TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Serija o zlatnoj groznici ima mana, ali obećava dobru zabavu

06.03.2014 u 13:26

Bionic
Reading

Discovery Channel možda malo kasno stiže na tulum koji TV-kritičari vole nazivati 'velikim procvatom igranih serija' na kabelskoj televiziji, ali stiže s vrlo raskošnom serijom 'Klondike', čija je prva epizoda na domaćoj ispostavi toga kanala prikazana sinoć

Godina je 1897. i dvojica nestašnih mladaca, Bill Haskel i Byron Epstein, iz New Yorka kreću u pustolovinu života. Vlakom se upućuju prvo u Colorado Springs, a zatim na sjever američkog kontinenta - na Aljasku. Ondje, u izmišljenom gradiću Dawson Cityju upoznaju svu silu neobičnih i raskalašenih likova te se priključuju pomami koja je u to doba harala tada još anarhičnim dijelom Amerike - zlatnoj groznici.
318874,318753,318566,317183

Sažetak je to prve epizode i uvodni dio prve Discoveryjeve igrane TV-serije 'Klondike', koja je sinoć premijerno prikazana na domaćoj ispostavi ovoga kanala i kojom je ova TV-kuća odlučila iskušati vlastitu prođu na navodno i dalje gladnom tržištu igranih televizijskih programa.

Raskošno produciran i s dream team glumačkom ekipom (osim veterana kao što su Sam Shepard i Tim Roth, ovdje je i Richard Madden, kojega je šira publika nedavno oplakala u 'Igri prijestolja'), 'Klondike' svoju najveću vrlinu ostvaruje u tome što je, iako prva takva serija u njegovu programu - prepoznatljivo Discoveryjev. Neki prizori iz prve epizode, naime, izgledaju kao fikcijska varijanta Discoveryjevih dokumentaraca o divljini, što će najvjerojatnije biti privlačno publici koja ih voli i koja često prebacuje na taj kanal. Zbog atmosfere gradića uhvaćenog u bezakonje zlatne groznice i cijelom tom fenomenu pridruženih, karakteristično neobičnih likova, neki će dijelovi serije gledatelje s nešto duljim pamćenjem možda podsjetiti na 'Deadwood' ili neke 'historijske' epizode 'Života na sjeveru', ali za 'Klondike' je bolje da se odmah otarasimo takvih usporedbi jer mu neće ići u korist. Drugačija je to vrsta serije i, kao što rekoh, mnogo je bliža 'tipičnom Discoveryju' negoli HBO-u, unatoč tipično kabelskim izletima u polugolotinju i malo paprenije dijaloge.

Foršpan za mini-seriju 'Klondike'

Serija ima svojih nedostataka, od zbunjujućeg i bespotrebnog voiceovera koji, koliko vidim, gotovo svi osvrti spominju kao problematičan, pa do pomalo karikaturnog prikaza nekih stvarnih povijesnih likova (nisu odoljeli iskušenju da u cijelu priču uvuku Jacka Londona), ali je - barem sudeći po prvoj epizodi - sve to vrlo lako utrpati u kategoriju početničkih kiksova te se prepustiti pustolovini koja možda neće ući u povijest televizije kao prijelomna točka u razvoju igranog programa, ali bi nas sve mogla vrlo dobro zabaviti.