TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nova TV ni za vlastitu seriju ne zna izabrati dobar termin

16.09.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Nova TV najavljuje 'Stellu' kao 'glazbeno-dramsku seriju', čemu bi svakako trebalo dometnuti 'za mlade' i zbog toga promijeniti termin prikazivanja. Jer, ruku na srce, nije riječ o dramskoj, nego o teen/tween seriji koja će se najviše svidjeti publici iz te dobne skupine, i to onoj koja voli talent showove. U tom registru serija je simpatična, pogotovo zahvaljujući glavnoj glumici, mladoj Sementi Rajhard

Moglo bi se seriji 'Stella' štošta prigovoriti. Ima sapuničarskih momenata, mnogi su likovi karikirano stereotipni, glavna junakinja hoda ulicama Zagreba kao da ima bug u GPS-u jer do Keglića pješači preko Radićeve zato da bi kamermani mogli snimati što bajkovitiji Agram, glazba je previše narodnjački isfurana, zapleti predvidljivi, s ubacivanjem crkve i 'Zdravo djevo...' među prve scene u seriji malo se preočito igralo na sentimente puka koji voli kada dobre cure iz priča idu u crkvu... ali, ruku na srce, nisam ni očekivala slojevito psihoanalizirane likove ni kompleksne etičke lamentacije, unatoč tome što NovaTV najavljuje seriju kao dramsku i dodjeljuje joj takav (neprikladan) termin. Riječ je o seriji za mlade i u tom registru 'Stella' funkcionira. Ima malo pjevanja i glazbe, malo priča o talent showovima, malo bajke o usponu iz bijede do slave i s takvom bajkom povezanih likova i situacija. Sirota djevojka, bolesna majka, Zlica od Opaka u žiriju (lik je gotovo doslovno prekopiran od Disneyja, uključujući bundu i tanku cigaretu u rukama), princ na bijelom konju utjelovljen u skromnom scenskom radniku i tako redom.


Moglo bi se u 'Stelli' štošta i pohvaliti, prije svega mladu Sementu Rajhard koja glumi glavnu ulogu sirote djevojke. Osim što super pjeva, dobro se snašla pred kamerama i bez ikakve je konkurencije najsimpatičniji lik u seriji. Klišeizirani zlikovci Lukas Gavran (voditelj talent showa, glumi ga Nebojša Glogovac) i Ela Lovrentijev (Bojana Gregorić, stroga učiteljica plesa, članica žirija i ambiciozna majka Jasminine glavne rivalke) karikirani su do boli, ali zbog toga i zabavni. Petra Dugandžić kao nesretna bivša zvijezda zlatnog srca, Kika Karuzo, lik je kao izrezan sa stranica tabloida, a međusobna koškanja u žiriju talent showa čak zvuče poznato. Tinejdžeri i dvadesetogodišnjaci - koji obično prate takva natjecanja iz rubrike prvog pljeska, vole priče o zvijezdama i njihovu životu te se lože na ono što se u Hrvatskoj naziva pop glazbom - zacijelo će se zakačiti. Iz takve je procjene serija vjerojatno i nastala.


Domaća TV produkcija, istina, nije 'Stelli' postavila previsoku letvicu koju bi morala dostići da bi je gledateljstvo željno bilo kakvih domaćih serija barem djelomično zavoljelo, a na putu do gledateljskih srdaca sigurno će joj pomoći i to što se u seriji pjeva i pleše, što raja generalno voli. Ako pak tražimo letvicu u stranoj produkciji, ne možemo se nosom NE zabiti u 'Glee', ne osobito pametnu, ali megapopularnu američku mjuzikl-seriju o tinejdžerima. Pozadinska je priča u 'Stelli' postavljena drugačije - nema srednjoškolske spike koja je tipična za američku sredinu, ali zato imamo socijalu i blagi očaj provincijske industrije zabave, tako tipične za našu. Mlađarija u 'Stelli' - barem u prvoj epizodi - nešto rjeđe nego u seriji 'Glee' počinje pjevati ni s čime izazvana i, za razliku od američkog pandana, ondje nema baš previše komičnih momenata (nema ih zapravo uopće), ali zato ima što-će-biti-dalje napetosti. Kako će se Lukas i Ela pokušati narugati Jasmini? Koji je piton Jasmininom tati da samo šuti, gleda u baruštinu, jede bučnice i pljačka pekare? Koje je to najgore moguće vijesti već čula Jasminina mama da joj je tekuća kardiovaskularna svinjarija pis ov kejk? Zašto su inače prekrasnoj Bojani Gregorić na glavu nakalemili frizuru k'o da se sprema postati pjevač Leningrad Cowboysa? MISTERIJE SE SAMO NIŽU!


Misterija je i hoće li u ostatku 'Stelle' prevagnuti prednosti ili nedostaci, no zasad djeluje kao sasvim prihvatljiva mladenačka serija. Djeluje i kao dobar drugi korak u karijeri mlade Semente Rajhard. Ne djeluje međutim kao dobar kandidat za prikazivanje nedjeljom u 21 sat. Ali NovaTV već je odavno pokazala da raspored prikazivanja slaže samo po sebi znanoj logici.