NETFLIXOVA POSLASTICA

Sve što trebate znati o petoj sezoni hit serije 'Kruna': Koga ćemo gledati u glavnim ulogama i koje će razdoblje pokrivati

31.01.2021 u 15:25

Bionic
Reading

Četvrta sezona Netflixove hit serije 'Kruna' koja se bavi britanskom kraljevskoj obitelji u 70-ima i 80-im godinama prošlog stoljeća, obuhvatila je vladavinu 'Željezne lady' Margaret Thatcher, vjenčanje Diane i princa Charlesa te rođenje prinčeva Williama i Harryja. Peta sezona trebala bi obuhvatiti kraj 80-ih i rane 90-e, e evo što možemo očekivati i koga ćemo gledati u glavnim ulogama

Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća kreće turbulentno razdoblje za kraljevsku obitelj, a i sama je kraljica Elizabeta svojedobno 1992. nazvala, 'annus horribilis', odnosno groznom godinom u kojoj su se rastavilo troje njezine djece, princ Charles i Diana, princ Andrew i Sarah Fergusona i kćer te princeza Anne i Mark Phillips, a te je godine izbio i veliki požar u dvorcu Windsor. Ni javnost nije bila u to vrijeme osobito naklonjena kraljevskoj obitelji, a popularnost obitelji bila je na osobito niskim razinama pogotovo nakon pogibije princeze Diane 1997.

Još nije poznato hoće li peta sezona zahvatiti i novi milenij. Kraljica Elizabeta II. proslavila je svoj zlatni jubilej 2002. ali je iste godine izgubila dvije članice obitelji, sestru, princezu Margaret i majku koje su umrle u nekoliko tjedana razmaka.

Koga ćemo gledati u petoj sezoni?

Ulogu kraljice nakon Claire Foy (1. i 2. sezona) i Olivije Colman (3. i 4. sezona) preuzima Imelda Staunton, potvrđeno je početkom ove godine. Glumica je poznata po ulozi profesorice Dolores Umbridge iz filmova o Harryju Potteru, a ne krije da je velika obožavateljica 'Krune' te da joj je velika čast što će seriju privesti kraju.

Nakon Vanesse Kirby i Helene Bonham Carter, princezu Margaret glumit će Lesley Manville (Fantomska nit).

Nedavno je otkriveno da će princa Phillipa glumiti Jonathan Pryce, koji je bio nominiran za Oskara za hvaljeni Netflixov film 'Dvojica papa'.

Princezu Dianu u finalnim sezonama serije glumit će poznata australska glumica Elizabeth Debicki, koju smo gledali u filmu redatelja Baza Luhrmanna 'Veliki Gatsby' i 'Tenetu' Christophera Nolana. Debicki kaže da je prava privilegija glumiti princezu od Walesa: 'Duh princeze Diane, njezine riječi i djela žive u srcima mnogih'.

Pretpostavlja se da ćemo odličnu Gillian Anderson gledati u ulozi Margaret Thatcher i u dijelu pete sezone budući da je premijerka odstupila s dužnosti 1992.

  • +7
Gillian Anderson Izvor: Profimedia / Autor: Supplied by LMK / Landmark / Profimedia

Hoće li biti šeste sezone?

Iako je bilo govora da će peta sezona 'Krune' ujedno biti i posljednja, što je rekao i sam autor serije Peter Morgan najavljujući Staunton u ulozi kraljice. Međutim, Morgan je u međuvremenu promijenio mišljenje, a Netflix je lani u srpnju najavio i šestu sezonu. Mnogi su pomislili da bi šesta sezona mogla uključivati i događaje iz novije povijesti kraljevske obitelji poput kraljevskih vjenčanja prinčeva Williama i Harryja, Megxita, prijateljstva princa Andrewa i osuđenog pedofila Jeffreyja Epsteina, no Morgan je to opovrgnuo.

'Kad smo počeli razgovarati o pričama za petu sezonu, ubrzo je postalo jasno da bismo se, kako bismo udovoljili bogatstvu i složenosti priče, trebali vratiti na izvorni plan i odraditi šest sezona. No budimo jasni, šesta sezona neće nas dovesti ništa bliže sadašnjim događajima, već će nam jednostavno omogućiti da se detaljnije posvetimo periodu kojeg pokrivamo', rekao je Morgan za The Hollywood Reporter.

A kad bismo mogli uživati u novim epizodama ove hvaljene serije? Za sada se čini da će to biti tek 2022.

  • +6
Princeza Diana Izvor: Profimedia / Autor: michael melia / Alamy / Alamy / Profimedia