hrvatska aletrnativa

Predstavljena kompilacija 'Zvučni zid': Scena koja vrijedi i neće trajati kratko

09.09.2023 u 11:39

Bionic
Reading

Kompilacija 'Zvučni zid', novo Menartovo dvostruko vinilno izdanje, na kojoj je zastupljeno petnaest bendova s hrvatske alternativne scene, predstavljena je u četvrtak u Ljetnom vrtu zagrebačkog Vintage Industrial Bara. Riječ je o kompilaciji na kojoj nisu objavljene već postojeće studijske snimke već su sve pjesme snimljene ponovno i to uživo u deset klubova diljem Hrvatske

Osim što su na promociji mogli čuti sve o projektu od njegova idejnog začetnika, producenta Vedrana Peternela, novinara Marka Podruga, glazbenice Nine Romić, urednika portala ravnododna.com Zorana Stajčića i direktor Menarta Branka Komljenovića, okupljeni su imali priliku čuti i nekoliko izvođača zastupljenih na kompilaciji.

Hram - Stoin sam Izvor: Društvene mreže / Autor: Zagreb Calling/Zvučni zid

„Zvučni zid“ je nastavak Porinom nagrađene ploče 'Zagreb Calling – Generacija bez refrena'. No za razliku od te kompilacije koja je snimljena tijekom četiri dana u KSET-u te je predstavila najbolje što je tog trenutka nudila zagrebačka scena, „Zvučni zid“ je na dva vinila ponudio najbolje od onoga što u ovom trenutku nudi hrvatska alternativa. Od Hrama, Skotnog vraga, Nemečeka, Nine Romić, Barbare Munjas, Rola, preko Mimike Orchestre, Povraccio di Coltea, Sare Renar, CRIO, Roja osa, Seine, Šize, Denisa Kataneca pa do Žive vode.

Materijal je sniman tijekom ljeta i jeseni 2022. u Rojcu i Kotaču (Pula), Azimutu (Šibenik), Funku (Koprivnica) te u Močvari, Vintage Industrial Baru, Dva osam, Pločniku, KSET-u i Gavelli (Zagreb).

Kako je istaknuo Petrnel oni opstaju zahvaljujući prije svega entuzijazmu voditelja i vlasnika. Nažalost, takvih mjesta više nema u Splitu i Rijeci.

'Cilj je plemenit i zahtjevan – predstaviti bendove, promovirati klubove i dokazati da alternativna glazbena promišljanja nisu ograničena samo na glavni grad. Dapače, scena buja gdje god se zagrebe, a „Zvučni zid“ zagrebao je duboko i na površinu, na duplom LP-ju, donio ono najkvalitetnije. Vrijedi, a i neće trajati kratko!', rekao je Podrug koji je s ekipom iz Nevidljive scene snimao snimanje ploče i razgovarao s glazbenicima.

Kako je najvljeno na promociji svakoga četvrtka će biti objavljen novi spot s live snimanja pjesama za kompilaciju u režiji Bojana Koštića, a do sada su svjetlo dana ugledali Hram i Skotni vrag.

Skotni vrag - Bill Gates Izvor: Društvene mreže / Autor: Zagreb Calling/Zvučni zid