OTVARANJE JE 19. LIPNJA

Tjedan turskog filma u kinu Europa

12.06.2012 u 15:30

Bionic
Reading

Idućeg tjedana kino Europa donosi sedam filmova svjetske turske kinematografije

Dramom 'Sreća' Abdullaha Oguza, u zagrebačkom kinu Europa 19. lipnja otvara se Tjedan turskoga filma, u sklopu kojega će se do 24. lipnja, u organizaciji Hrvatsko-turske udruge prijateljstva i Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, prikazati sedam filmova suvremene turske kinematografije.

Film 'Sreća', adaptacija istoimenog romana Zulfua Livanelija, prati sudbinu mlade djevojke čija obitelj naruči njezino ubojstvo kako bi sačuvala svoju čast jer vjeruju da je, nakon što je pronađena onesviještena, njezina čistoća oskvrnjena.

Proslavljeni turski redatelj Nuri Bilge Ceylan predstavlja se u ciklusu filmova 'Dalek' koji je sa 47 nagrada, od kojih 23 međunarodne, postao najnagrađivaniji film u povijesti turskog filma te 'Tri majmuna' za koji je 2008. osvojio Nagradu za najboljeg redatelja na Filmskom festivalu u Cannesu.

Radnja prvog filma smještena je u Istanbul i prati život fotografa koji osjeća kako jaz između njegovog života i njegovih ideala sve više raste, a drugi je priča o obitelji koja se potpuno raspada nakon što 'mala prešućivanja prerastu u velike laži'.

Prikazat će se i nagrađivani film 'Moj otac i moj sin' Cagana Irmaka o sedmogodišnjaku koji nakon majčine smrti u vrijeme vojnog puča 1980. biva povjeren na skrb djedu, 'Daleka mogućnost' Mahmuta Fazila Coskuna, koji prati troje ljudi čiji se životi ispreplitu na neobičan način, 'Jesen' Ozcana Alpera, o čovjeku koji se nakon deset godina u zatvoru privikava na slobodu te 'Ljubav na drugom jeziku', dugometražni prvijenac redateljice Ilksen Basarir o ljubavnom životu gluhog mladića.