U ZNAKU JELENE VELJAČE

Pet novih domaćih serija za vruću televizijsku jesen

16.08.2013 u 11:42

Bionic
Reading

Nakon uspavanog ljeta, domaće televizije pripremaju vruću, opako zgusnutu, raspjevanu i koncepcijski ne pretjerano originalnu jesen, barem što se domaćih dramskih serija tiče

Više novih domaćih dramskih serija najesen će ugledati svjetlost televizijskih ekrana. Riječ je o seriji 'Na terapiji' koju ćemo gledati na HTV-u, 'Zora dubrovačka' i 'Stella' koje će nas pokušati osvojiti na Novoj TV, 'Tajna' i humoristička serija 'Kriza', koje idu na RTL-u te 'Generaciji' koja bi mogla zaigrati na HTV-u. Njima će se pridružiti stari nam znanac 'Stipe u gostima'.

'Na terapiji'


Serija 'Na terapiji' nastala je po uspjelom originalnom dramskom formatu izraelske produkcijske kuće Sheleg Productions Ltd dosad adaptiranom u 15 zemalja. Serija se sastoji od 45 30-minutnih epizoda i bavi se temom psihoterapije kroz lik psihoterapeuta (Elvis Bošnjak) koji pomaže pacijentima u tjednim seansama. Kako bi zadržao čistu glavu u nimalo čistim okolnostima, junak je i sam pacijent kod svoje mentorice i terapeutice (Ana Karić).

Seriju čini pet linija priče koje se odvijaju u vremenskom intervalu od devet tjedana. Svaki klijent ima osobne, specifične probleme i poteškoće u koje kroz suradnju s terapeutom pokušava proniknuti i riješiti ih. Režiju serije potpisuju Tomislav Rukavina i Marko Škop kao drugi redatelj, a u glavnim ulogama su uz Anu Karić i Elvisa Bošnjaka Leon Lučev, Goran Bogdan, Dijana Vidušin, Iva Babić, Nina Violić, Žarko Savić, Frane Mašković, Suzana Nikolić i Katarina Strahinić. Urednica serije je Jasmina Božinovska Živalj

Nakon 'Larinog izbora', koji je žario prve sezone, da bi se u drugoj prilično ispuhao, Nova TV ove jeseni kreće s čak dva projekta autorice zaslužne za Laru, Jelene Veljače. Prvi je priča o 'ukradenoj mladosti i borbi za istinsku ljubav', kako stoji u najavi serije 'Zora dubrovačka'. Radnja serije smještena je u Dubrovnik početkom 90-ih, dok je grad bio pod stalnom opsadom. Romantičnu junakinju Juditu tumači mlada glumica Barbara Barić, a njenog odabranika jednako mlad, ali i glumački iskusniji Boris Ler. Uz njih, u seriji ćemo gledati Dragana Despota, Amara Bukvića, Vanessu Radman, Alena Liverića, Jelenu Perčin, Anu Kvrgić, Mirnu Medaković, Ivanu Horvat i Stefana Kapičića

'Zora dubrovačka'


I dok 'Zora dubrovačka' ljubavlju i tragičnošću pomalo vuče na Laru, drugi Jelenin projekt bitno je drukčiji. Riječ je o glazbeno-dramskom spektaklu 'Stella'. Naslov serije ujedno je i naslov talent showa u kojemu su najveće favoritkinje Jasmina (Sementa Rajhard, nekadašnja natjecateljica reality showa 'Hrvatska traži zvijezdu'), talentirana djevojka koja pobjedničkim čekom namjerava platiti liječenje bolesne majke i Lara (Vanda Winter) koja pobjedom želi osvojiti majčinu ljubav. Kao u svakom talent show, tako i u ovom ključ pobjede, šarma i ostaloga leži u članovima žirija koje čine opaki Gavran (Nebojša Glogovac), bivša plesačica Ela (Bojana Gregorić Vejzović) talentirani redatelj Orsat (Stjepan Perić) i nekadašnja pjevačka zvijezda Kiki (Petra Dugandžić). Ostatak glumačke ekipe čine Mladen Vulić, Linda Begonja, Amar Bukvić, Mislav Čavajda, Mate Gulin, Ivan Glowatzky i drugi.

Žiri u 'Stelli'


Sličnog recepta – red pjesme, red romantike, red intriga, red napetosti, pomalo tračeva, redak još koječega, drži se 'Generacija', serija koju realizira Prime Entertainment, a koja bi se, iako nema potvrde tome, mogla prikazivati na HTV-u. Serija prati živote jedne generacije srednjoškolaca elitne zagrebačke gimnazije. Uz sve tipične srednjoškolske priče, elitna generacija ima i svoj bend domišljata imena – Generacija. Ako vas sama priča asocira na trenutačno aktualnu seriju 'Glee', u pravu ste. Uz tu seriju 'Generacija' se idejom naslonila na još jedan tinejdžerski hit – 'Tračericu'. Producent serije je mladi Fran Juraj Prižmić, a glavnu ulogu tumači Marcela Oroš, poznata na nastupu u HTZ-u.

'Tajne'


RTL u jesen ulazi dvama projektima koje smo već najavili. Ukratko, riječ je o dramskoj seriji 'Tajne' u kojoj glavne uloge tumače Filip Juričić i makedonska glumica Jelena Jovanova te humorističnoj seriji 'Kriza' s Enisom Bešlagićem i Nikolom Kojom u glavnim ulogama. 'Tajne' prate dvije obitelji i tri generacije te njihove neriješene probleme i naslovne tajne. Kroz sve to probijaju se Filip i Jelena, u potrazi za ljubavlju i istinom o sebi i svojim korijenima.

Sitcom 'Kriza', koji nastaje u F.I.S.T. produkciji te u radionici scenarista Feđe Isović i režisera Emira Jukića, inspiriran je stvarnim događajima. Dečki u najboljim godinama (negdje oko krize srednjih godina) odlučili su se nakon silnih životnih bura početi baviti rock'n'rollom. U tu svrhu osnovali su bend Karna.

'Kriza'


Uz nove serije, televizijsku jesen nasmijat će nam dobri stari 'Stipe u gostima', koji ulazi u šestu sezonu.

Kad podvučemo crtu, možemo zaključiti kako će domaća televizijska jesen biti naglašeno raspjevana (u opreci sa stvarnošću), ljubavno zapetljana, usmjerena mladeži i ne pretjerano originalna. To potvrđuje činjenica da čak tri serije 'igraju na sigurno' naslanjajući se na strane uzore.

Jesen će nam, također, ponuditi neka nova lica od kojih smo dvije glumice upoznali u RTL-ovom realityju 'Hrvatska raži zvijezdu'. Iako su nova lica uvijek potrebna, posezanje za reality zvijezdama kratka daha ne zvuči nam kao najbolje rješenje. Posebice kad glumačke akademije u Zagrebu, Osijeku i Splitu vrve mladim glumicama i glumcima željnim dokazivanja (da imaju što pokazati, potvrdile su mlade glumice ove godine u Puli). Hoće li serije zaživjeti i napraviti kvalitativni koračić prema gore? Mi smo, ovako na papiru, pomalo skeptični. Nadamo se da će nas televizijska jesen demantirati.