TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nova sezona 'Plesa s... nekim ljudima iz Republike Hrvatske'

04.11.2012 u 14:46

Bionic
Reading

Sinoćnjim ispadanjem Nike Fleiss iz 'Plesa sa zvijezdama' iz toga je TV natjecanja nestala jedna od možda tri 'zvijezde' koje su gledatelji u stanju prepoznati bez žestokog guglanja, ali zato je zvjezdani moment isfurala Severina-majka-kraljica

Da je pred sinoćnjom, prvom epizodom sedme sezone 'Plesa sa zvijezdama' netko pokušao isfurati tulumsku igru s rakijom radnoga naslova 'eksaj 0,5 svaki put kad na ekranu prepoznaš ZVIJEZDU', nitko se u toj igri ne bi napio ni do Nove godine. Popio bi, naime, jednu-dvije, u najboljem slučaju tri rakije, a i to samo u slučaju da je dovoljno star kako bi se sjećao Davora Radolfija, ili pak u slučaju da se priznaju odgovori bez imena i prezimena, u stilu: onaj-lik-koji-vozi-autotrke ili ona-teta-koja-je-glumila-u-Bibinom-svijetu. U svim ostalim slučajevima zdravice bi zaradile samo Nika Fleiss i Blaženka Leib, a izem ti takav tulum. Još je na kraju Nika Fleiss i ispala.

Šalim se, naravno. Glavni aduti 'Plesa sa zvijezdama' ionako su već odavno prestale biti 'zvijezde' i već je u prijašnjim sezonama postalo jasno da su profesionalni plesači koji plešu uz 'zvijezde' široj javnosti sada daleko poznatiji od njihovih navodno slavnih partnera. Taj, pomalo kičerski, ali zabavan show nitko ionako više ne gleda zbog 'zvijezda', nego zbog toga što voli gledati tete i stričeke u šareno-blistavim haljinicama, zato što se voli smijati popikavanju manje nadarenih kandidata, ili pak zato što ima svojeg favorita u žiriju, koji (za razliku od onoga u serijalu 'Zvijezde pjevaju') zna, može te uspijeva reći nešto fora i koherentno. Od svih zabavnih i 'zabavnih' bedastoća koje se prikazuju na javnoj televiziji 'Ples' je definitivno najmanje uvredljiv i super je za sve fanove umjetničkog klizanja, šljokica i stare škole antonmartijevskog show-programa. Jedino bi ga u sljedećim sezonama, preciznosti radi, možda valjalo preimenovati u 'Ples s građanima Republike Hrvatske' ili, ako se HTV odluči za neku drugu i plodniju tematsku odrednicu, 'Ples sa slučajnim prolaznicima', 'Ples s ovlaštenim knjigovođama' ili - zašto ne? - 'Ples s remetinečkim štićenicima'Ovim zadnjima ionako plaćamo koštu i smještaj kao porezni obveznici, pa bi mogli nastupiti besplatno, pod sudskom obvezom obavljanja društveno korisnog rada

Drugim riječima, nedostatak prepoznatljivih zvijezda nije problem zbog kojega bi 'Ples sa zvijezdama' nužno morao otići s TV ekrana - u sinoćnjoj je emisiji zvjezdani trenutak ionako sasvim dovoljno isfurala Severina sa svojim zlaćanim trikoom i igra turbo-folk cela Jugoslavija ljetnim hitom, pa mislim da još zvjezdolikosti gledatelji ionako ne bi bili u stanju podnijeti. Problem koji se u 'Plesu sa zvijezdama' iz sezone u sezonu ukazuje kao sve veća odvratnoća vezan je uz glasanje na telefone s posebnim tarifama (u prijevodu: gledatelje se cima da što više glasaju za svoje omiljene parove i to im se masno naplaćuje, iako su već platili pretplatu HTV-u i iako se čak i na američkim komercijalnim televizijama za talent showove glasa na BESPLATNE telefone). Taj je problem s novim konceptom natjecanja podignut na još višu razinu komercijalnog džeparenja jer se sada od gledatelja čak traži da počnu glasati za plesne parove I PRIJE nego što su ih vidjeli kako plešu. Zbilja ne znam što je sljedeće. Za godinu-dvije mogli bi nas početi vući za novčanike, a da nam pritom uopće ne prikažu emisiju, otprilike kao u onom vicu u kojem lijeni ugostitelj fureštima poručuje neka samo pošalju pare, a ne moraju ni dolazit.

To je, dakle, prava mračna strana najgledanijeg HTV-ova licencnog showa. Nedostatak zvijezda svatko bi im oprostio. Blagi trešeraj fanovi ionako vole. No nitko ne voli kada se provjereno uspješni koncepti mijenjaju samo zato da bi se iz gledatelja izvuklo više love ni kada se na javnoj televiziji komercijalni modeli uzdižu na razinu jedine svrhe i pokretačke snage pojedinih projekata. Najtočniji bi naslov ovoga serijala, naime, bio 'Ples s operatorima 06x brojeva', a to, sigurna sam, nitko normalan više ne bi gledao.