ZVIJEZDE SU ROĐENE

Nastup Måneskina u finalu Eurosonga gledaniji je od nastupa njihovog prethodnika nakon dvije godine, no to je daleko manje od njihovog najvećeg hita

27.05.2021 u 10:22

Bionic
Reading

Kroz nastup na Euroviziji neki su glazbenici pokušavali oživjeti staru slavu, a nekima je to bila odskočna daska u karijeri. Talijanski rockeri Måneskin definitivno se ubrajaju u drugu skupinu

Bez pobjede s pjesmom 'Waterloo' 1974. godine, teško da bi danas švedska četvorka Abba bila planetarno popularna, a čini se da je njihovim stazama krenula i talijanska četvorka Måneskin.

Finale Eurosonga na kojem su s pjesmom 'Zitti E Buoni' pobijedili na ovogodišnjem natjecanju za pjesmu Eurovizije održano je prije manje od tjedan dana, a njihov nastup u Rotterdamu te večeri na Youtubeu je pogledan više od 30 milijuna puta.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Za usporedbu, nastup prethodnog pobjednika Eurosonga Duncana Laurencea u finalnoj večeri pregledan je nešto više od 27 milijuna puta, a valja i spomenuti da je Nizozemac svoju pjesmu 'Arcade' izveo 2019. i da je Eurosong jednu godinu pauzirao zbog pandemije koronavirusa.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Moglo bi se zaključiti da je interes za Måneskinom posljedica općeg porasta interesa za Eurosongom, no prije nego zaključimo da bi natjecanje za Pjesmu Eurovizije bilo popularnije da se odražva svake druge godine, spomenimo i da izraelska pobjednica Eurosonga Netta, koja je svoju kokodaljku 'Toy' izvela u finalu 2018. godine, još uvijek ima više pregleda od Måneskina, preko 44 milijuna.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kad se već bavimo usporedbama, Måneskinova pjesma 'Torna a casa', na Youtubeu objavljena u listopadu godine u kojoj je Netta pobjedila na Eurosongu, pogledana je do sada preko 112 milijuna puta, a pregledi te najpopularnije pjesme talijanskih rockera intenzivirali su se otkako su odabrani za predstavnike Italije na Eurosongu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'Krivim Eurovoziju što sam opsjednut vama' i 'Otkrio sam vas zahvaljujući Euroviziji i sad sam apsolutni obožavatelj vašeg rada i glazbe', komentari su novih Måneskinovih obožavatelja koji dovoljno govore sami za sebe, a čini se da je Eurovizijski uspjeh talijanskih rockera pridonio i popularnosti talijanskog jezika.

'Ovo je tako smiješno. Želio sam više istražiti njihovu glazbu (jer sam ih zavolio na Euroviziji), ali nisam očekivao pjesmu s mojim imenom. Uživam, iako ne govorim talijanski (još!)', komentar je jednog obožavatelja, koji nije jedini.

  • +5
Pobjednici Eurosonga Måneskin Izvor: Profimedia / Autor: Sander KONING / AFP / Profimedia

'Ova me pjesma jako pogodila, iako ne razumijem ni riječi' ili 'Ova je pjesma tako dirljiva. Plačem noću iako ne razumijem ni riječi', neki su od komentara novih obožavatelja talijanskog benda.

Iako su u svojoj zemlji već odavno stekli popularnost, čulo se za njih i izvan Italije, doduše u Italiji.

'Opsjednut sam ovom pjesmom još od 2018. kad sam zahvaljujući Erasmusu živio u Italiji. Slušao sam je po cijele dane, bila mi je najdraža pjesma na svijetu i sad su pobijedili na Euroviziji. Ponosan sam na vas. Najbolji ste, potpuno sam zaljubljen u ovaj bend', komentirao je bivši španjolski student.