PETRA PLANTAK:

'Svatko svoju stražnjicu čuva'

12.11.2012 u 09:01

Bionic
Reading

U 35. epizodi uslijedio je još jedan Gatroduel s novom podjelom timova. Crveni tim natjecao se s plavim timom – no žiri nije bi zadovoljan. Na kraju su ipak odabrali crveni tim kao pobjednički, a Hrvoje i Petra morali su odabrati tim za eliminacijski izazov koji je uslijedio

Žiri je prvo odabrao dvoje vođa – Ines i Hrvoja - koji su zatim sami odabrali svoje timove. Ines je za crveni tim odabrala Marka Raića, Kike, Nikolu, Petru Gerić te Marka Mateija, a Hrvoje Petru Plantak, Marka Palfija, Ivanu, Časlava i Stanka

Po dolasku restoran Štagelj žiri je rekao timovima da za kuhanje imaju dva sata te da moraju pripremiti jedno slano i jedno slatko jelo s tim da slano jelo mora biti pripremljeno od ribe smuđa. Petra i Hrvoje su se za vrijeme svog vodstva u plavom timu dosta dogovarali. ´Glavni´ šef Hrvoje je imao sat, pisao u zadaću kad je tko što stavio kuhati te je svako nekoliko izvikivao preostalo vrijeme.

Što se podjele poslova tiče u plavom timu su za ribu i nakon toga salatu bili zaduženi Časlav, koji je prvi put doživio klet, i Marko Pafi. Za desert su bili zaduženi Stanko i Ivana. Meni su osmislili šefovi Hrvoje i Petra. Set kalupa su dali crvenom timu.

´Ako stoje u ladici, ljudski ih je dati´, kazao je vođa plavih Hrvoje.

U crvenom timu za kolač je bio zadužen zamjenik šefice Marko Raić zajedno s Ivonom Kristinom te su uskakali gdje je bilo potrebno. Marko Matei je bio zadužen za povrće i radio je pomoćne poslove. Nikola i Petra Gerić su bili zaduženi za ribu i filetiranje.

´Svi smo inače malo manje temperamentniji od plavog tima. Sve smo dogovorima rješavali i išli smo glatko. Bili smo učinkoviti´, kazala je šefica ´crvenih´ Ines koja je osmislila cijeli meni, podijelila poslove, nadgledala ih i probala svako jelo.

Jedan od gostiju je bio i Vedran Beg koji je bio među prošlogodišnjim finalistima u showu. Iz perspektive gosta mu je u početku bilo opušteno, ali kad je vidio kandidate kako se znoje, to ga je odmah vratilo u vrijeme kad se i on natjecao u showu.

´Možda više naginjem plavom timu. Njihova priča mi se više sviđala. Malo više maštovitosti i hrabrosti´, komentirao je timove.

Komentari gostiju su više bili naklonjeni plavom timu, većinom s napomenama da je ipak desert crvenih bio bolji. Ali ipak je žiri taj koji odlučuje.

Dino nije bio zadovoljan ovim Gastroduelom. Rekao je kandidatima da su potpuno promašili temu, zakomplicirali stvar, bili neorganizirani i imali praznog hoda.

´Lokacija poziva na rustikalnu hranu´, rekao je Mate. Dodao je da su u prezentaciji pretjerali. Radovan je napomenuo da su gosti čekali na jela predugo. Unatoč komentarima gostiju, žiri je odlučio da je pobjednički tim ovaj put crveni.

Žiri je obrazložio da je glavno jelo crvenog tima imalo više poštovanja prema glavnoj namirnici – smuđu, puno bolji desert i bolju organizaciju. Prema Dinu greške plavog tima su prepečena, presušena riba u kojoj je bilo kostiju. Bila je začinjena pa je prošla kod gostiju. Heljdina salata je bila dobra, ali previše prezentirana. Zlevanka je i po žiriju i po gostima bila katastrofa.

´To je rijetko tko mogao jesti! Nije dobro!´, rekao je Dino za umak od suhih šljiva u desertu.


Kao vođe tima Hrvoje i Petra Plantak su automatski u eliminacijskom izazovu. Svatko od njih odabire po još jednu osobu koja ide u Stres test. Hrvoje reagira neočekivano.

´Ja kao vođa snosim punu odgovornost i neka ide cijeli tim u eliminacijski izazov ili ja idem doma´, rekao je, no nitko mu se nije pridružio.

´Skidam ti kapu, ali ova igra se ne igra ovako. Imaš obavezu odabrati nekoga´, kazao mu je Mate.

Nakon toga je Hrvoje ipak odabrao Stanka, a Petra Plantak Časlava.

Petra Plantak to što nitko nije pristupio Hrvoju komentira da se ´svatko za svoju guzicu brine´, a to je ljudska odlika kad je najteže. Žao joj je što za eliminacijski izazov nije odabrala Marka Palfija koji je imao više ´umiješanosti´ u pravljenje ribe.

Hrvoje je odabrao Stanka zbog toga jer je Radovan rekao da je Stanko lizao prste pred publikom. Vjeruje da svi kuhari to rade, ali Stanko je ´uhvaćen na djelu´. Misli da mu Stanko odabir neće zamjeriti.

Stanko, Časlav, Petra Plantak i Hrvoje u eliminacijskom izazovu imali su pola sata da naprave tatarski biftek na izazovan i nov način.

´Molit ću lijepo bez divljanja´, kazao je Dino.

Stanko se za vrijeme pripreme bifteka porezao, rukavica mu je bila mala pa ju je navukao do pola. Petra Plantak je stala sa svojim poslom i dala mu flaster.

Hrvoje, kojem je ovo treći put u Stres testu, nije biftek nikad prije niti jeo niti probao, išao je intuicijom. Petra Plantak je tatarski biftek zadnji put jela prije 12 godina.

Nakon odabira timova, kuhanja, posluživanja, odluke i Stres testa došao je red i na kušanje. Prvi na redu je bio Hrvoje. Prema Dinu, njegov biftek bi trebao biti ´mazljiviji´, ali nije neukusan.

´Vidio sam s koliko si volje i upornosti ovo radila, lijepo je to bilo za vidjeti´, obratio se Mate Petri Plantak. Dodao je da je ´mazivo´ i fino tretirano. Njemu osobno fali kiseline, ali su začini u balansu.

'Moram priznati da sam navijao za jelo, ali pod tim nisam mislio na ovo. Napravili ste manje kompletan tatar. Ovo je još uvijek pašteta; mogli ste napraviti cijelo jelo', rekao je Dino Časlavu, no Mati je Časlavov biftek fino začinjen, a čak su mu i simpatični krupniji komadi krastavaca u njemu.

´Luk je preuzeo sve´, rekao je Dino za Stankovo jelo, te dodao da bi radije osjetio meso nego luk.

Žiri je očekivao da će ovih četvero kandidata u Stres testu danas biti hrabriji s obzirom na namirnice koje su imali na raspolaganju. Žiri je odlučio da je danas bio najbolji biftek koji je napravila Petra Plantak. Ostala su tri muškarca.

´Utrka je bila tijesna, ali smo sigurni u najlošijeg. Stanko, vi ste na svoju žalost pretjerali s lukom´, rekao je Dino.

Mate mu je rekao da ne treba ni za čim žaliti, jer je jako puno dogurao, naučio o organizaciji u kuhinji i samom kuhanju. Radovanu je Stanko drag jer je najveći tradicionalist u Masterchef kuhinji. Stanku je drago što je bio svega i upoznao divne prijatelje. Osjeća se ispunjeno jer je naučio nešto i ispunio ambicije s kojima je došao. Masterchef će pamtiti po divnom druženju. Misli da će najviše nedostajati svom cimeru Časlavu i Petri Gerić .

´Zbližili smo se i nastavit ćemo to druženje´, rekao je. Još je uvijek, kako kaže, najbolji Masterchef za svoju obitelj.