3. prosinca

Tihomir Pop Asanović vraća funk u Tvornicu kulture

25.10.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Nedjelja, 3. prosinca 2023. // Zagreb, Tvornica kulture

Jedno od najvećih glazbenih imena na ovim prostorima, Tihomir Pop Asanović, nastupit će u Tvornici kulture. Utemeljitelj domaćeg funka, jedan od najboljih regionalnih klavijaturista i jazz instrumentalista svih vremena svirat će pred zagrebačkom publikom u nedjelju, 3. prosinca 2023. godine.

Izvor: Društvene mreže

Tihomir Pop Asanović svoju je bogatu i za čitav glazbeni svijet značajnu karijeru započeo svirajući orgulje u glazbenoj školi u Skopju. Uskoro je počeo svirati profesionalno po klubovima u Švicarskoj i Njemačkoj, a u Jugoslaviju se vratio početkom sedamdesetih s bendom The Generals te promijenio čitavu glazbenu povijest ovih prostora. Istovremeno je nastupao na brojnim jazz festivalima, a 1973. godine je na turneji s Boškom Petrovićem u Istočnom Berlinu bio proglašen četvrtim najboljim jazz orguljašem u Europi. Uskoro se pridružio grupi Time koja 1972. objavljuje svoj prvi eponimski album. Asanović je tijekom svoje bogate karijere surađivao s brojnim velikim glazbenim imenima i svirao u mnogim bendovima od kojih se, uz Time, ističu September, YU Grupa, Jugoslavenska Pop Selekcija, Pro Arte i Smak. Svoj je prvi solo album, ‘Majko Zemljo’, Tihomir Pop Asanović objavio 1974. godine, a prodan je u više od 200 tisuća primjeraka. Na njemu su pjevali Josipa Lisac, Dado Topić, Nada Žgur, Doca Marolt i Janez Bončina. Drugi je album ‘Pop’ napisao u suradnji s Dadom Topićem, a vokali su bili Zdenka Kovačiček i Janez Bončina-Benč. Njegovo su sviračko umijeće zamijetili i velikani poput Raya Charlesa i Quincyja Jonesa, a svojom je glazbom utjecao na čitav glazbeni svijet, pa je tako Kendrick Lamar na svom albumu ‘Damn’ iz 2017. godine semplirao pjesmu ‘Ostavi trag’ benda September, a njegov je producent zahvalio Tihomiru na bezvremenskoj glazbi. Nakon 40 godina stanke, u izdanju Croatia Recordsa 2018. godine objavljuje vinilna reizdanja dvaju kultnih albuma koji su dugo vremena bili nedostupni široj publici. Već sljedeće godine objavljuje novi studijski album – ‘Povratak prvoj ljubavi / Return to the First Love’.

Tihomir Pop Asanović – 'Plejboj' Izvor: Društvene mreže

Tihomir Pop Asanović od milja je nazivan kumom ili tatom funka, a njegovo je ime obilježilo sedamdesete godine prošlog stoljeća kako funka, tako i jazza i rocka. Pjesme iz svoje bogate karijere kao što su ‘Majko Zemljo’, ‘Ostavi Trag’, ‘Mali Crni Brat’, ‘Plejboj’ i ‘Express Novi Sad’ izvest će u zagrebačkoj Tvornici kulture 3. prosinca te pokazati da su one skriveni, ali nikad zaboravljeni glazbeni biseri koji ne gube sjaj.

Tihomir Pop Asanović & Prijatelji – 'Express Novi Sad' Izvor: Društvene mreže

Prvih 200 ulaznica po early bird cijeni od 15 eura potražite u Tvornici kulture, na svim prodajnim mjestima ili online na Entrio.hr. Nakon što se prvi kontingent ulaznica rasproda, regular cijena ulaznice iznosit će 17 eura.