TAKO SE TO RADI

Taylor Swift započela turneju spektakularnim koncertom; presvukla se 15-ak puta i otpjevala 44 pjesme

18.03.2023 u 18:12

  • +16

Taylor Swift

Izvor: Profimedia / Autor: KEVIN WINTER / GETTY IMAGES / PROFIMEDIA

Bionic
Reading

Pet godina nakon posljednje turneje Taylor Swift ponovo je na 'cesti', a koncertom u Glendaleu u Arizoni pred 70.000 fanova započela je novu američku turneju koja će imati 52 stanice i odmah visoko postavila letvicu. U maratonskom koncertu, kakvog se ni Springsteen ne bi posramio, u trajanju od 3 sata i 15 minuta presvukla se 15-ak puta i otpjevala 44 pjesme – bez pauze

Od posljednje turneje Taylor Swift, izdala je četiri albuma, uključujući Grammyjem ovjenčani Folklore, a od tada je prošlo tek pet godina pa ne čudi što je nazivaju najvećom radnicom među pop zvijezdama. U prilog tome govori i to što je plavokosa zvijezda, koja je prvo poharala country svijet, a onda i pop, samo dan prije početka turneje izbacila četiri nove pjesme na oduševljenje hordi fanova.

Turneja nazvana 'The Eras' (Ere) obuhvaća glazbeno putovanje kroz Taylorine glazbene ere, a koliko je obožavana od strane svojih fanova najbolje svjedoči to što je navala na njezine karte uzrokovala pad servera Ticketmastera u SAD-u. No usprkos tome turneja je već oborila rekord po broju prodanih karata u jednom danu - ukupno 2.4 milijuna.

Glazbeno putovanje od countryja preko popa do ere inspirirane folk pjesmama, podijeljeno je na nekoliko setova, a svaki je set posvećen jednom od njezinih albuma. Naravno, Taylor nikad ništa nije prepuštala slučaju pa je tako sve pomno osmišljeno od pjesama, scenografije do kostimografije.

Tijekom koncerta presvukla se 15-ak puta, svaki put s novim setom pjesama i novom erom. Nosila je Versace bodi i dok je pjevala pjesme s 'Lovera', zadivljujuću haljinu Roberta Cavallija kao naklon Fearlessu, haljinu Nicole + Felicia za Speak Now, haljinu Alberte Ferretti za Folklore te Cavalli top i suknju za 1989. Njezini outfiti uključivali su Oscara de la Rentu u kombinaciji s čizmama Christiana Louboutina (za Midnights), haljinu Jessice Jones za akustični trenutak, Ashish kombinaciju majica/kombo hlača/kaputa za Red sa šeširom Gladys Tamez, Cavalli catsuit i čizme za Reputation, te Etro haljina i ogrtač za Evermore..

Mijenjala se i scenografija na pozornici, a u jednom trenutku čini se da Taylor ponire ispod pozornice i pliva u sredini stadiona prije nego se ponovo pojavi na platformi gdje pjeva jedan od novijih hitova Lavander Haze. Bilo je tu i mahovinom obrasla koliba na pozornicu i divovski video zid koji pokazuje glazbenicu u različitim fazama njezine 17 godina duge karijere.

Zagriženi fanovi nisu ostali uskraćeni ni za 10-minutnu verziju pjesme All Too Well, pjesme koju je navodno napisala o bivšem dečku, glumcu Jakeu Gyllenhaalu. Uz toliko uloženog truda u svaki aspekt koncerta čini se da je nemoguće bilo koga staviti razočaranim – pa ni kritičare koji je odreda hvale.

'Kraljica popa ponovno preuzima svoje prijestolje. Ako postoji opasnost da bi prebacivanje između 10 tako različitih albuma moglo dovesti do neujednačenog iskustva, to je ovdje nekako izbjegnuto, a Swift je uspjela proizvesti kohezivno iskustvo unatoč stalnom mijenjanju odjeće i pozadine', napisao je Times.

'Uspjela je učiniti da to izgleda lako, uživajući u putovanju jednako kao i prisutni swiftiesi', piše Arizona Central. 'Postignuće je često nevjerojatno s promjenama kostima, preokretima u scenografiji, ranjivim trenucima u masi od tisuća ljudi i pjevanju koji će se mjeriti s opsegom bilo koje ovogodišnje turneje, zaključio je Billboard.

Američki dio turneje nakon 52 nastupa završava 9. kolovoza u Los Angelesu, a s nestrpljenjem se očekuje objavljivanje datuma za ostatak svijeta.