SLAVI 25 GODINA KARIJERE

Matija Prskalo: 'Sreća je stvar izbora'

11.03.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Glumica Matija Prskalo nedavno je imala premijeru monodrame 'Samo jedna žena', s kojom ove godine obilježava 25 godina svog umjetničkog djelovanja. Iza nje je bogat opus: 15-ak serija, preko 20 filmova te pregršt sjajnih kazališnih rola. Sve o svojoj novoj predstavi, dugom glumačkom stažu, stanju u kulturi, ali i o suprugu Dominiku Galiću, ispričala je za tportal

'Monodrama ‘Samo jedna žena‘ je ženska priča za koju bi bilo poželjno da je pogledaju i muškarci! Riječ je, kako i sam naslov kaže, o samo jednoj ženi, no koliko obična, toliko je i neobična. Na početku je vesela i zadovoljna žena, no to je samo privid, tijekom predstave padaju maske i ona nas uvodi u svoj životni kaos na jedan neobično duhovit, naivan i prostodušan način. Iako je monodrama, kroz predstavu upoznajemo mnoštvo likova, od muza zlostavljača, mladog ljubavnika, susjeda voajera itd. Reakcije publike bile su sjajne, kako na gostovanjima izvan kazališta, tako i sad nakon zagrebačke premijere. Osnovni izazov za nastajanje ove predstave bila je želja da napravim nešto po vlastitom izboru i guštu', ispričala je Matija.

Tom predstavom ujedno obilježava i 25 godina glumačkog staža.

'Posvećujem je svim ženama koje se u njoj prepoznaju. Kad pogledam unatrag, mislim da je sve bilo upravo onako kako je trebalo biti i ništa posebno od toga ne bih mijenjala. Svima nam je dan put koji je najkorisniji za nas i na kojem najviše naučimo', tvrdi.

Monodramom ‘Samo jedna žena‘ slavi 25 godina svoje karijere

O svojim počecima i dvama desetljećima bavljenja glumom, kaže da je bilo dobrih i loših momenata, ali da zahvaljujući optimizmu sjećanja, pamti samo sretne dane. Kad je riječ o kritikama, loše komentare ignorira, a dobrima se veseli. Trenutno igra u svojim starim predstavama, a kaže da neku posebnu, strogo određenu ulogu ne sanja.

'Želim, možda neskromno, puno dobrih i različitih uloga koje ću raditi s istom ljubavlju i entuzijazmom kao i dosad', ističe glumica.

Pitali smo je je li vrijeme u kojem živimo pogubno za umjetnost i što joj smeta u današnjem društvu.

'Vrijeme za umjetnost je uvijek teško, ali usprkos tome umjetnici stvaraju svoja djela, jer je njihova potreba za stvaralaštvom jača od društvenih ograničenja, Smeta mi, naravno, što se u kulturu u našoj zemlji ne ulaže više i što se ne ulaže na pravedniji način', kazala je.

Glumicu trenutno gledamo u HRT-ovoj seriji 'Nemoj nikome reći'

Ne zna kome je teže - njezinoj generaciji glumaca koja je zakačila neko malo bolje vrijeme ili mladima koji za bolje i ne znaju.

'Mi smo bili ratna generacija, nismo imali posla i mislim da gori početak nismo mogli imati. Ruku na srce, nije nas bilo tako puno kao danas. Danas kao da je došlo do neke inflacije glumaca, a broj kazališta ostao je isti, no to mlade ljude prisiljava da budu kreativniji, domišljatiji i snalažljiviji, nije to loš trening, ako se odluče ozbiljno baviti glumom, sigurno će pronaći i način da to ostvare. Pitanje je samo koliko vam je stalo do nečeg', tvrdi.

Na pitanje kako se nekad borila s emotivnim razočaranjima, a kako to čini danas, kaže da u poslu nikad nije bila posebno emotivno pogođena.

'Posao je ipak samo posao i kako jedna uloga ode, druga dođe, nikad me to nije posebno zabrinjavalo. Možda sam jednostavno imala sreću da pauze u poslu nikad nisu posebno dugo trajale. Najvažnije je biti zadovoljan sobom, prihvatiti i voljeti sebe, jer bez toga teško je prihvatiti i voljeti druge bez zavisti i zlobe', izjavila je.

Sa suprugom Dominikom Galićem u braku je 14 godina i imaju 16-godišnju kćer Kalistu

Uvijek je, ističe, znala uživati u malim stvarima, neizmjerno je vesele svakodnevne sitnice, druženje, kavica s prijateljima, lijep dan. 

'Nikad se ne opterećujem nekim neostvarenim željama. Sreća je stvar izbora, na čovjeku je da jednostavno odluči hoće li biti sretan ili nesretan', poručila je.

Glumica živi u jednom od najskladnijih i najdugovječnijih brakova na javnoj sceni. S redateljem Dominikom Galićem zajedno je 17, od toga 14 godina u braku.

'Kad živite u zajednici, onda je razumijevanje i podrška partnera jedna od ključnih stvari. Međusobno se podržavamo i pomažemo koliko možemo. Moram naglasiti da je moj muž pronašao tekst monodrame 'Samo jedna žena' i budući da zna talijanski, procijenio je da bi mi izvrsno 'legao'. Bio je u pravu!', otkrila je.