Od 1989. nismo se proslavili

Sjećate li se njihovih nastupa? Hrvatski predstavnici iz godine u godinu redaju neuspjehe na Eurosongu, a ovo su naši najgori plasmani

11.05.2022 u 11:28

Bionic
Reading

Unatoč sjajnom nastupu Mije Dimšić s pjesmom 'Guilty pleasure' i ove godine ostali smo bez finala Eurosonga, još jednom smo poljubili vrata najvećeg europskog festivala. Što je pošlo po zlu, zašto već dugi niz godina imamo loše rezultate pitaju se mnogi

Da nemamo sreće na Eurosongu od 1989., otkako je pobijedila grupa Riva s pjesmom 'Rock me', dokazuju najgori plasmani naših predstavnika. Među izvođačima koji se nisu proslavili gledali smo jedna od najzvučnijih imena domaće estrade, ali i neke koje smo tom prilikom tek upoznali. Zanimljivo je da od devet najlošije plasiranih predstavnika Hrvatske na Eurosongu troje dolaze iz godina u kojima je HRT izvođače na natjecanje slao bez Dore, odnosno bez uplitanja javnosti i telefonskih linija.

Goran Karan je 2000. godine završio na devetom mjestu, a samo godinu dana kasnije na desetom je bila Vanna. Od tada Hrvatska nije bila među prvih deset u ukupnom poretku. Najgori rezultat Hrvatske još uvijek drži Franka Batelić. Nastupila u Lisabonu, a izvela je pjesmu s kojom je završila na 17. mjestu. Franku slijede Dado Topić & Dragonfly s pjesmom 'Vjerujem u ljubav' koji su 2007. sa skromna 54 boda završili su na 16. mjestu u polufinalu i ušli u povijest postavši prvi hrvatski predstavnici koji nisu uspjeli izboriti finale.

Izvor: Društvene mreže

Daria Kinzer (koju domaća publika zapravo nije ni poznavala prije odlaska na Eurosong) 2011. je Hrvatsku predstavljala na Euroviziji s pjesmom 'Celebrate', a završila je na 15. mjestu. Zanimljivo je da se Daria na Eurosongu ponovno pojavila i to nakon dvije godine, ali kao predstavnica Švicarske.

Izvor: Društvene mreže

Klapa s mora s pjesmom 'Mižerije' predstavljali su Hrvatsku na Eurosongu 2013. godine, a završili su na 13. mjestu u polufinalnoj večeri. Godinu dana ranije jedan od najlošijih rezultata ostvarila je i Nina Badrić s pjesmom 'Nebo' koja se u polufinalu plasirala na 12. mjesto. Nakon većih neuspjeha HRT je naredne dvije godine zaustavio slanje kandidata na Eurosong.

Izvor: Društvene mreže

Na listi top pet najgorih plasmana Hrvatske na Eurosongu 2010. našla se i grupa Feminnem s pjesmom 'Lako je sve'. Pamela Ramljak, Neda Parmać i Nika Antolos pokušale pokoriti glazbeno natjecanje završile su na 13. mjestu.

Izvor: Društvene mreže

Na Eurosongu nas nije proslavila ni prošlogodišnja predstavnica, Albina. Unatoč sjajno odrađenom ulazak u finale joj je promaknuo.

Eurosong 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Jussi Nukari / Shutterstock Editorial / Profimedia