TEŽI SLUČAJ DUGOTRAJNE BOLESTI

Potresna ispovijest britanske voditeljice: Suprug joj zbog korone već godinu dana leži u bolnici

25.03.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Voditeljica televizijske emisije ITV-a 'Good Morning Britain', Kate Garraway, izrazila je bojazan da će morati odustati od posla kako bi se brinula za supruga koji se zbog Covida nalazi u bolnici od ožujka prošle godine

Derek Draper, 53-godišnji bivši lobist i politički autor, Covidom se zarazio prije godinu dana i od tada je pretrpio zatajenje organa.

U dokumentarcu prikazanom u utorak na britanskom ITV-u, 53-godišnja Kate Garraway detaljno je opisala težinu suprugova stanja i razgovarala s drugima koji su doživjeli ozbiljnije slučajeve 'dugotrajnog Covida'.

'Njegov je slučaj ekstreman. Ako mu niste blizu, ne možete ni znati što je to. Hoće li biti sposoban za povratak? Ili će biti živ, ali ne više osoba koja je bio?' govori Garraway u dokumentarnom filmu 'Finding Derek', koji osvjetljava najteže slučajeve Covida-19 i naknadne komplikacije koje se mogu javiti čak i kod mlađih ljudi.

'Derek je ekstreman slučaj. Imao je nešto što se naziva produženi poremećaj svijesti, što znači da postoji određena reakcija. Nalazite se nad ponorom i pokušavate ga zadržati, a postoje trenuci u kojima se uskomeša i uspostavite neki kontakt. U ovom trenutku to je uglavnom preko FaceTimea radi ograničenja uvedenih zbog Covida', opisala je Garraway Derekovu situaciju za BBC u utorak, neposredno prije prikazivanja dokumentarca.

Poruke podrške nakon emitiranja dokumentarca uputile su joj brojne britanske televizijske osobe, poput bivšeg kolege Piersa Morgana, koji je dokumentarac opisao kao 'srceparajući', ili kolegice Lorraine Kelly, koja ju je pohvalila za 'hrabrost, humanost i snagu'.

Garraway je u dokumentarcu podijelila i snimke svog supruga iz bolnice na kojima leži bez svijesti, kao i snimke sebe dok priprema dom za Derekov potencijalni povratak kući.

'Derek je najteži pacijent tima liječnika u bolnici za plućne bolesti kojega su liječili i koji je preživio', rekla je Garraway.

  • +10
Kate Garraway Izvor: Profimedia / Autor: PECK / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Garraway i Draper vjenčali su se 2005. godine i roditelji su dvoje djece, koja su se također pojavila u dokumentarcu.

U jednoj sceni Garraway svom 11-godišnjem sinu objašnjava kako se nadaju da će tati biti sve bolje i bolje, ali kad se vrati kući, vjerojatno će morati biti u invalidskim kolicima.

Liječnici još uvijek pokušavaju rasvijetliti slučajeve 'dugotrajnog Covida', koji se odnosi na bilo koji oblik bolesti što pacijentima ostavlja dugotrajne simptome. Obično uzrokuje trajni umor, glavobolju i 'moždanu maglu' određeno vrijeme nakon što osoba prestane biti zarazna.

Studija objavljena u siječnju u časopisu The Lancet otkriva da od 1733 pacijenata zaraženih novim koronavirusom i liječenih u gradu Wuhanu, njih 76 posto još uvijek ima barem jedan simptom šest mjeseci nakon njihova izbijanja.

Bolest također može napasti cijelo tijelo, pa nekim ljudima, utvrdili su liječnici, oštećenja ostaju na plućima, bubrezima, jetri, srcu, mozgu ili živčanom sustavu.