TKO ĆE IH DOBITI?

Sve zbog Jamesa Bonda: Netflix ulazi u žestoku borbu i nudi nekoliko milijardi funta kako bi dobio prava na tajnog agenta

23.12.2020 u 20:41

Bionic
Reading

Britanski tajni agent James Bond tijekom godina borio se brojnim negativcima, a sada bi se mogao suočiti s najdramatičnijim zadatkom do sada. Čelnici američke filmske kompanije MGM razmišljaju o prodaji svog kataloga filmova o britanskom tajnom agentu, pa čak i o prodaji prava na produkciju budućih filmskih nastavaka po cijeni od oko 4 milijarde funti

Američki MGM nada se kako će pokrenuti bitku za prava koja bi mogla zainteresirati streaming servise poput Netflixa.

Njegova najveća imovina uvjerljivo je filmska franšiza James Bond - koju dijeli s obitelji Broccoli, suvlasnikom autorskih prava. Zanimanje za Bonda poraslo je u listopadu nakon smrti Sir Seana Conneryja, prvog i, po mnogima, najboljeg glumca koji je utjelovio britanskog tajnog agenta na filmskom platnu.

  • +5
Sean Connery Izvor: Profimedia / Autor: Buena Vista Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

MGM je također producirao ili distribuirao filmove poput Rocky franšize, 'Plesa s vukovima' i trilera 'Kad jaganjci utihnu' o kanibalu Hannibalu Lecteru, kao i TV serije uključujući 'Sluškinjinu priču'.

I ranije se čelništvo MGM-a poigravalo s mogućnošću prodaje svog kataloga, ali pandemija i rast popularnosti streaming servisa naveli su ih na razmišljanje da bi ga ovaj put mogli dobro unovčiti, sa investitorima privatnog kapitala kao mogućim suparnicima streaming divovima u novčanom nadmetanju.

Američka filmska kompanija, koja u svom katalogu ima više od četiri tisuće filmskih naslova i više od 17 tisuća sati snimljenog televizijskog materijala, već je postala predmetom brojnih nagađanja o prodaji prava, a Apple i Amazon proglašeni su potencijalnim kupcima.

  • +2
Glumci koji su utjelovili tajnog agenta Jamesa Bonda Izvor: Profimedia / Autor: Madame Tussauds London / Ferrari / Profimedia

Wall Street Journal izvijestio da je studio - čiji je najveći dioničar njujorški hedge fond - angažirao Morgan Stanley i LionTree LLC kako bi ih savjetovali o procesu formalne prodaje svog filmskog i televizijskog asortimana.

'Nadamo se da će MGM generirati interes izvan granica tradicionalnih holivudskih igrača.' Američke TV mreže ove su godine potrošile milijarde dolara na sadržaje za promociju vlastitih streaming usluga u odnosu na rivalski Netflix i Hulu', izjavio je za medije izvor blizak američkoj kompaniji.

NBC Universal spiskao je 372 milijuna funti kako bi u svom vlasništvu ponovno imali hit seriju 'Office', a WarnerMedia platio je 316 milijuna funti kako bi 'Prijatelje' vratio na streaming servis HBO Max.

Filmska franšiza o Jamesu Bondu ove je godine pretrpjela neuspjeh s opetovanim odgađanjima lansiranja najnovijeg filmskog nastavka 'No Time To Die', ujedno i posljednjeg u kojem ulogu britanskog tajnog agenta utjelovljuje Daniel Craig.

Daniel Craig kao James Bond Izvor: Profimedia / Autor: Columbia Pictures / Everett / Profimedia

Trebao je doživjeti premijeru u travnju, ali ona je za sada prebačena na iduću godinu zahvaljući globalnoj pandemiji koronavirusa. U listopadu su brojni izvori medijima tvrdili da obitelj Broccoli razmišlja o prodaji prava za prikazivanje filma na godinu dana ili Netflixu ili Appleu za 450 milijuna funti. Umjesto toga, priklonili su se tradicionalnom kino prikazivanju filma, dijelom i zato što nisu željeli ugroziti mogućnost kino prikazivanja nekih novih filmskih nastavaka u budućnosti.

Ni MGM ni Eon Productions, tvrtka u vlasništvu obitelji Broccoli koja proizvodi filmove o Jamesu Bondu, o svemu se još uvijek nije oglasila.