Ed Sheeran

Mucao je, bio sramežljiv i meta školskih huligana, a danas je moćna glazbena zvijezda s A liste

20.10.2023 u 15:24

Bionic
Reading

Edward Christopher Sheeran, poznatiji kao Ed Sheeran, pomalo sramežljiv momak, a ujedno i moćna glazbena zvijezda s A liste, ovaj put na svojoj svjetskoj turneji neće zaobići Zagreb, točnije Hipodrom gdje će nastupiti 10. kolovoza iduće godine

Sheeranov nastup dio je njegove rekordne '‘+ - = ÷ x’ Mathematics' turneje, kojom potvrđuje svoju dugogodišnju dominaciju glazbenom pop scenom. Dosad je prodao više od 150 milijuna ploča, uvrstivši se među naprodavanije izvođače u povijesti popularne glazbe.

Britanski pjevač, tekstopisac i skladatelj, rođen 1991. u Halifaxu, West Yorkshireu u Engleskoj, od malena je pokazivao glazbeni talent, a odrastao je u obiteljskom okruženju sklonom umjetnosti i glazbi. Rano je odlučio postati glazbenik i pisati vlastite pjesme, u srednjoj školi već je bilo jasno da će to zaista biti put kojim će ići, no tek odlaskom u London kreće s ozbiljnijom karijerom.

Tamo je imao na stotine koncerata u malim klubovima i nastupao kao predgrupa već etabliranih glazbenicima, poput folk dua Nizlopi, indie rock banda the Noisettes i R&B artista Jay Seana, a svi su ti žanrovi utjecali na njegov izričaj. Kao uzore je isticao Erica Claptona, zbog kojega je odlučio naučiti svirati gitaru, Beatlese i Eminema, repera čije su mu pjesme pomogle da se riješi mucanja, dok glazbeni kritičari njegov stil opisuju kao mješavinu popa, folk popa i soft rocka.

Sheeranov prvi studijski album, '+' (Plus), koji je otvorio eru njegovih 'matematičkih' izdanja, objavljen je 2011. i dosegao je peto mjesto na Billboardovoj ljestvici, osiguravši mu prvu nominaciju za Grammy, za singl 'The A Team'.

Turneja na kojoj ruši rekorde

Tri godine kasnije objavljuje drugi album '×' (Multiply) na kojem je zauzeo prva mjesta top ljestvica najavivši nezaustavljivi niz uspjeha kod publike i kritike, nagrada i rasprodanih koncerata sa svakim sljedećim albumom. Uslijedio je 2017. album '÷' (Divide) s kojim je osvojio Grammyja i s kojega se najviše pamti hit single 'Shape of You', dvije godine kasnije objavljuje i album suradnji, među ostalim, s Cardi B, Chance the Rapperom, Brunom Marsom i Chrisom Stapletonom.

MORALI SU SE POTRUDITI

Danas imaju milijune na računima, no neke od najslavnijih osoba nekada su živjele na rubu siromaštva

Pogledaj galeriju

Matematički niz nastavlja 2021. godine albumom '=' (Equals) i ove godine albumom '-' (Subtract). Nakon objave datuma njegove turneje, s kojom prvi put u karijeri dolazi i u Zagreb, Sheeran je poručio pratiteljima na Instagramu da je sretan što može najaviti turneju u okviru koje će početkom godine biti u Aziji, a potom i u Europi, gdje će doći i na mjesta gdje dotad nije nastupao.

Njegova azijska turneja bit će prva nakon 2019. godine, dok će europski datumi biti nastavak na prošlogodišnje nastupe. S turnejom je već u Sjevernoj Americi srušio neke rekorde, uključujući SoFi stadion u Los Angelesu te MetLife stadion u New Jerseyu, na kojem je okupio najveći broj posjetitelja ikada na jednom koncertu u SAD-u.

Najavljeno je da će mu poseban gost na koncertu biti mladi britanski glazbenik Calum Scott, koji se proslavio u showu Britain's Got Talent, a u travnju ove godine nastupio je u rasprodanom Boogaloo klubu.

  • +3
Ed Sheeran Izvor: Profimedia / Autor: Cindy Ord / Getty images / Profimedia