karizmatična umjetnica

Senka Bulić o novim projektima, ali i svojoj vezi s 18 godina mlađim bubnjarom: 'Različiti odnosi mogu imati perspektivu'

26.10.2020 u 15:13

Bionic
Reading

Splitska glumica, redateljica i osnivačica kazališta 'Hotel Bulić' nedavno je u komadu koji je više puta ekraniziran u Hollywoodu, u 'Tramvaju zvanom žudnja' Tennesseeja Williamsa, utjelovila Blanche DuBois. Umjetnica posebne karizme, iskonska rokerica i performerica ispričala je sve o novoj ulozi, glumačkim uzorima, radu svog kazališta za vrijeme pandemije ali i o vezi s voljenim muškarcem, glazbenikom Damirom Josipovićem

'Kad mi je Paolo Tišljarić izabrao da igram Blanche, pomislila sam da zapravo imam sreće jer je to uloga koju sam željela odigrati. Igrala sam dosad mnoge antičke i suvremene junakinje i antijunakinje. S Paolom sam radila na dvije predstave, izvrsno osjeća glumce, njihov senzibilitet, i znala sam da ima ideju što s Williamsovim tekstom danas i zašto me smatra potrebnom u podjeli', ispričala je Senka Bulić za Jutarnji list.

Blanche DuBois na filmu je prvi put utjelovila 50-ih Vivien Leigh, na kazališnim daskama krajem 90-ih Blanche je utjelovila Alma Prica. 'Blanche sa mnom osobno u nekoj mjeri ima doticaja; u inzistiranju na vlastitim uvjerenjima, željama... Takve motivacije stvaraju jaz prema okolini, ali osiguravaju i čuvanje vlastitog puta. Nisam naravno u toj mjeri destruktivna. Drukčije sam stvarala prilike i drukčiji je moj odnos prema prošlosti, osjećaj za sadašnjost i ideja o budućnosti', rekla je glumica.

Glumičino privatno kazalište Hotel Bulić radi u koroni.

'Počeli smo s izvedbama u okolnostima koje dopuštaju barem djelomično izvođenje repertoara. ‘Heddu Gabler’ smo igrali još ovo ljeto u Splitu, nastavili smo s gostovanjima dječjeg repertoara. Uskoro izlazimo s premijerom ‘Edipa’ kojeg režiram s Mateom Videkom, Dubravkom Miletić, Jurom Radnićem, Alanom Katićem i Damirom Martinovićem Mrletom koji je i autor glazbe. Režiram i 'Ljubavnice' prema tekstu Elfriede Jelinek koja vrlo radikalno zadire u muško ženske odnose i društvenu uvjetovanost pozicije žene. Jelinekovu obožavam kao autoricu, već treći put radim na njezinu materijalu', pohvalila se. U sretnoj je višegodišnjoj vezi s 18 godina mlađim bubnjarom Damirom Josipovićem. Na pitanje je li njezin primjer poticajan za mnoge žene koje se tako nešto ne usude, kaže:

'Različiti odnosi mogu imati perspektivu bez obzira kako ih se doživljava društveno, koliko bili neuobičajeni. Ne vjerujem da tuđa iskustva mogu pomagati ili biti poticaj. To se dogodi ili ne između ljudi', smatra Senka Bulić. Njezin glumački uzor bila joj je prijateljica Ana Karić. 'Bila je jedinstvena pojava, veliki talent, ali i odgovorna, disciplinirana, s respektom prema publici. Radile smo puno. Neobična karijera za naše prilike, ostala je zapamćena kao diva iako je svoju poziciju gradila većinom izvan velikih institucija, puno u projektima istraživačkog, postdramskog kazališta... Ali taj veliki talent je zapamtila publika', ističe.