PETA EMISIJA SUPERTALENTA

Sve u jednom - štanga, crossover i sanskrt

15.10.2010 u 23:09

Bionic
Reading

Peta izlučna emisija 'Supertalent showa' Nove TV ponudila je šarolik spektar kandidata za najtalentiranijeg Hrvata

Na daskama zagrebačkog HNK-a u ovotjednoj audiciji tako smo mogli vidjeti neotkrivene dragulje koji u životu (samo) nisu imali sreće da ih poljubi božica Fortuna, do druge krajnosti – onih koji su svojih pet minuta slave zloupotrijebili, mučeći nam uši i oči. Međutim, u većini osrednjih kandidata našla se nekolicina zanimljivih koji su obilježili

emisiju.

Tridesetšestogodišnji stand-up komičar Igor Vukušić nadimkom Šanti svojom monokomedijom baziranoj na prepletu govora bivše Jugoslavije ostvario je svoj dječački san – da nasmije ljude. Zaradio je pljesak publike 'Supertalenta', na što nije ostao hladan ni žiri i – jednoglasno je prošao dalje.

Pri pogledu na Tomislava Tenšeka Snoopyja, riječ je odmah uzeo Dubravko Merlić.
'Bili ste legenda tuluma, fenomenalan gitarist i vladar zagrebačke scene 70-ih godina. Ako svirate kao onda, 'Supertalent' vam mora dati drugu šansu', rekao je impresionirani Merla, a njegove riječi potvrdile su žice pod prstima gitarista.

Da je tročlani žiri slab na djevojčice, dokazala je desetogodišnja Tia Pikija iz Novog Marofa. No to je bila jedina olakšica, ako joj je uopće trebala, jer zrelom izvedbom arije 'Daleko m' je biser mora' iz Tijardovićeve 'Male Floramy', stavom i izgledom starmale, svima je izmamila suze na oči.

'Studio I' Ingrid Jarak djelovao je obećavajuće: štanga, dva stolca i tri atraktivne plesačice raspirili su maštu muškog dijela žirija, ali samo do kraja točke kad su im se zahvalili na trudu, čestitali što su došle i poslali ih 'natrag doma da se bave svojim poslovima'.

Riječki konobar Aleksandar Olujić prikazao je novu vrst crossovera – spoj housea i narodne glazbe, odsvirane na harmonici. Ta svirka iz duše i srca, kako ju je nazvao, pokazala se pravom kartom za put u daljnji krug natjecanja.

No originalnost ništa nije značila njegovoj imenjakinji, Aleksandri Kovač Malenici. Osječka odgajateljica pjevala je na sanskrtu, uz svirku s tradicionalnog indijskog instrumenta harmonija, no žiri je izvedbu ocijenio nedovoljnom za prolazak dalje.

Kombinacija natprosječnog talenta i dotjerana izvedba, i ovaj put pokazala se dobitnom kombinacijom za put do finalnog nastupa uživo i pobjede samo jednoga – 'Supertalenta'.