tužna vijest

U 81. godini preminula Višnja Korbar, ikona kajkavske popevke

01.04.2022 u 13:27

Bionic
Reading

U četvrtak je u Zagrebu, u Domu za starije osobe na Iblerovu trgu preminula je jedna od najpopularnijih pjevačica zabave glazbe s ovih prostora šezdesetih i sedamdesetih godina

Vijest o smrti legendarne pjevačice potvrdio je njezin dugogodišnji prijatelj, novinar i publicist Željko Slunjski, javlja zagorje.com. Rođena Krapinčanka koja je odrastala u Pregradi Višnja Korbar glazbenu je karijeru započela 1960. godine pobjedom na 'Prvom pljesku' sa skladbom 'San ljetne noći' što je ujedno bila i njena prva snimka za tadašnji Radio Zagreb.

Zbog ljepote glasa i ugodne scenske pojave, zapazio ju je glasoviti francuski menadžer Bruno Kokatrix, kad je Višnja 1966. s prvom ekipom naših pjevača pnastupala u glasovitoj pariškoj Olympiji. Nudio joj se nastavak karijere u Francuskoj, no nije htjela napustiti Zagreb.

Višnja Korbar Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX

O njezinu glasu i pjevanju možda se najbolje izrazio ugledni glazbenik Miljenko Prohaska, rekavši davne 1970. godine, kako je Višnja 'jedna od rijetkih pjevačica koja može sve dobro pjevati: i šlager, i šansonu, zagorsku i slavonsku pjesmu, pa sve do onoga što graniči sa jazzom'. Zvali su je 'naša Milva''. Bila je miljenica krapinske festivalske publike (imala je najviše nastupa na krapinskoj festivalskoj pozornici). Iza nje je ostalo četrdesetak popevki, evergreena. Posljednje godine života provela u domu za starije i nemoćne osobe u Zagrebu.

Izvor: Društvene mreže