INTERVJU: JOSEPH FIENNES

Poznati glumac o kontroverznoj seriji u kojoj su žene državno vlasništvo

03.06.2017 u 08:45

Bionic
Reading

Filmski i kazališni glumac Joseph Fiennes, mlađi brat slavnog Ralpha Fiennesa koji je dobro poznat filmofilima po ulogama u 'Zaljubljenom Shakespeareu' i 'Elizabeth', trenutačno je u fokusu medijske pozornosti zahvaljujući ulozi u kontroverznoj seriji 'Sluškinjina priča' (The Handmaid's Tale, HBO) prema zastrašujućem distopijskom romanu kanadske autorice Margaret Atwood

Ovaj 47-godišnjak pojavljuje se u ulozi Zapovjednika u seriji smještenoj u distopijski Gilead, totalitarno društvo u bliskoj budućnosti koje se nalazi na području koje su nekad zauzimale Sjedinjene Američke Države.

Budući da su suočeni s ekološkim katastrofama i velikim demografskim padom, Gileadov konzervativni režim žene doživljava kao državno vlasništvo.

Kao jedna od rijetkih plodnih žena Offred, koju maestralno glumi Elisabeth Moss, postaje sluškinja u Zapovjednikovom domaćinstvu, gdje je prisiljena biti seksualnom ropkinjom, što je posljednji očajnički pokušaj repopulacije uništenog svijeta.

  • +4
Joseph Fiennes Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Gilead je teokracija, koja svoje zakone i ideologiju temelji na specifičnoj, ultrakonzervativnoj interpretaciji Biblije i jedna od glavnih značajki tog novog poretka jest to da je ženama namijenila vrlo ograničene uloge, a jedna od njih je i uloga sluškinja.

No one nisu obična kućna posluga - one su hodajuće maternice neplodnih žena moćnih muškaraca. Naime, zbog ekoloških katastrofa, većina stanovništva postala je neplodna. Zbog toga su plodne žene zarobljene i dodijeljene obiteljima moćnika koji ne mogu imati djecu. Kritičari se slažu kako je poruka serije koja se trenutačno može gledati na HBO programu vrlo snažna, a posebno su tjeskobna Offredina sjećanja na život kakav je nekad vodila te kako se uopće Gilead dogodio.

Čim se serija počela prikazivati u travnju ove godine (najavljena je već i nova sezona za iduću godinu), o 'Sluškinjinoj priči' ne prestaje se pričati, a o snažnoj poruci te priče, ugroženosti demokracije u suvremenom svijetu i feminizmu, popričali smo s glumcem Josephom Fiennesom.

Kako ste se pripremali za ulogu? Je li vam bilo teško ući u kožu Zapovjednika društva u kojem se događaju užasne stvari?

Morao sam pronaći jednu novu perspektivu, promatrati tu ulogu iz drukčijeg kuta. Nisam smio o njemu misliti kao o zloj osobi. Zapovjednik, koliko god to nelogično zvuči, zapravo pokušava na svoj način izgraditi bolji svijet. On zapravo misli da radi nešto pozitivno. Stoga sam probao tome pristupiti na takav način.

Jeste li prije bili upoznati s knjigama Margaret Atwood?

Čuo sam za nju, ali nisam nikad čitao njezine knjige. Ali kad sam prihvatio angažman u seriji, odmah sam je pročitao. To je doista 100-posto feministička literatura, svijetu je potrebno što više takvih knjiga.

Kako biste opisali lik Zapovjednika u kratkim crtama?

Zapovjednik Fred je vrlo kompleksan lik. On na neki način želi izgraditi bolje društvo. Želi povratak tradicionalnim vrijednostima i razmišlja o repopulaciji društva. Izgubio je emocionalnu povezanost sa svojom suprugom, a sa svojom služavkom razvija poseban odnos. Želi joj pomoći, ali ne zna kako.

Knjiga Margaret Atwood je nastala u 80-ima, mislite li da je aktualnija danas nego kad je napisana?

Tema knjige je bezvremenska. Rekao bih i da nikad nije bila aktualnija. I sami danas svjedočimo vremenima kad se ozbiljno ugrožavaju ljudske slobode i demokracija. Što se tiče religije, bez obzira je li to kršćanstvo ili islam, sve one se na neki način dotiču prava žena. A s Donaldom Trumpom i administracijom, čini mi se da kao da nije bila napisana prije 30 godina. Sve što je prikazano u knjizi, svjedočili smo i u našem vremenu: teokracijama, totalitarnim režimima, pravima koja se ukidaju... Knjiga donosi snažnu poruku. To je priča o preživljavanju. Vrlo je inspirativna.

Kako je bilo surađivati s Elisabeth Moss? Kakav je njezin lik?

Sjajna je glumica koja se ne boji izazova. Njezina je izvedba strastvena i u isto vrijeme, žestoko inteligentna. Samo s jednim pogledom, Elisabeth izražava ogromne količine emocija i misli. Njezin lik je divan, to je jedna vrlo snažna osoba… Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se priča razvijati, zasad ne znam kamo će nas to odvesti.

Kako ste se osjećali u ulozi Zapovjednika, s obzirom na to da ste otac dviju djevojčica?

Najvažnije osobe u mojem životu su tri žene: moja supruga i moje kćeri. Želim im da odrastu u svijetu u kojem će žene imati jednaka prava i jednake plaće kao njihove muške kolege.