SAPUNICOM UMJESTO MAČEM

Turci krenuli u nova ljuta osvajanja

14.09.2012 u 11:20

Bionic
Reading

Nakon što su prije dvije godine na prepad pokorile hrvatske kućanice, držeći ih pod opsadom 1001 noć, turske sapunice odlučile su ponovo udariti, i to duplom snagom

Žestok napad na hrvatske kućanice i sve koji se tako osjećaju Turci ove jeseni izvode s dvije strane. Tako nas s RTL-a zaskače stari znanac Halit Ergenc, omotan ruhom povijesti, kao najveći turski vladar Sulejman Veličanstveni, dok nam s Nove TV pak stiže nešto mlađa znanica Beren Saat u drugoj sezoni serije 'Izgubljena čast'. Kako su obje serije bile veliki hit u Turskoj i zemljama u kojima su prikazivane, realno je očekivati nalet nove turske vrtoglavice. Hoćemo li je doživjeti ili je masovno ludilo '1001 noći' nestalo s posljednjom noći, pokazat će mjeseci i postoci gledanosti pred nama.

'Sulejman Veličanstveni' – serija od superlativa

Od ponedjeljka će na svoje doći sve ljubiteljice Onura i svi ljubitelji povijesnih tema omotanih šećernom vatom ljubavi i uronjenih u sapunicu stalnih napetosti i obrata. Razlog zadovoljstva bit će turski sapuničarski hit ‘Sulejman Veličanstveni’, kontraverzna serija koja je za prikazivanja u Turskoj dizala bure i bune, ali i obarala rekorde gledanosti.

Razlog nezapamćenim bunama leži u prikazivanju Sulejmana, najvećeg turskog vladara, kao čovjeka od krvi, mesa i poroka koji se zabavlja s haremskim djevojkama i ispija alkohol. U isto vrijeme, s rastom broja pritužbi, rasla je i gledanost koja je stigla do velikih 55 posto turskog gledateljstva. Fućkaš konja iza kojeg se prašina ne diže.

Nakon smrti oca Selima I 1520. mladi Sulejman Halit Ergenc) preuzima vlast nad očevom ostavštinom da bi u 46 godina dugoj vladavini izgradio najsnažnije carstvo, a povijesne knjige će mu dodati pridjevak Veličanstveni. Sulejman se seli u raskošni Topkapi u kojem živi s najvažnijim ženama svog života: majkom Nebahat Çehre), sestrom Hatidže Selma Ergec) i suprugom Mahidevran Nur Fettahoğlu), s kojom ima sina prestolonasljednika, te najboljim prijateljem Ibrahimom Okan Yalabık).

Da sve ne bi ostalo u mirnim vodama idile, pobrinut će se mlada zatočenica Aleksandra Meryem Uzerli) koja se nakon početnog odbijanja baca u akciju osvajanja Sulejmana. S vremenom koje juri i u sapunicama, Sulejman i Aleksandra će se vjenčati i dobiti sina, a ljepotica i novo ime – Hurem. Kako je, bez obzira na povijesno ruho, 'Sulejman Veličanstveni' ipak sapunica, tako će se prave bitke voditi u kući, i to između dviju najvažnijih žena u životu naslovnog junaka – Hurem i njegove majke.


'Izgubljena čast' – zvjezdana Beren

Dok je 'Sulejman Veličanstveni' najgledanija serija u Turskoj, 'Izgubljena čast' je prošle godine bila najgledanija turska serija u Hrvatskoj. Po starom dobrom naputku da se konj koji pobjeđuje ne mijenja, Nova TV je RTL-ovom Sulejmanu odlučila baciti rukavicu izazova upravo drugom sezonom svoje turske uspješnice.

Dok će 'Sulejmanom' drmati Halit Ergenc, zvijezda 'Izgubljene časti' je Beren Saat, koju je upravo ova serija vinula u tursko glumačko zviježđe te je zahvaljujući njoj postala jedna od najpopularnijih javnih osoba u Turskoj. To potvrđuje činjenica da je u kratko vrijeme objavljeno više od četiri tisuće članaka o njoj.

Ujedno, njen lik iz serije, Fatmagul, dnevne novine Al Bawaba proglasile su ženom iz snova u arapskom svijetu. Osim slave i uspjeha, Beren je u seriji navodno pronašla i ljubav. Naime, turski mediji uvjereni su da je Beren u vezi s Firatom Celikom, kolegom sa seta koji glumi Fatmagulinog bivšeg zaručnika Mustafu.

Stare fanove samo podsjećamo, a buduće upoznajemo s kratkim sadržajem 'Izgubljene časti'. Prelijepoj Fatmagul život se okrene naopako kada je bogati i razuzdani mladići višestruko siluju. Odgojena u malom turističkom mjestu Cesme u zapadnoj Turskoj, Fatmagul ne nailazi na podršku okoline, a dodatan udarac zadaje joj njen ogorčeni zaručnik Mustafa koji je ostavlja zbog izgubljene časti. Fatmagul je prisiljena udati se za Kerima, jednog od sudionika nemilog čina. Novopečeni supružnici se počinju zbližavati, a junakinja započinje borbu protiv moćne obitelji Jašaran koja želi zataškati silovanje. Na kraju prve sezone jednog od silovatelja u naletu bijesa ubije bivši Fatmagulin zaručnik Mustafa, a Kerim zbog sumnjivih okolnosti biva uhićen zbog njegovog ubojstva. Što će biti dalje, vi ćete reći nama.