Spoj jedrenja i gastronomije

Održano drugo izdanje Prosecco DOC MAXI ON Cooking Star u Grand Hotelu Brioni

06.06.2023 u 13:00

  • +6

Prosecco DOC MAXI ON Cooking Star

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

U petak, 02.06.2023. godine, u Grand Hotelu Brioni održan je event pod nazivom Prosecco DOC MAXI ON Cooking Star, poseban kulinarski show koji je redefinirao granice spoja gastronomije i jedrenja. Na čelu ovog izvanrednog događaja nalazila se flota međunarodno priznatih kuhara čije kulinarske vještine odražavaju gracioznost i preciznost Maxi jahti

Nakon uzbudljivog jedrenja, majstori kulinarstva okupili su se u kuhinji restorana Sophia u Grand Hotelu Brioni kako bi stvorili gastronomska remek-djela. Svi kuhari već su nagrađeni Michelinovim zvjezdicama, a to su: Alessandro Breda iz restorana Gellius, Renzo Dal Farra iz Locanda San Lorenzo, Lorenzo Cogo iz renomirane Dame u Veneciji, Stefano Fermanelli koji predstavlja kulinarsku briljantnost La Subide, Mauro Elli s očaravajuće obale jezera Como i zvijezda u usponu John Mark Nanit iz Vetrija u Murano-Veneciji. Tijekom večeri, kuhari su pokazivali svoja umijeća gdje svako jelo postaje platno na kojem se harmonično isprepliću tradicija i inovativnost, prikazujući bogato naslijeđe i okuse regije.

Umijeće kuhara ocjenjivao je pronicljivi stručni žiri predvođen cijenjenim Chefom Davidom Skokom. Uz njega, stručni žiri činila su zvučna imena talijanske jedriličarske i gastronomske scene poput Claudia Demartisa, dugogodišnjeg managera Barcolane i suosnivača Olimpic Sailsa i Franca Favaretta, Chefa venecijske Baccalà Divino te dugogodišnjeg koordinatora jedriličarsko-gastronomske manifestacije San Pellegrino Cup u Veneciji. Jedan od njih bio je i Werner Seebach, Park Plaza Group Executive Chef, iznimno talentirani kuhar s posebnom strašću prema azijskoj kuhinji. Nedavno je uključen u najnoviji projekt fusion-azijski restoran u skoro očekivanom otvaranju art`otela Zagreb, gdje će nastaviti svoje gastronomske podvige. U stručnom žiriju bio je i Chef Grand Hotela Brioni, Luka Jukić, s međunarodnim kulinarskim iskustvom.

Članovi počasnog žirija uključivali su predsjednika Uprave Arena Hospitality Grupe, Relija Slonima, Manuelu Kraljević, članicu Uprave Arena Hospitality Groupe i direktoricu marketinga i prodaje, Denisa Ivoševića, direktora Turističke zajednice Istre te Sanju Cinkopan Korotaj, direktoricu Turističke zajednice Pule. Poznati glumac Alessandro Preziosi, fasciniran sinergijom jedrenja i kuhanja, s ponosom je preuzeo ulogu ambasadora događanja, pokazujući svoju strast prema gastronomiji i moru.

MAXI ON Cooking Star slavio je kreativnost, tehniku i savršen spoj okusa, uz posebnu nagradu rezerviranu za najbolji Prosecco DOC par – kao oda naslovnom sponzoru događaja. Titulu pobjednika kulinarskog showa MAXI ON Cooking Star 2023 odnio je chef Lorenzo Cogo iz renomiranog restorana Dama u Veneciji.

Mladi chef Lorenzo Cogo dobio je dvostruku prvu nagradu uvjerivši i stručni žiri i publiku s posebnom salatom od plodova mora s dagnjama, jakobovim kapicama, dinjom, mrkvom i bisqueom od rakova. Jelo koje je inspirirano Istrom i Hrvatskom zahvaljujući veličanstvenom izboru namirnica. 'Želio sam iznijeti esenciju ribe na stol…' – komentirao je chef Dame – '…zato što nam je chef David Skoko predstavio zaista nevjerojatan izbor ribe i morskih plodova današnjim ulovom.'

Osim sporta i gastronomije, cijeli jedriličarski događaj nadišao je granice i predstavio prekrasan krajolik Istre i Kvarnera. Od slikovitog Rovinja do povijesne Pule i očaravajuće Rijeke, sudionici i gledatelji bili su očarani ljepotom sjevernojadranske obale.

Prilog: Kratke biografije o Chefovima

MAURO ELLI

Vraćajući se u Italiju s odličnim poznavanjem engleskog i francuskog jezika, radio je u luksuznim hotelima duž Ligurske rivijere, uključujući Splendido u Portofinu te u Švicarskoj, posebno u St. Moritzu, izmjenjujući se između ljetne i zimske sezone. 2003. godine otvorio je vlastiti restoran u Albavilli te je 2007. godine dobio prestižnu Michelinovu zvjezdicu, koju i danas drži. Osim što predaje u hotelijerskom institutu G.Brera u Comu, Mauro je predavač na ALMA International School of Italian Cuisine, koju je osnovao Gualtiero Marchesi, u Colornu, Parmi.

RENZO DAL FARRA

Sa suprugom Marom i rođacima Osvaldom i Sandrom, transformirao je Locandu San Lorenzo u Alpagu, koju je naslijedio 1984. godine, u poznati restoran. Iskustva u Frasci di Castrocaro i Bersagliere di Goito vode ga u stvaranju novih jela s naglaskom na meso. Zahvaljujući odlučnosti, posjetima poznatim restoranima i vinarijama u Italiji te neprekidnom učenju, Locanda San Lorenzo dobiva prestižnu Michelinovu zvjezdicu 1997. godine.

STEFANO FERMANELLI

Stefano Fermanelli, rođen 1966. godine, obučavao se u restoranu "La Subida" obitelji Sirk i interpretira srednjoeuropsku kuhinju. Do 2013. godine surađivao je s njima i transformirao susjednu „trattoriju“ sa svježim, jednostavnim pristupom. Od 2013. do 2019. godine vodio je 'Al Piave', miješajući tradiciju i mediteranske utjecaje. Od 2019. godine dijeli vrijeme između Italije i Austrije te nudi svoje stručno znanje u Kitzbühelu. Cilj mu je stvaranje novih jela, nikada ne zaboravljajući korijene.

ALESSANDRO BREDA

Samo s 19 godina, Alessandro Breda, mladi kulinarski talent, kreće na svoje putovanje obuke s Gualtierom Marchesijem i poznatim kuharima poput Bertona, Cracca, Budela, Crippe i Knama. Nakon međunarodnih iskustava u Münchenu, Londonu i Corbanese di Tarzu, od 2000. godine upravlja poznatom kuhinjom GELLIUS te je 2004. godine dobio Michelinovu zvjezdicu.

LORENZO COGO

Lorenzo Cogo, rođen 1986. godine, najmlađi Michelinov kuhar četiri godine. Njegovo prezime na venecijanskom dijalektu znači 'kuhar': sudbinsko ime. Nakon svjetskih iskustava, otvara El Coq u Vicenzi. S 25 godina dobiva Michelinovu zvjezdicu. Sada upravlja restoranom DAMA u Veneciji, u čarobnoj četvrti Cannaregio, nudeći okuse i boje lagune reinterpretirane u ribljim i vegetarijanskim jelima.

JOHN MARK NANIT

Kuhar John Mark Nanit, rodom iz Filipina, obučava se u Dolomitima i međunarodnim restoranima. Cijeni sirove sastojke i traži ravnotežu kako bi stvorio jedinstvena jela kombinirajući sezonalnost i eksperimentiranje. 2018. godine postaje 'Ambasador norveške stokfiske u Italiji' osvojivši kulinarsko natjecanje. Kao glavni kuhar u restoranu Vetri na otoku Murano, ističe venecijansku lagunu, nadopunjujući je kreativnošću i međunarodnim utjecajima.