moderna monarhinja

Novu titulu princa Edwarda neće naslijediti njegova djeca, ali evo tko bi mogao

16.03.2023 u 06:08

  • +8

Princ Edward s obitelji

Izvor: Profimedia / Autor: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Bionic
Reading

Kralj Charles promijenio je titulu najmlađeg brata pa princ Edward trenutno nosi titulu vojvode od Edinburgha, koju je do smrti nosio njihov otac Philip. No u želji za stvaranjem modernije monarhije, ovu titulu nakon njegove smrti neće dobiti njegovi izravni nasljednici Louise i James

Povodom 59. rođendana najmlađeg brata, kralj Charles odlučio mu je podariti novu titulu, obećanu mu još prije dvadesetak godina. Na vjenčanju sa Sophie, groficom od Wessexa, kraljica Elizabeta II rekla je da će najmlađeg sina, princa Edwarda, imenovati vojvodom od Edinburgha. Iako se to nije dogodilo za njezina života, novi britanski kralj odlučio je bratu i njegovoj supruzi dati nove titule.

S obzirom na to da je princ Edward postao vojvoda od Edinburgha, titula se promijenila i za njegovu suprugu te je postala vojvotkinja od Edinburgha, a 15-godišnji sin James sada nosi titulu grofa od Wessexa. Titula Jamesove starije sestre nije se mijenjala pa je ona ostala lady Louise Mountbatten-Windsor.

Želju da Edward nosi ovu titulu izrazio je i njihov pokojni otac Philip, a koji je bio vojvoda od Edinburgha do smrti.

Ipak, novu očevu titulu neće naslijediti njegov sin James. Palača je proglasila Edwarda novim nositeljem titule te naglasila da će je imati doživotno, a nakon njegove smrti vratit će se u ruke Palače te će se odlučiti tko će biti njen novi nositelj. Ova novost vjerojatno nije toliko iznenadila mladog Jamesa, jer ni on ni njegova sestra nemaju titule princa i princeze, prema odluci njihovih roditelja.

Zbog želje kralja Charlesa za stvaranjem modernije monarhije, koja broji manji broj članova, titula vojvode ili vojvotkinje od Edinburgha mogla bi završiti kod princeze Charlotte ili princa Louisa. Monarhija 'reže' broj članova da bi djeca iz kraljevske obitelji mogla lakše prihvatiti suvremeniji način života, a s čime se podudara ova odluka.

  • +8
Princ Edward Izvor: Profimedia / Autor: Justin Setterfield/Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia