TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Ovo nije TV serija, nego pop-kulturni fenomen

22.01.2014 u 09:38

Bionic
Reading

Treća sezona hvaljene serije 'Djevojke', koja je nedavno startala na američkom, ali i na domaćem HBO-u, zasad se mnogo ne razlikuje od onoga što smo dosad gledali iz pera mlade Lene Dunham, ali će svi dosadašnji fanovi sigurno biti zadovoljni

Dvije su stvari po kojima se prve tri epizode HBO-ove serije 'Djevojke' ponešto razlikuju od dosadašnjeg tijeka priče o pustolovinama bruklinskih hipsterica koje nam već neko vrijeme opisuje Lena Dunham. Prva je mrvicu zbunjujuća ako ne znate pozadinsku priču o ekipi koja radi seriju: Marnie, koju smo zadnji put vidjeli u procvatu i renesansi romanse s Charliejem, treću sezonu počinje sva u bedu zbog prekida. Nije bogznakako objašnjeno zašto je i kako do tog prekida došlo, ali oni koji su pratili medijske napise o seriji znaju da je Christopher Abbott, lik koji je dosad glumio Charlieja, naprasno napustio projekt, nezadovoljan smjerom u kojem je Dunham vodila njegov lik, pa je autorica morala nekako prilagoditi priču tome.


No iskreno govoreći, prekid bilo kojeg para u seriji 'Djevojke' teško da će ikome biti pravi šok zato što, kako je jedna američka kritičarka rekla, svi bi parovi u toj seriji trebali prekinuti jer su im veze užasne. U tome je čar cijele priče. Već treću sezonu naime gledamo prilično uvjerljiv opis disfunkcionalnoga načina na koji žive dvadesetogodišnjaci u Brooklynu (a na neki način, i bilo gdje u zapadnom, odnosno dobro uhranjenom svijetu) i dok s jedne strane oni među nama koji su otprilike iste dobi kao i likovi u 'Djevojkama' vrlo dobro u njima prepoznaju sebe - mi, ostali i stariji, u njima i njihovim odnosima vidimo sve te mane, gluposti i 'trebali biste prekinuti'-situacije zato što smo ih otprilike i proživjeli u svojim dvadesetima.

Čemu se onda fanovi serije mogu radovati u novim nastavcima 'Djevojaka'? Treća sezona počinje izuzetno smiješno - Hannah i Adam ko fol su se sredili u svojem bruklinskom ljubavnom gnijezdu, ali blagostanje im ubrzo nagriza susret s Adamovom bivšom curom u kafiću. Susret je urnebesno smiješan, ponajviše zbog bijesne struje svijesti prijateljice Adamove bivše (mlada američka stand-up komičarka u usponu Amy Schumer) koja potiče i samu bivšu da zapadne u vrijeđalačko buncanje. Monolog je nevjerojatno zabavan, ali vodi nas k mučnim situacijama, u kojima nas autori, nasuprot svoj ljubavnoj idili iz početnih scena, podsjećaju na to koliko su Adam i Hannah zapravo katastrofalan par.

Foršpan za treću sezonu serije 'Djevojke'

Jessa, koju smo u drugoj sezoni negdje pogubili (točnije, napustila je Hannu negdje u pustopoljini sjevera države New York), treću sezonu počinje u centru za rehabilitaciju u kojem širi kaos i anarhiju drčnim stavom osobe koja tvrdi da je 'prokužila sve o životu još s pet godina' i pronalazi starijeg prijatelja, koji joj malo spušta loptu, s potpunim joj pravom govoreći da je puno premlada da bi se ponašala kao da je vidjela i doživjela sve živo. Scene iz centra za rehabilitaciju također su izvor brojnih smiješno-mučnih situacija, ali kada se sve zbroji i oduzme, nova sezona 'Djevojaka' nije zapravo počela ni s čime osobito novim jer se baš sve što smo dosad vidjeli može ubrojiti u rubriku 'vrludanja glavnih junakinja koja neće završiti katastrofalno, ali neće ni dobro'. U tom smislu 'Djevojke' su - premda nemaju laugh tracka, a ni mnogo scena u kojima ćete na glas umirati od smijeha - konačno etablirale svoj žanr u američkom sitcomu, čiji je jedan od glavnih postulata onaj po kojemu se likovi zapravo NE razvijaju i NE uče, nego stalno upadaju u iste situacije zbog vlastitog karaktera.

'Djevojke' su još za prve sezone prikazivanja postale mnogo više od TV serije: postale su pop-kulturni fenomen, prije svega definiran likom i djelom autorice Lene Dunham. Sada, u trećoj sezoni, na trenutke je možda teško razlučiti dojmove o seriji od dojmova svih kontroverzi, komentara, kritika i podrške koje je zbog svojeg ponašanja, stavova, pojavljivanja na naslovnici Voguea i tviterskih ratova uza se prišila mlada autorica. No talent je i dalje ovdje, humor je i dalje ovdje, zabavni su likovi i dalje ovdje, prepoznatljive situacije su i dalje ovdje. Možda su sada već malo predvidljivi i više nemaju onu (nazovimo je tako u nedostatku boljeg izraza) revolucionarnu oštricu, ali 'Djevojke' su i dalje iznimno zabavna serija koju je užitak gledati.