TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nije jasno po kojim je kriterijima Sanja Doležal došla na HTV

03.10.2013 u 14:55

Bionic
Reading

HTV je prilikom najave jesenske sheme najavio i obnovljenu, drugačiju emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska', posebno ističući da će studio izgledati drugačije i da će se iz njega, putem 'prozora', odnosno videozida napokon iz studija vidjeti da je vani jutro. I istina, uveli su taj famozni 'prozor' studio. Doveli su i Sanju Doležal. Malo im se češće javljaju reporteri s terena. No nekih pravih velikih promjena zapravo nema

'Dobro jutro, Hrvatska' uhodana je jutarnja mozaična emisija koja već dvadesetak godina pred ekranima okuplja sve one koji dan vole započeti televizijom i osim što nikada nije bila osobito uzbudljiva i osim što oduvijek djeluje kao sadržaj koji se pretežno fokusira na sredovječnu i stariju publiku, nikada nije bila katastrofalno loša. Ponekad dosadna, da. Katkad blesava zbog jadnih pokušaja živahnosti i duhovitosti, da. No to je standard jutarnjih TV emisija na koje ćete naići posvuda u svijetu. Nigdje to ne frca od prevelike pameti i inventivnosti, ali se najbolji izdanci trude pružiti nešto sitnih zanimljivosti, vijesti, servisnih informacija i kulinarskih čarolija koje frcaju s rešoa u studiju.

Ono što je, međutim, već desetljećima upadalo u oči u studiju emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' bilo je to što cijela priča dosad uopće nije izgledala kao da se zbiva ujutro. Već sam sigurno koji put napisala, ali ponovit ću i ovaj put - voditelji i gosti u studiju izgledali su kao da su cijelu noć proveli u neonski osvijetljenom salonu neudobnog namještaja, a od jutarnje atmosfere serviralo bi nam se jedino kukurijekanje pijetla na najavnoj špici. Izgleda da su odgovorni na Prisavlju nekako, nakon samo dvadeset godina, uspjeli načuti za te prigovore pa su - triput hura za njih! - u novome izdanju ove emisije s početkom jesenske sheme napokon u studio doveli jutro.

Opalili su golem videozid iza kauča na kojemu sjede voditelji i gosti te se na tom zidu prikazuju snimke jutra u različitim hrvatskim gradovima i mjestima. Izvrsno. Problem je samo to što je to otprilike jedino čime su pridonijeli jutarnjoj atmosferi. Znam, znam, sad će mnogi reći da prigovaram zbog sitnica i da je već i to mnogo - što i jest - ali osim tog zida s jutarnjim prizorima Zagreba, Splita i inih domaćih gradova, studio i dalje izgleda kao salon neudobnog namještaja. Po podu su razasuti nekakvi raznobojni krugovi ko da se sprema snimanje filma u režiji Larsa Von Triera, kada u goste dođu roditelji s djecom, s blagom ih se panikom upozorava da se mališani ne smiju verati po kaučevima jer bi se ovi mogli prevrnuti, a voditelji  i dalje izgledaju kao da im je neudobno - u previše formalnoj odjeći, na preniskim sjedalicama, s nožicama nezgodno podvijenim pod pola centimetra prostora ispod šareno dekoriranih spužvica za sjedenje.

No da ne bismo pričali samo o namještaju, osvrnimo se malo i na više reporterskih javljanja s terena, što je također najavljeno u predstavljanju rebrandinga emisije. Da, sada im se nešto češće javljaju reporteri s mjesta kao što je sesvetski sajam ili NSK. No iako pozdravljam takvu učestaliju praksu, nisam baš sigurna da toga nije bilo i prije pa da se sada moralo najavljivati kao da će svakih pet minuta netko skakutati po Trgu bana Jelačića, Prokurativama ili Korzu u Rijeci.

U emisiju je, povrh svega, uz već poznate i - budimo realni - dobro uhodane voditelje, došla i jedna nova voditeljica - Sanja DoležalNisam sigurna po kojem je kriteriju odabrana, ali nakon nekoliko odgledanih emisija, čini mi se da je netko na HTV-u zaključio da je njezin lik, habit i specifičan 'šarm' podsjećaju na Željku Fattorini. I iako neke VRLO DALEKE sličnosti ima, rekla bih da se osoba koja je to zaključila - prevarila. Sanja Doležal, baš kao i svojedobno u onom kratkotrajnom talk-showu koji je vodila na jednoj od komercijalnih televizija, mnogo je ukočenija i neprirodnija od ostalih voditelja. Tko zna, možda se s vremenom uhoda, ali zasad mi nije jasno po kojim je kriterijima (i na kojoj audiciji, ako ćemo skroz po pravilima) dobila tu gažu

Skrušeno priznajem da nijednu novu emisiju 'Dobro jutro, Hrvatska' nisam pogledala od samoga početka pa zasad još ne znam kako stoji stvar s jutarnjom gimnastikom i je li višedesetljetni monopol Vesne Mimice i dalje na snazi ili su se HTV-ovci razgranali i shvatili da bi štokoji fitnes-centar u Hrvatskoj vrlo rado prikazao svoje programe, stilove vježbanja, zumbe, stepove, pumpove i slične huncutarije. No o tome drugi put.

Zasad ostaje dojam da je 'Dobro jutro, Hrvatska' donekle vizualno poboljšana videozidom u studiju, ali da je to i dalje vrlo daleko od doista nove i drugačije jutarnje emisije s PRAVOM jutarnjom atmosferom.