razočarane događajima

Poznate Hrvatice osuđuju zlostavljanja u Hollywoodu i poručuju: 'Toga ima i kod nas'

26.10.2017 u 13:09

Bionic
Reading

Nakon što su u javnost procurile priče o filmskom mogulu Harveyju Weinsteinu koji je godinama seksualno zlostavljao žene, što su potvrdile i oskarovke Gwyneth Paltrow i Angelina Jolie, seksualni skandali posljednjih nekoliko tjedana tema su broj jedan. O tome smo popričali s poznatim damama s naše estradne scene, Sanjom Doležal, Anom Begić Tahiri i Žanamari Lalić, koje vjeruju da takvih primjera ima i kod nas, samo se o njima nažalost još uvijek šuti

'Mene samo fascinira to da su šutjele Paltrow i Jolie, koje imaju zaleđe', kaže glumica Ana Begić Tahiri, ne krijući koliko je smeta podređen položaj žena u njezinoj struci.

'Općenito me smeta to što nismo jednako plaćene ni zastupljene kao muškarci. Kad žena napravi neku grešku, nestane, a muškarac dobije još mnogo šansi iskazati se. Nadam se samo da će ovaj primjer koji se trebao dogoditi puno ranije dati neku poruku za buduće generacije i da će dati snagu ženama da progovore', nastavlja glumica te dodaje kako vjeruje da toga ima i u Hrvatskoj.

'Osobno u svom poslu nisam čula za takve situacije, a ako se to dogodi, stvarno ću biti iskreno iznenađena i šokirana. Međutim mislim da toga ima i kod nas, a žene šute jer se boje i jer nismo nikako zaštićene. Ako žrtve i progovore, nema nikakvih sankcija. Ako ne završiš u zatvoru kada ubiješ ljude, ne znam kako ćeš u ovom slučaju', razočarano zaključuje Begić.

Sanja Doležal Izvor: Cropix / Autor: Sandra Simunovic / Cropix

S druge strane pjevačica i voditeljica Novih fosila Sanja Doležal kaže kako poznaje mnogo mladih djevojaka koje su se na našoj estradi susrele s ovakvom vrstom zlostavljanja.

'Osobno nemam takvih ružnih iskustava u svojoj dugogodišnjoj karijeri, pa čak ni na samim počecima. Međutim znam žene u glazbenoj industriji koje su se i s tim susrele, pogotovo mlade djevojke. Bilo je tu dvosmislenih dobacivanja, a ja sam to uvijek znala prepoznati', ističe plavokosa pjevačica i voditeljica koja kaže da naše društvo još uvijek nije spremno sankcionirati ovakve zločine.

'Danas su vremena nemilosrdna, svi žele uspjeti. Isto tako, mladi misle da su svjetla reflektora pravi život, a nisu. Ovo je dio našeg posla jer smo javne osobe, ali ovo nije naš život. Doma kuham, perem i odgajam djecu, a isto tako radim svoj posao od kojeg plaćam račune. U društvu izokrenutih vrijednosti lako je pobrkati lončiće i naravno da mlade cure koje možda nemaju ni savjet roditelja dođu i pristanu na svašta. Dolaze na ispite i razgovore za posao u provokativnijim izdanjima, ali to još uvijek nije znak da se može raditi sve i svašta s njima', odlučna je Sanja Doležal.

  • +7
Žanamari Perčić Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Njezina kolegica iz struke Žanamari Lalić oštro osuđuje nedavne događaje u Hollywoodu i kaže bi se radije povukla iz ovog posla nego pristala na takve ucjene.

'Imam preslab želudac da bih mogla u sebi gutati neke stvari i trpjeti da me netko zlostavlja i ucjenjuje tako da bih pod svaku cijenu nešto rekla. Inače mi je taj cijeli mobing toliko gnjusan da bih se radije povukla iz biznisa nego pristala na takve stvari', govori i poručuje današnjim mladim djevojkama da ni pod koju cijenu ne pristaju na nemoralne ponude.

  • +6
Sonja Kovač Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar / CROPIX

'Ne mogu sa sigurnošću reći točno kako bih reagirala da se zateknem u takvoj groznoj situaciji. Podržavam izlazak u javnost s time. Toga definitivno ima i kod nas. Imala sam sličnih situacija, ali ne nešto takvo da moram prijaviti ili da je nekako narušena moja intima', rekla nam je pak bivša manekenka, danas uspješna blogerica Sonja Kovač.

Poruku je novim djevojkama u svijetu showbiza uputila i Tara Rosandić, zvijezda serije 'Čista ljubav'.

'Uvijek treba govoriti o tome. Možda ti se u tom trenutku čini da ćeš si uništiti karijeru, da ti nitko neće vjerovati, ali ako doživiš takav tip maltretiranja, na kraju dana treba reći, ako ikako smogneš snage. Bitne smo i možemo srušiti nasilnike i s vrha svijeta, kao što vidimo na Weinsteinovom slučaju', rekla je glumica.