili dalje prošle godine. Poslušali su naše savjete i vratili se puno, puno bolji. Toliko bolji da mislim da imaju velike šanse za ući među 50 najboljih.

Hoćete li ove godine podići ljestvicu očekivanja ili ćete biti tolerantniji?

Bit ću isti. Tu neće biti pretjeranih iznenađenja. Dobro, možda poneko.

Vratimo se malo showu. Je li nakon prve sezone porastao interes za show ili se smanjio?

Interes je porastao, pa je broj prijavljenih bio veći nego prošle godine, 2000 u odnosu na 1200 lani.

Prošle godine prisustvovali smo velikom plesnom bumu. Što mislite, hoće li se taj trend nastaviti ili će doći do poplave nekih novih talenata?

Ove godine plesni se bum nije nastavio, što nas je iznenadilo. Međutim, u tom segmentu pojavilo se nekoliko skupina koje se bave borilačkim sportovima. Oni su svoje nastupe tako dobro koreografirali da smo bili ugodno iznenađeni.

Pobjednik prve sezone 'Supertalenta' je Tihomir Bendelja s vrlo egzotičnom vještinom – twirlingom. Što je bilo presudno za njegovu pobjedu – beskonačni optimizam, talent ili publici nova vještina?

Kod Tihomira je pobijedila jedna nevjerojatna osobnost i posebnost. On je jednostavno imao onaj faktor X koji veliki talenti moraju imati. Između njega i iznimno talentirane pjevačice Dore pobijedila je nijansa. Drago mi je što je o tome odlučivala publika, a ne mi u žiriju. To bi svakako bila teška odluka.

I ove godine ste se susreli s čudnovatim talentima. Izdvojite nam pokoji posebno egzotičan.

Bilo je svega, naravno, i smiješnih kandidata i čudnih likova koji su zalutali u 'Supertalent'. Posebno zanimljiv bio mi je jedan kandidat koji radi drvene skulpture motornom pilom. Gledali smo s nevjericom, ali kad je završio, skulptura je stvarno bila dobra.

Nova TV

Nova TV

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nova TVNekad su košarkaški uspjesi velikana tog sporta napravili velikustvar na popularizaciji košarke u nas. Vrše li 'Supertalent' i slične emisije takav utjecaj na mlade ljude ili je sve to ipak više igra?

Tek ćemo vidjeti kakvu će 'Supertalent' donijeti novu kvalitetu nahrvatsku scenu. To je zasad stvarno teško prognozirati. Ono što mislimda je dobro u našem showu jest činjenica da se ljudi prijavljuju iiskušavaju svoju kvalitetu u odnosu na druge. To izgleda kao igra izabava, ali je zapravo jako zdravo. Pokušaš, uspiješ ili ne uspiješ, paideš ponovno dalje. Zamislite samo kako bi bilo dobro da se svisegmenti našeg društva moraju najprije provjeriti s konkurencijom, atek zatim dobiti šansu.

Postoji li opasnost da 'Supertalent' i ostale emisije svojom raskoši i iznenadnim reflektorima, slavom i prepoznatljivošću negativno utječu na djecu talente?

Mislim da ne, premda uvijek kažem da su za nastupe djece prvenstveno odgovorni roditelji. Oni moraju znati što pojavljivanje, eventualno ispadanje ili pobjeda znače za njihovo dijete. Mi u žiriju svjesni smo da su djeca u najtežoj situaciji i jako pazimo kako se prema njima odnosimo. No posebnost 'Supertalenta' je što privlači i okuplja sve generacije.
 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi