TENK NA POZORNICI

Švedski metalci Sabaton najavljuju veliki spektakl

07.03.2017 u 13:39

Bionic
Reading

Heavy metal legende Sabaton koji će nastupiti u ponedjeljak, 13. ožujka u zagrebačkom Domu sportova, najavljuju veliki spektakl o povijesti rata, popraćen brojnim statistima, videozidom, pirotehnikom i tenkom na pozornici

Trenutačno najeksponiraniji metal band na svijetu, švedski power metalci Sabaton krenuli su na svoju The Last Tour 2017. Turneja je do sada oborila sve rekorde i jamči pravi metal spektakl! Sabaton u svojim pjesmama opisuju bitke od rimskog doba, pa sve do današnjih dana, na čemu će se temeljiti i ovaj nevjerojatan show u kojem sudjeluju brojni statisti obučeni u vojnike iz različitih povijesnih razdoblja, od Rimljana, samuraja pa sve do današnjeg doba, a sve će biti popraćeno videozidom na kojem će se prikazivati videouraci napravljeni posebno za svaku pjesmu, a tu je i pirotehnički show kojim će se dočarati realan doživljaj bitke koja se tematizira u pjesmi. Pored čitavog malog arsenala oružja, na pozornicu Šveđani planiraju smjestiti i tenk!

Njihov posljednji album 'The Last Stand' oborio je sve dosadašnje rekorde i pobrao brojne hvalospjeve i kritike i publike, a gotovo su svi dosadašnji koncerti na turneji rasprodani!

Sabaton su jedan od rijetkih bendova koji održava konstantu dolaženja u Hrvatsku, još od njihova prvog zagrebačkog nastupa 2007., kada su nastupili s bendovima Grave Digger i Therion u dvorani Boogaloo i prvi put oduševili zagrebačku publiku. Ovo će Sabatonu biti šesti nastup u Zagrebu. Od tada do danas Sabaton polako ali sigurno napreduje u svijetu metala, postavši od male predgrupe jednim od najvećih metal bendova današnjice koji kao headliner uredno predvodi svjetske festivale metala. Također su imali prilike svirati stadionske koncerte s legendarnim Iron Maidenom, a najveći koncert im je bio na poljskom festivalu Przystanek Woodstock Festival na kojem su svirali pred pola milijuna ljudi. Taj koncert je, naravno, snimljen i objavljen na DVD-u 'Swedish Empire Live'. Dobitnici su mnogih glazbenih nagrada, uključujući Metal Hammer UK's Golden Gods Award for Best Breakthrough Artist, a predzadnji album 'Carolus Rex' (2012.) dostigao je platinastu tiražu.

Koncert će se održati u ponedjeljak, 13. travnja u zagrebačkoj dvorani Doma Sportova, a kao posebni gosti nastupit će njemačke heavy metal legende Accept koje je Sabaton sam izabrao kao goste na turneji budući da mu je veliki uzor.

Acceptu korijeni sežu u kraj šezdesetih godina prošloga stoljeća, ali prvi istoimeni album objavljuju tek 1979. Godinu kasnije objavljuju album 'I'm A Rebel'. Zanimljivo je da je naslovna pjesma izvorno bila napisana za AC/DC, ali nikada nije objavljena. Bendu raste popularnost i najveći uspjeh postižu 1983., kada objavljuju album 'Balls To The Wall'. Istoimeni singl postiže ogroman uspjeh i tada ih upoznaje široki krug rock i heavy metal publike. Godine 1987. bend nakratko napušta pjevač i jedan od osnivača grupe Udo Dirkschneider. Iako se povremeno vraćao, tijekom devedesetih godina Accept nije održao kontinuitet izdavanja novih albuma te 2005. Udo definitivno napušta bend. 2009. u bend dolazi novi pjevač, Mark Tornillo, s kojim snimaju tri vrlo uspješna studijska albuma. U zagrebačkom Domu Sportova bend će odsvirati presjek svih hitova iz svoje dugogodišnje karijere te možete očekivati puni co-headlinerski koncert!

Uz Accept kao predgrupu, Sabaton dovode još jednu metal atrakciju, švedski symphonic power metal bend - Twilight Force. Twilight Force osnovani su 2011., a 2014. objavljuju svoj prvi album 'Tales of Ancient Prophecies' kojim odmah oduševljavaju metal fanove zbog jedinstvene kombinacije symphonic power metala i folk metala, pa tako i same članove grupe Sabaton. Njihovi orkestarski aranžmani, upotreba akustičnih tradicionalnih instrumenata, himničnog pjevanja i brzog power metal tempa njihov su recept za dobitnu kombinaciju. 2016. objavljuju novi album 'Heroes of Mighty Magic', na kojem im se kao gosti pridružuju Joakim Brodén iz Sabatona i Fabio Lione, pjevač legendarnog talijanskog power metal benda Rhapsody Of Fire.

Početak koncerta najavljen je za 19 sati. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 220 te 250 kuna na dan koncerta. U prodaji su i posebne fan-pit ulaznice u limitiranom izdanju.