STROGA PRAVILA

Rodi li Meghan Markle kćeri, one neće imati kraljevsku titulu, a evo i zašto

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Alexi Lubomirski / Press Association / Pixsell

Američka glumica Meghan Markle udajom za princa Harryja postala je britanska vojvotkinja i punopravna članica kraljevske obitelji, no ukoliko jednoga dana rodi kćeri, one nikada neće dobiti titule princeza

Britanski zakon o kraljevskom nasljedstvu promijenio se 2013. godine, kada je izglasano pravilo da i ženske članice imaju pravo nasljedstva po dobnoj karakteristici, bez obzira imaju li iza sebe i brata koji bi bio muški nositelj krune. Upravo zbog toga drugo dijete vojvotkinje Kate Middleton i princa Williama, trogodišnja princeza Charlotte, u redu za krunu je odmah iza svog starijeg brata Georgea, dok tek iza nje dolazi sin, princ Louis.

Takvim zakonom pomaknula je u redu i svog strica, princa Harryja, koji je trenutačno šesti u redu za britanski tron.

Službene fotografije s vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle

Izvor: Pixsell / Autor: Alexi Lubomirski / Press Association / Pixsell

Zanimljivo je da, kad jednoga dana princ Harry i Meghan Markle dobiju djecu, njihovi sinovi dobit će kraljevsku titulu, no ne i kćeri. Iako su se zakoni promijenili, neka pravila i dalje su zastarjela pa u određenim situacijama samo muški članovi imaju pravo nositi titule. Prema kraljevskim pravilima, samo muška djeca princa Harryja i Meghan Markle dobit će titulu princa, dok kćeri nikada neće dobiti tu priliku.

Slična je situacija i kada se radi o budućoj djeci princeze Charlotte. Njezina djeca nikada neće prostati prinčevi ili princeze. Prema stoljetnim pravilima koja se poštuju unutar britanske monarhije, jedino muški nasljednici odnosno prinčevi prosljeđuju titulu svom potomstvu.

  • +5
  • +2

Princeza Charlotte

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Jedini slučaj u kojem to pravilo ne vrijedi bio bi da princeza zaista jednoga dana naslijedi titulu kraljice, što je malo izgledno s obzirom na brojne u redu prije nje.

Primjer prestanka prenošenja titule dogodio se i u slučaju princeze Anne, jedine kćeri kraljice Elizabete II, jer njezina djeca Zara Tindall i Peter Phillips nemaju nikakve kraljevske oznake ispred svog imena iako su prvi bratići princa Williama i Harryja.

  • +3

Princeza Anna

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Preostaje tek vidjeti kako će na ovakve okolnosti reagirati žestoka feministica Meghan, koja je često u svojim nastupima prije nego li je postala dio kraljevske obitelji naglašavala kako je ponosna što je žena i apelirala da ženama treba dati priliku za sve.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!